Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
w telegraficznym skrócie to - cytując klasyka "a skoro nie widać różnicy.."
Spodziewałem się, że w R5mk2 będzie w końcu krzyżowy AF, oraz podwójny slot na karty CFExpress. To by mnie przekonało jako upgrade z R5 ale w obu kwestiach zmian jednak nie ma.
Po pojawieniu się specyfikacji pierwsza opcja co mnie kusiła w R5mk2 to precapture. Niestety przez jej słabą konfigurowalność skutkująca pękatym workiem nadmiarowych zdjęć pewnie bym jej nie używał.
Druga opcja - sterowanie okiem, którego mi brakuje od czasu EOS50E jest też w R3, który obecnie w promocjach jest sporo tańszy od R5mk2.
Oczywiście jak to Canon wszystkie te pożądane opcje umieścił w topowym R1 oczywiście w topowej cenie .
Jared Polin ogólnie ośmieszył R1 nazywając go "R3mk2" co doskonale odzwierciedla stan rzeczy, że Canon się nie postarał w stosunku do konkurencji.
W tej sytuacji przychylnym okiem spojrzałem na R3, szczególnie, że zintegrowany grip pionowy mi pasuje, a mniejsza rozdzielczość ma swoje zalety.
Spokojnie poczekam na R5mk3, ewentualnie aż stanieje R1 o połowę.
Tymczasem R5 pozostawiam jako zapasowy oraz na wyprawy i foto studyjne.

PS: Promocje do 30 września są takie, że nawet rozważałem zakup jako zapasowego body drugiego R5, bo targanie starej lustrzanki z drugą szklarnią (EF) było uciążliwe.