Strona 8 z 45 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 449

Wątek: Canon EOS R5 Mark II

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R5 Mark II

Są już pierwsze porównania dostępne dla nikona 35 f1.4

Konkluzja jednego z porównań (do 35 f1.8) jakie pobieżnie oglądnąłem była mniej więcej taka, że jeśli oczekujemy bezwzględnej jakości optycznej, najlepszych powłok itd to 35 f1.8s jest tym co nam potrzebne, 34 f1.4 wedle próbującego renderuje trochę bardziej jk to określono w starym stylu. I niektórzy tego rednderowania podobno potrzebują, jest dobre światło ale nikt nie walczy o rekordy ostrości w całym kadrze.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
    Nie bądźmy małostkowi:
    Model (czas w ms) Elektroniczny 1. Kurtyna mechaniczna
    Canon EOS R1 2.7 3.2
    Canon EOS R3 4.8 3.2
    Canon EOS R5 Mark II 6.3 3.4
    Nie jestem małostkowy, niemniej w tematach stricte technicznych lubię precyzję i konkret.
    Zwrócić należy uwagę, że R3 i R1 mają do odczytania 24 Mpix, R5II czy wspomniane Nikony 45 Mpix, a będącą w czołówce prędkości odczytu danych z sensora Sony A1 50 Mpix
    Ostatnio edytowane przez robcio ; 20-07-2024 o 14:48

Początki nałogu

Nie jestem małostkowy, niemniej w tematach stricte technicznych lubię precyzję i konkret.
    Zwrócić należy uwagę, że R3 i R1 mają do odczytania 24 Mpix, R5II czy wspomniane Nikony 45 Mpix, a będącą w czołówce prędkości odczytu danych z sensora Sony A1 50 Mpix
    No to precyzja i konkret: jak mieszkam w wieżowcu na 7 piętrze, to jest mi obojętne, czy kurier z paczką wjedzie windą, czy wejdzie po schodach, liczy się, że przed drzwiami stoi z przesyłką.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 20-07-2024 o 23:31

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Wazne czy ich af w koncu zaczal trafiac...)jak konkurancja,choc mam wrazenie,ze teraz z afem Canon znow odskoczy Nikonowi.
    Zejdź z Nikona. Od lat na temat Nikona powiela się nieprawdziwe stwierdzenia. AF od wersji Z6 II i Z7 II jest super. Pewien czołowy fotoreporter sportowy robi na dwóch body Z6 II i nie ma zamiaru przechodzić na Z9 bo za drogi. Ostatnio nie mógł jechać na pewne zawody i foty robiłem ja. Z7 II przez siatkę!!! łapał ostrość bezbłędnie. Na 1800 nieostrych miałem może 10.
    W momencie gdy wyszedł Z9 miał najlepszy AF ze wszystkich aparatów wszystkich systemów. Dopiero A9 III go przebił. Canon był wtedy .. ostatni z tym co proponował w AF. Jak się doda do tego doda to, że Z8, Zf i ZIII maja AF prawie równy temu z Z8 to Canonie nie miał do tej chwili AFu na poziomie aż czterech modeli Nikona. Teraz może (zapewne) R1 okaże się lepszy.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W momencie gdy wyszedł Z9 miał najlepszy AF ze wszystkich aparatów wszystkich systemów. Dopiero A9 III go przebił. Canon był wtedy .. ostatni z tym co proponował w AF. Jak się doda do tego doda to, że Z8, Zf i ZIII maja AF prawie równy temu z Z8 to Canonie nie miał do tej chwili AFu na poziomie aż czterech modeli Nikona. Teraz może (zapewne) R1 okaże się lepszy.
    Podasz źródła tych informacji - co i jak kto oceniał? To jest ciekawe w kontekście obserwacji moich znajomych Nikoniarzy?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

To kolejna teoria "forumowa" rozpowszechniana przez fanów N... na szczęście,nawet na forum N sa ludzie z normalnym podejściem do sprzetu i łatwo nawet tam wyczytac,że do wyjątkowo trudnej dyscypliny dla AFu aparatu jak np fotografowanie ptaków,to taka Z6II sie raczej nie nadaje,a ona ma opinie lepszego af niż z7. Kolejny mit rozpowszechniany od lat przez fanów N o słabym DR Canonów podejrzewam,że może być znów na łopatkach,bo już pierwszy R5 nie miał problemów w porównaniu np z N Z7II,to juz R5II zrobi w tym temacie jeszcze lepszy wynik,patrząc na tendencje gdzie N idzie w kierunku redukcji rolling shutter nawet kosztem DR..

https://www.photonstophotos.net/Char...ny%20ILCE-7RM3

Pełne uzależnienie

religia DR jakby powoli się kończyła, teraz robimy podchody do AF, AF naszej ulubionej firmy zawsze był i pewnie nadal jest jednym z elementów pozycjonowania produktu więc nie należy sie spodziewać że AF działa identycznie w korpusach budżetowych i tych z górnej półki - ja na AF naszej ulubionej firmy nie narzekam w R5 po prostu działa i działa wyśmienicie - a jak tam z Zf nadal użytkownicy narzekają na lagowanie? a co z innymi korpusami?

co do Af to
    https://www.youtube.com/watch?v=bZK47sOg1iE&t=741s
    facet w linku wypowiada się na temat i porównuje z nikonami - i jak myślicie co wyszło?
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 21-07-2024 o 13:18
    EOS 3, 5D, R5

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

I tyle w temacie zreszta to obiegowa opinia,że AF canona bije się z soniaczami a reszta w tyle. Jeśli dla kogoś af nie jest kluczowy, to może jeszcze w lustrzankach bez problemu funkcjonować.
    Ciekaw jestem jakich promek na 'stara' R5 mozna sie teraz spodziewać...

Canon’s NEW Auto Focus is MIND-BLOWING!!! CRUSHES Sony & Nikon!

https://www.youtube.com/watch?v=Wg_yrAqlMYQ
    Ostatnio edytowane przez g69 ; 21-07-2024 o 13:52

To kolejna teoria "forumowa" rozpowszechniana przez fanów N... na szczęście,nawet na forum N sa ludzie z normalnym podejściem do sprzetu i łatwo nawet tam wyczytac,że do wyjątkowo trudnej dyscypliny dla AFu aparatu jak np fotografowanie ptaków,to taka Z6II sie raczej nie nadaje,a ona ma opinie lepszego af niż z7.
    Rewelka. Pomogę ci. Z6 jest jeszcze gorszy od Z6II i zupełnie sie nie nadaje. Zauważyłeś istnienie Z9, Z8, Zf, Z6 III czy ci nie pasują do teorii o złym AF w Nikonie i wypierasz sobie ich istnienie?
    Czy jak dyskutujesz o jakości AF w Canonie to rozmawiasz o RP czy jednak o R3?

Kolejny mit rozpowszechniany od lat przez fanów N o słabym DR Canonów podejrzewam,że może być znów na łopatkach,bo już pierwszy R5 nie miał problemów w porównaniu np z N Z7II,to juz R5II zrobi w tym temacie jeszcze lepszy wynik,..
    Dlaczego przez fanów Nikona? Głównie przez fanów Sony (znasz candara?) Nie da sie ukryć, że matryce produkowane przez Sony są lepsze.
    Oczywiście dxo nie uznajecie. Masz tu ranking (nie samo DR) aparatów (matryc w nich użytych), wybierz sobie pierwszych trzech producentów, C, N, S. trzeba sporo przewinąć by znaleźć pierwszego Canona (R3 - na ... czternastym miejscu, za sześcioma Nikonami i ośmioma Sony) którego wywindował rekordowy wynik dotyczący wysokiego ISO, bo ma duże piksele (24 Mpx). Ten model Canona pod tym względem jest nr 1 rankingu.
    https://www.dxomark.com/Cameras/
    No to może nie dxo tylko nasi optyczni?
    Canon R5 - DR 9.0 EV https://www.optyczne.pl/457.8-Test_a...a_tonalna.html
    Nikon Z7 II - DR 9,8 EV https://www.optyczne.pl/462.8-Test_a...a_tonalna.html
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-07-2024 o 00:14

Pełne uzależnienie

marketing ma wielką siłę, a jeśli dane nie pasują do tezy to tym gorzej dla danych na wykresie współczesne pełnoklatkowe (nie archeologiczne) korpusy canona i nikona, można umieścić więcej ale będzie mało czytelne, dla ułatwienia dodam że im wyżej na wykresie jest punkt tym większy jest DR korpusu przy danym ISO - punkty od korpusów canona sa wyżej czy niżej od korpusów nikona?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshotdr.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	91,1 KB
ID:	17789
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 22-07-2024 o 08:37
    EOS 3, 5D, R5

Strona 8 z 45 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów