o nie, wystarczy mi że na Islandii z jednej kamery mam wszystkie klipy w D-logach i teraz klnę jak szewc przy kolorowaniu tychże![]()
Może być przesunięty na ISO 503.
--- próg DUAL-GAIN ---
ISO 100: R5 = 1.32 DN, R5mk2 = 2.22 DN
ISO 126: R5 = 1.879 DN,
ISO 159: R5 = 2.657 DN,
ISO 200: R5 = 3.031 DN,
ISO 251: R5 = 4.000 DN,
ISO 320: R5 = 5.20 DN, R5mk4 = 7.80 DN
ISO 400: R5 = 1.6 DN, R5mk2 = 8.32 DN
ISO 503: R5 = 2.158 DN,
ISO 636: R5 = 2.969 DN,
ISO 800: R5 = 4.28 DN, R5mk2 = 6.01 DN
Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 22-07-2024 o 21:01
Mój aparat ma 100ms i jakoś da się nim zrobić zdjęcie w ruchu a Wy tutaj się widzę kłócicie o jakiś ułamki...
Fajnie jest mieć szybką matrycę ale myślę, że dla wielu nie jest to jakiś problem aby nadal robić zdjęcia na migawce standardowej nie-elektronicznej.
Dla mnie ważniejsze jest jak działa autofokus i czy zdjęcie jest trafione niż czy ma jakiś tam rolling shutter przez wolniejszą matrycę.
Kolejnym dość ważnym aspektem jest możliwość robienia seryjnych zdjęć i tutaj rozumiem, szybciej równa się lepiej bo można wybrać i trafić ten jedyny moment i tego mi akurat nieco brakuje momentami ale czy to jest "must have"? Oczywiście, że nie.
Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
https://500px.com/p/photo_travel_shoot
Taka jest istota tego typu miejsc............teoretyzowanie, dywagowanie, dzielenia włosa na czworo i prześciganie się "innowacyjnością" posta.
Twoje słuszne konkluzje pozostaną bez echa, bo nie pasują do stylu tutejszego forum. Tak jest wszędzie, zatem nie ma co się przejmować ;-) .
Tym bardziej że w gruncie rzeczy ta "dyskusja jest o niczym.
Jak przed kupnem mojego Canona R7 z DPRview pościągałem dziesiątki katalogów ze zdjęciami z aparatów i obiektywów wszelkich firm, począwszy od matrycy 1 cal, do średniego formatu. Tak i teraz ściągnałem te fotki z Canona R% MK II. I co............ i nic. Gdy je oglądałem na swoim 65 calowym TV 4K, to nie widziałem niczego więcej, czego bym nie zobaczył na wcześniejszych zdjęciach. No może poza matrycą 1 cal. Tutaj na siłę dało się zobaczyć różnicę. A to z prostego powodu że wszystkie one zostały uśrednione do rozdzielczości 4 K i obraz przeliczony od 4 do 10x w dół względem natywnej rozdzielczości plików. Pamiętając że zdjęcia testowe były wykonywane przez profesjonalnych czy też bardzo zaawansowanych fotografów nie byłem w stanie wychwycić różnic, bo wszystkie były ostre, dobrze skadrowane i naświetlone ( oprócz tych, które celowo naświetlano nietypowo ). Co do Canon R5 MK II to fotki aparatami przedprodukcyjnymi wykonano głównie na maksymalnych otworach przysłon, aby osiągnąc krótkie czasy naświetlania, zatem płytka głębia ostrości powodowała dużo nieostrości z obu stron motywu zdjęcia, co też różnie się odbierało przy sztucznym świetle hali sportowej.
Zatem ta dyskusja nie wniesie niczego konkretnego dla osoby która rozważa kupno tego czy alternatywnego aparatu. Jak to w życiu bywa, najlepiej jest gdy kupujący sam jest przekonany o swoim wyborze.
Z pewnością ten aparat jest innowacyjny, bo nie ma migawki mechanicznej i da się wykonać szybkie ujęcia ( lecąca piłka jest okrągła a nie jajowata, zawodnicy w rozbiegu " w całości" a nie rozmazani). To plus, ale żeby jakieś super cudo to nie wiem...........??
No i 22000 zł na początek. Z obiektywem 28000 ......?
To jest sprawa zupełnie kluczowa, szczególnie w kontekście jak przyzwoite efekty można uzyskać robiąc zdjęcia zwykłą komórką. Wchodzę na niebezpieczne terytorium - po co kupa sprzętu jak nic ciekawego z tego nie ma. O takich parametrach jak różnice w odczycie o jakieś milisekundy nie ma tu co wspominać.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W górach, czy tam gdzieś przy innych okazjach to zdecydowanie nie.
Ale na pokazach - szczególnie w bardziej wymagających warunkach - owszem, były takie zdjęcia, który jeżeli by wyszły, a lepszy sprzęt pod pewnymi względami dałby większą szansę na powodzenie, to były by bardzo dobre. Lepsze niż to co dotychczas zrobiłem.
Oczywiście wiem, że na smartfonie by było ok, bo tam wszystko jest ok. Ale mnie by przeszkadzało - a to już wystarczy.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork