Strona 42 z 43 PierwszyPierwszy ... 3240414243 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 426

Wątek: Canon EOS R5 Mark II

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie Odp: Canon EOS R5 Mark II

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Cf-y są tańsze i szybsze. Za nieco ponad 500zł mam Angelbird CF 512GB 1785MB/s z ciągłym zapisem 800. To kilka razy szybciej i taniej niż SD II. Polecam śmiga z moim R5II aż miło.
    Ale przecież R5mk2 nie ma dual CFExpress, więc Twój komentarz jest bez sensu.
    Nikt normalny nie używa tylko jednego typu karty, szczególnie w zastosowaniach profesjonalnych...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Tasma Zobacz posta
    @Nozanu
    A w czym przeszkadza Ci USB-C na baterii?
    Ja swoje ładuje w ładowarce pomimo posiadania tego złącza.
    Czytałem coś o awariach Patona właśnie tych z usb. W R6 Paton bez usb sprawował mi się świetnie jak orginał, więc osobiście mam dobre zdanie o marce.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Ale przecież R5mk2 nie ma dual CFExpress, więc Twój komentarz jest bez sensu.
    Nikt normalny nie używa tylko jednego typu karty, szczególnie w zastosowaniach profesjonalnych...
    Więc R5 jest dla "nienormalnych" Bo już widzę że SDki mi nie wyrobią przy seriach zdjęć przyrodniczych.
    Już w R6 serie oscylowały na granicy możliwości zapisu, a tu jest o połowę więcej FPSów i dwa razy większe pliki.
    Wprawdzie robić da się z każdym SD, ale nie cierpię zapchanego bufora i ograniczeń. Pewnym wyjściem jest zapisywanie mniejszych plików w JPG jako bacap na SD.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

A wystarczyłoby gdybyś chociaż spojrzał na YT na testy zapisu i buforowania...i odkryłbyś, że to nie karta i jej wydajność jest problemem, a bardzo niewydajny kontroler (?) zapisu, który często nie wykorzystuje nawet połowy możliwości interfejsu.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Tasma Zobacz posta
    @Nozanu
    A w czym przeszkadza Ci USB-C na baterii?
    Ja swoje ładuje w ładowarce pomimo posiadania tego złącza.
    Z moich testów zamienników różnych marek wynikalo, ze zamiennik nawet tej samej marki z możliwością ładowania USB-C wytrzymywał krócej niż ten bez tej możliwości. Nie dyskwalifikuje to akumulatora, ale jeśli ktoś i tak ładuje je w ładowarce to bez sensu kupowac te słabsze.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Uzależniony

A wystarczyłoby gdybyś chociaż spojrzał na YT na testy zapisu i buforowania...i odkryłbyś, że to nie karta i jej wydajność jest problemem, a bardzo niewydajny kontroler (?) zapisu, który często nie wykorzystuje nawet połowy możliwości interfejsu.
    Ja tam jestem raczej praktykiem i tzw. testy są dla mnie "nawóz" warte.
    Wiem że to trudniejsza wersja zdobywania wiedzy ale za to pewniejsza. SD pozwala na wykorzystanie niewiele więcej możliwości niż niż da smartfonik np: zapis filmów w wyższej jakości.

Tak to więc brak 2 gniazd CF zapisuję jako nr1 na liście typowej dla naszej ulubionej firmy "chamówy" w R5II

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Z moich testów zamienników różnych marek wynikalo, ze zamiennik nawet tej samej marki z możliwością ładowania USB-C wytrzymywał krócej niż ten bez tej możliwości. Nie dyskwalifikuje to akumulatora, ale jeśli ktoś i tak ładuje je w ładowarce to bez sensu kupowac te słabsze.
    Firmowa ładowarka Canona w 6D miała większy o 20% prąd ładowania niż te od Rek mimo większych pojemności baterii, teraz to max 1.0 A i koniec . Natomiast nowe ładowarki USB C mają i kilkukrotnie większy max prąd ładowania i od producenta elektroniki do akumulatorka zależy na jaki prąd ładowania zezwoli.

Pełne uzależnienie

niestety zgadzam się z nozanu te mieszane gniazda w R5 i R5II to absurd, powinny być dwa CFExpressy po pierwsze zapewniają odpowiednią przepustowość po drugie karty cfexpress są tańsze (wbrew temu co się czasem w postach czyta)
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Akumulator z portem usb-c musi pomieścić w tej samej obudowie układ ładowania i samo gniazdo, więc ogniwa są fizycznie mniejsze.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 12-01-2025 o 19:25
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Akumulator z portem usb-c musi pomieścić w tej samej obudowie układ ładowania i samo gniazdo, więc ogniwa są fizycznie mniejsze.
    Zabawna sprawa jest taka, ze mimo mniejszych ogniw i układu ładowania maja i tak większą pojemność na opakowaniu niż oryginał ot po prostu zawsze to powtarzam żeby ktoś nie wierzył w to jest na ulotce.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Zabawna sprawa jest taka, ze mimo mniejszych ogniw i układu ładowania maja i tak większą pojemność na opakowaniu niż oryginał ot po prostu zawsze to powtarzam żeby ktoś nie wierzył w to jest na ulotce.
    Nie chciałem już tego pisać, ale bardzo słuszna uwaga.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Nie chciałem już tego pisać, ale bardzo słuszna uwaga.
    Papier przyjmie wszystko, szczególnie ten produkowany w Chinach ;-)

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Strona 42 z 43 PierwszyPierwszy ... 3240414243 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów