Strona 43 z 45 PierwszyPierwszy ... 334142434445 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 449

Wątek: Canon EOS R5 Mark II

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon EOS R5 Mark II

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Akumulator z portem usb-c musi pomieścić w tej samej obudowie układ ładowania i samo gniazdo, więc ogniwa są fizycznie mniejsze.
    Ze względu na samozapłon ustalono bezpieczne napięcie ładowania ogniwa na 4,2V ale ładując to samo ogniwo do 4,7V można zwiększyć pojemność o połowę. Ta sztuczka udaje się przy nowych ogniwach a granica bezpieczeństwa spada po każdym ładowaniu. Wiadomo Canon raczej nie zaryzykuje przekroczenia granicy bezpieczeństwa ładowania ale już "zamiennik" tych kilka procent może podnieść aby zyskać na pojemności i nie ma tu nic dziwnego.
    Cudów nie ma albo większa pojemność albo większy zapas bezpieczeństwa.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

a ja bym chciał, żeby R5 miał 2x CF

dlaczemu? bo na SD nie zapiszę 4k/120, a ustawienie w menu na którą kartę zapisywać wideo jest kapryśne i resetuje się bez zapowiedzi do SD, jak np mi dziś, gdy próbowałem nagrać żubry w biegu - Error w R6 miałem to samo, raz ustawiałem zapis wideo na jedną kartę, fot na drugą, a po paru dniach i tak się samo resetowało.

mając 2x CF nie byłoby tego problemu
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

To resetowanie samoistne różnych ustawień, w różnych puszkach jest wnerwiające. Ja video nie używam, ale nie używam też migawki dotykowej i zawsze to mam wyłączone a co jakiś czas samo się włącza - zarówno w R62, jak i w R7. Pewnie to podobna historia, jak u Ciebie...
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    To resetowanie samoistne różnych ustawień, w różnych puszkach jest wnerwiające. Ja video nie używam, ale nie używam też migawki dotykowej i zawsze to mam wyłączone a co jakiś czas samo się włącza - zarówno w R62, jak i w R7. Pewnie to podobna historia, jak u Ciebie...
    canon wie lepiej czego potzrebujesz - ostatnio ze zdumieniem zauważyłem że mam właczoną migawke dotykową a była to jedna z pierwszych rzeczy jaką wyłączyłem
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    ostatnio ze zdumieniem zauważyłem że mam właczoną migawke dotykową a była to jedna z pierwszych rzeczy jaką wyłączyłem
    To się niesyty regularnie włącza, mimo systematycznego wyłączania. Ja mam ustawiony w każdej puszce wybór punktu AF przez mizianie po LCD i takie uaktywnienie migawki dotykowej strasznie mi przeszkadza i jest od razu zauważalne (bo zamiast tylko przesunąć punkt AF robi się wtedy zdjęcie). Średnio co 3-4 tysiące fotek migawka się uaktywnia, czyli dzieje się to kilka razy w sezonie... Początkowo myślałem, że to problem z konkretną puszką, ale nie, bo dzieje się tak w każdej, z którą mialem do czynienia, za wyjątkiem R.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony

Znów fajną funkcję znalazłem. -Bracketing ostrości sam składa się w puszce i to całkiem szybko, działa też z lampą. Noo, nareszcie!

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Mając możliwość zakupu R5mk2 albo R3 w podobnej, bardzo okazyjnej cenie, wzięlibyście pierwszą czy drugą puszkę?
    Do zwierząt/ptactwa, okazjonalnie samolotów i innych obiektów w ruchu.
    Crop/ilość pikseli jest zarówno plusem, jak i minusem (mniej pikseli, mniejsze szumy, więcej pikseli, większe szumy przy wyższych iso), więc jak raz nie mogę tego użyć jako argumentu
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

do tego co piszesz R5
    jesli nie masz potrzeby cropować to R3
    ilość mpx jest znacznie ważniejsza niż przyjemniejszy obrazek, zresztą ta różnica w "przyjemności" nie jest aż tak rażąca jak 24mpx vs 45mpx
    gdyby zwierzaki ustawiały się zawsze tak że wypełniają kadr, to też bym wolał R3, ale prawie nigdy tak nie jest
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    do tego co piszesz R5
    jesli nie masz potrzeby cropować to R3
    ilość mpx jest znacznie ważniejsza niż przyjemniejszy obrazek, zresztą ta różnica w "przyjemności" nie jest aż tak rażąca jak 24mpx vs 45mpx
    gdyby zwierzaki ustawiały się zawsze tak że wypełniają kadr, to też bym wolał R3, ale prawie nigdy tak nie jest
    Niby napisałeś wszystko co wiem, ale będą sytuacje gdzie zarówno crop nie uratuje sceny, jak i z drugiej strony mniejsze szumy nie uratują sceny. Tak, miałem obie puszki w ręce, podpinałem nawet szkła, obejrzałem chyba wszystkie możliwe recenzje i porównania pod kątem "wildlife photography"I właściwie sam jestem za R5mk2, ale wiesz jak to jest zawsze kiedy trzeba wydać więcej pieniędzy...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Może to być argumentem lub nie, ale w jednym przypadku RAW będzie miał 50-60 MB, a w drugim około 25 MB.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Strona 43 z 45 PierwszyPierwszy ... 334142434445 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów