Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Canon R8 czy iPhone 15 Pro dla amatora

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon R8 czy iPhone 15 Pro dla amatora

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    1. R8 to będzie kompletnie inna liga w zdjęciach w stosunku do 80D i w stosunku do iphona
    2. zauważ, że R8 to dopiero początek wydatków, czekają jeszcze obiektywy
    3. foty z R8 też będziesz musiał obrabiać jak z 80D, chyba że cykasz w JPEG na auto i wystarcza Ci jakość to ok
    4. czy foty z ip15pro Ci wystarczą - tego się od nas nie dowiesz, sam musisz to sprawdzić.

myślałem podobnie 3 lata temu - myślałem, że rzucę fotografię, trzeba targać ten złom, i gdybym kupił ip12pro to już może mógłbym zrezygnować z aparatu. Kupiłem tego iphona, zrobiłem testy i jedyne do czego te foty się nadawały to wrzucić czasem coś na relację insta, nic więcej może w 15 pro jest lepszy skok, ale ip121 pro byłem rozczarowany, przynajmniej w stosunku do pompy jaka mu towarzyszyła u rozmaitych nerdów
    1. Właśnie taką mam nadzieję, że to będzie inna liga, ale boję się, że nie ;-)
    2. Jeśli chodzi o obiektywy to na start myślałem o RF 24-105 f4L, który mniej więcej chyba będzie zasięgiem i światłem odpowiadał przy pełnej klatce mojemu Tamronowi 17-50 2.8 z którego byłem bardzo zadowolony.
    Mam również dosyć majętnego sąsiada fotoamatora posiadacza R5, który lubi się chwalić różnymi super obiektywami. Mam nadzieję, że czasem by mi coś pożyczył do zabawy ;-)
    Myślałem też o wykorzystywaniu obiektywów EF-S które mam (wiem, że crop, ale 9mpx to nadal nieźle i do filmów też się nada). W szczególności pancacke 24mm 2.8. Z malutkim body R8 całość powinna być super lekka i mała? Choć przejściówka EF-R oczywiście dodaje rozmiaru... Mam też 10-18mm oraz starego (ale moim zdaniem niezłego) pełnoklatkowego Canona EF 70-210 4.5-5.6. Również zabawa z Heliosem m42.
    3. Tak, kiedyś siedziałem dużo w Lightroomie... tylko wygląda jakby zdjęcia z iPh15 wychodziły od ręki podobne do takich już obrobionych w Lightroomie... co jest trochę smutne. Super technologia i wogóle, ale trochę znika tej magii fotografii... a może to moja nostalgia.
    4. Na najbliższej wycieczce planuje w podobnych sytuacjach używać 80D i iPh. Po wycieczce porównam... ewentualnie ślepy test które zdjęcia będę wolał :P
    Ostatnio edytowane przez madwolf ; 15-09-2024 o 12:58

Uprawnienia umieszczania postów