Strona 31 z 43 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 449

Wątek: Canon EOS R5 Mark II

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Domyślnie Odp: Canon EOS R5 Mark II

"Stara" R5 to ma af na poziomie R6 czy słabiej,bo R6II to chyba juz inna liga?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    "Stara" R5 to ma af na poziomie R6 czy słabiej,bo R6II to chyba juz inna liga?
    Jeżeli mnie pamięć nie myli (sprawdziłem kilka manuali) to mamy 3 generacje (pomijam R i RP):
    1-sza: R5 i wszystkie kolejne wliczając w to R3
    2-ga: R6mk2
    2-ga i pół: R1 i R5mk2

Pomiędzy 1-ką a 2-ką zmienia się sposób wyboru punktów AF, są inne stregfy, pojawia się śledzenie w całym kadrze. Śledzenie obiektów napędzane nowym silnikiem.
    2 i pół, to 2-ka na sterydach. Dzięki koprocesorowi AI do śledzenia obiektów dodatkowo umożliwia śledzenie pociągów, samolotów itp a także specyficznych dziedzin sportu, gdzie rozpoznaje sekwencje akcji itp.
    Możliwe, że 2.5 wymaga matrycy stacked.
    Dodatkowo R1 ma dual-pixel w układzie krzyżowym.

Oczywiście piszę tu o tej "softwareowej" części AF. Pod spodem jest jeszcze DualPixel AF - który na różnych matrycach może pracować różnie.

ps. wydaje mi się, że w pierwszej generacji była jakaś zmiana po drodze, ale nie umiem doszukać się tego w manualach ;-)

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 24-09-2024 o 19:52
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Jeżeli mnie pamięć nie myli (sprawdziłem kilka manuali) to mamy 3 generacje (pomijam R i RP):
    ps. wydaje mi się, że w pierwszej generacji była jakaś zmiana po drodze, ale nie umiem doszukać się tego w manualach ;-)
    p,paw
    Ta zmiana to moim zdaniem był firmware 1.5.0 dla R5 gdzie podrasowano AF.

Tak poza tematem to kiedyś podobna zmiana była z EOS 1DX, gdzie z okazji nowego firmware Canon wydał osobną broszurę o nowej pracy AF oraz opublikował nową instrukcję obsługi aparatu.
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

No i zrobiłem przed chwilą test R5 i opróżnia bufor zapisując na kartę, po czym po zapisaniu pewnej części plików, odblokowuje częściowo dostępność bufora.
    Czyli jest zupełnie inaczej niż w R6mk2, który opróżniając bufor, blokuje na długo migawkę
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Nie mogę już edytować a że sprawdziłem to sprostuję: R6mk2 również śledzi pociągi, samoloty, łodzie itp.
    Tak więc pomiędzy R6mk2 a R1 i R5mk2 jedyna różnica to śledzenie sportów.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

mnie te wszystkie technikalia za bardzo nie interesują
    chcę mieć po prostu fajny obrazek i dobre wideo AF w R6 do tej pory łapał w miarę ok, nawet z Sigmą, gubił się trochę już przy 10000, ale to serio sam już musiałem wytężać oczy żeby cokolwiek zobaczyć w tej ciemnicy
    tak więc prawie jestem zdecydowany, muszę się tylko z tym przespać
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Nie zgadzam się z tym że R6 i nowsze modele mają ten sam AF.
    Choćby R6mk2 i R6 dzieli pod tym względem przepaść, fotografowałem ptaki w ruchu i R6 był tutaj zdecydowanie o klasę niżej.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Nie zgadzam się z tym że R6 i nowsze modele mają ten sam AF.
    Choćby R6mk2 i R6 dzieli pod tym względem przepaść, fotografowałem ptaki w ruchu i R6 był tutaj zdecydowanie o klasę niżej.
    Dwa posty wyżej dokładnie to napisałem

p,paw

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Marek Kowal Zobacz posta
    ... eee Paweł masz małą wyobraźnię.., chodziłem z 5D, 7D itp co najwyżej odpinałem grip, X-T20, X-H1 i R, R6 i R3, ale też 1Dx, i nie miałem z tym problemu.
    Dylematem co najwyżej było czy brać dwie lustrzanki i ile jakich obiektywów, fakt zawsze miałem pomoc syna, a wchodząc w łańcuchy lustrzanki lądowały w plecaku, a cykałem kompaktem.

Co do AF, to czy nie dopiero R5mkII prezentuje sprawność focusa z R3, a w ogóle to już R6 ma bardzo dobry układ AF /i najlepszy obrazek/, wszystko potem to niuanse, nawet w R1. Potwierdzam opinię cauchy: jeśli komuś nie zależy na rozdziałce to bez wahania brałbym R3,...lub został z R6.

pozdrawiam.MK.
    DLa mnie R5/R5mk2 na wyprawy w góry to już za dużo. Dalej przemiło wspominam format Sony A6xxx - to był dopiero doskonały aparat do podróżowania.
    Ale co kto lubi - ja w plecaku w góry wolę mieć miejsce na inne rzeczy niż tylko aparat.

Historii o "obrazku" nigdy nie zrozumiem. Ale pewnie to dlatego, że jestem fizykiem a nie artystą ;-)

p,paw

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    DLa mnie R5/R5mk2 na wyprawy w góry to już za dużo. Dalej przemiło wspominam format Sony A6xxx - to był dopiero doskonały aparat do podróżowania.
    Ale co kto lubi - ja w plecaku w góry wolę mieć miejsce na inne rzeczy niż tylko aparat.
    ja wole dodatkowy obiektyw niz te inne rzeczy

a tak serio... jestem z tych, co gorskie tygodniowki (rowniez z targaniem ciuchow na zmiane na kilka dni) obracaja 5D4 i dwojka/trojka elzbiet. i placze, ze mozna bylo 24/1.4 do astro dopakowac (no bo statyw przeciez tez idzie) a do niektorych bokiehow to jeszcze 85/1.8 by sie chcialo miec i gdzieindziej tez Tamrona 35/1.8 bym jeszcze wykorzystal...

przy czym oczywiscie nic z tych rzeczy nie jest niezbedne - jakbym R10 z dwoma zoomami zabral to tez bym 95% szans obrocil, tyle co szumu troche by wiecej bylo
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 25-09-2024 o 09:53
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jakbym R10 z dwoma zoomami zabral to tez bym 95% szans obrocil, tyle co szumu troche by wiecej bylo
    A niby skąd ten szum, jak statyw i tak targasz
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Strona 31 z 43 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów