Głupi przykład: pokaż mi choć jeden oficjalny artykuł na przyznanie się Canona, że wzięli wizjer od Sony. Nie będę szukać teraz oficjalnych informacji, czy Hessel i Leica piszą na swoich stronach o tym gdzie kupują matryce, bo tak szczerze to mam to gdzieś. Mnie jako użytkownika jakiegoś body mało interesuje, czy matryce zrobiło Sony, Samsung, Tower Jazz czy może jeszcze ktoś inny. Ważne są dla mnie jej wyniki. Canon jako projektant i producent swoich matryc powinien mieć mniejsze koszty niż taki Nikon, który wchodzi do sklepu z matrycami i mówi "to biorę, zapakujcie". Te mniejsze koszty pewnie przekładają się na mniejszą cenę korpusów, prawda?
W sumie ciekawie i z uśmiechem się czyta Twoje wypowiedzi, dzisiaj piszesz "Nikon nigdy oficjalnie nie powiedział", a jeszcze jakiś czas temu twierdziłeś, że "oficjalnie się do tego przyznał"... Panujesz w ogóle nad tym co piszesz?
Obstawiam, że powiazania umowne i patentowe przy produkcji matryc dla Nikona przez Sony Semicoductor wykraczają grubo przed Twoje "używa matryc Sony". Myślę, że Sony też korzysta na tej współpracy. Gdyby nie było w tym choć cienia prawdy, to Sony szybko by to zdementowało Najmanem:
Tymczasem Nikon jako pierwszy dostaje nowe matryce partially stacked, bo zrobił ładne oczka? Do tego kupili REDa, poczytaj jaką technologię ma RED jeśli chodzi o matryce.