Strona 12 z 45 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 449

Wątek: Canon EOS R5 Mark II

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R5 Mark II

kmeg, prowokujesz, ale masz trochę racji, aby zrobić dobre zdjęcia na pokazach nie trzeba mieć jedynek. Paweł mam wrażenie, mówi o zdjęciach samolotów w locie, a tutaj nie sprawdzi się sprzęt wolny, z marnym AF, nie dający sobie rady z długą ogniskową, generalnie obiektyw ma większy wpływ na jakość zdjęć

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Akurat pokazy są tym wyjątkiem, w którym nie trzymam wszystkich oryginałów - a przede wszystkim tych nieudanych.
    Tym nie mniej spróbuję coś poszukać.
    Oczywiście głownie chodzi o AF - i to nie tak, że nie trafiony (bo z tym generalnie nie ma większych problemów) ale wtedy kiedy obiekt uciekł z AF. W R5 w dalszym ciągu nie stosuję trackingu na pokazach (szczególnie takich gdzie samoloty latają na tle gór a nie nieba). W wypadku śmiglaków - zabrakło mi FPSów na półmechanicznej migawce - ES w R5 w takich wypadkach się nie nadaje.

Mam nadzieję, że na wrześniowy Zeltweg będę miał już mk2 - więc przetestuję na wymagających pokazach.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

No wlasnie to jest irytujące ze trzeba czekac jeszcze pewnie z 6 tygodni.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez Marek Kowal Zobacz posta
    kmeg, prowokujesz, ale masz trochę racji, aby zrobić dobre zdjęcia na pokazach nie trzeba mieć jedynek. Paweł mam wrażenie, mówi o zdjęciach samolotów w locie, a tutaj nie sprawdzi się sprzęt wolny, z marnym AF, nie dający sobie rady z długą ogniskową, generalnie obiektyw ma większy wpływ na jakość zdjęć
    Trochę ...ale przez lata też się bawiłem w tą fotografie zanim uznałem, że to nie ma sensu i ostatnim aparatem, który do tego używałem to był 5d2. 5d2 miało kijowy AF i FPS ale jednak kiedy coś nie wyszło to była moja wina... Zresztą pod koniec tej zabawy używałem 1dx2 kilka razy i lepszych zdjęć nie było. Stąd moje trochę prowokowanie... Obiektywy to inna bajka. Dla mnie w tej fotografi kluczowe jest uklad z wojskiem lub dostep do miejsc, do ktorych inni nie maja. Inaczej ma się identyczne zdjęcia jak wszyscy inni.

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Akurat pokazy są tym wyjątkiem, w którym nie trzymam wszystkich oryginałów - a przede wszystkim tych nieudanych.
    Tym nie mniej spróbuję coś poszukać.
    Oczywiście głownie chodzi o AF - i to nie tak, że nie trafiony (bo z tym generalnie nie ma większych problemów) ale wtedy kiedy obiekt uciekł z AF. W R5 w dalszym ciągu nie stosuję trackingu na pokazach (szczególnie takich gdzie samoloty latają na tle gór a nie nieba). W wypadku śmiglaków - zabrakło mi FPSów na półmechanicznej migawce - ES w R5 w takich wypadkach się nie nadaje.

Mam nadzieję, że na wrześniowy Zeltweg będę miał już mk2 - więc przetestuję na wymagających pokazach.
    To nie muszą być nieudane zdjęcia. Zdjęcia częściowo udane czy udane też mogą być ale interesuje mnie pokazanie co by było lepsze, gdyby ten sprzęt był lepszy...
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 23-07-2024 o 09:06

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

W mordę jeża 22k za puszkę z kilkoma nowinkami. Canon to już odjechał dawno z cenami.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    W górach, czy tam gdzieś przy innych okazjach to zdecydowanie nie.
    Ale na pokazach - szczególnie w bardziej wymagających warunkach - owszem, były takie zdjęcia, który jeżeli by wyszły, a lepszy sprzęt pod pewnymi względami dałby większą szansę na powodzenie, to były by bardzo dobre. Lepsze niż to co dotychczas zrobiłem.

Oczywiście wiem, że na smartfonie by było ok, bo tam wszystko jest ok. Ale mnie by przeszkadzało - a to już wystarczy.

p,paw
    Obecnie jedyną osobą dla której taki aparat robiłby różnicę jest gość który sfotografował lecącą kulę przy głowie Trumpa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Mr. Mills was using a Sony digital camera capable of capturing images at up to 30 frames per second. He took these photos with a shutter speed of 1/8,000th of a second — extremely fast by industry standards.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Mr. Mills was using a Sony digital camera capable of capturing images at up to 30 frames per second. He took these photos with a shutter speed of 1/8,000th of a second — extremely fast by industry standards.
    No to R7 też by dał radę Na pewno ostrząc na trampka zrobiłby tę kulę jeszcze dużo lepiej
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Trochę ...ale przez lata też się bawiłem w tą fotografie zanim uznałem, że to nie ma sensu i ostatnim aparatem, który do tego używałem to był 5d2. 5d2 miało kijowy AF i FPS ale jednak kiedy coś nie wyszło to była moja wina... Zresztą pod koniec tej zabawy używałem 1dx2 kilka razy i lepszych zdjęć nie było. Stąd moje trochę prowokowanie... Obiektywy to inna bajka. Dla mnie w tej fotografi kluczowe jest uklad z wojskiem lub dostep do miejsc, do ktorych inni nie maja. Inaczej ma się identyczne zdjęcia jak wszyscy inni.

... eee 5D mk2 miał całkiem przyzwoity /celny/ AF jak się wykorzystywało 1 centralny pkt ogniskowania, jego ograniczenia to mało klatek i wolna reakcja na spustu migawki, co do armii to pełna zgoda, natomiast nie potwierdzę, że z jednego miejsca zdjęcia są takie same, zapomniałeś choćby o postprodukcji, nie łykam tekstu,że zdjęcia maja być już dobre prosto z puszki, co nie oznacza, że nie można ich spieprzyć w ps-e. Co do aparatów, to pamiętam jak w Radomiu w 2007 lub 2009 gość się na mnie przyglądał z autentycznie przerażoną miną, fotografowałem 5D clasic z pierwszym 70-200 IS + x2 conwerter, w końcu się odważył i poprosiło o pokazanie klatek, oglądał z 5 minut kilka klatek, na max powiększeniu, zdjęcia były ostre, powiedział, że nie wierzył że coś można takim zestawem zrobić na air show, sam miał N D200 fajna puszka i śrubokręt 80-400 raczej marny.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-07-2024 o 00:12 Powód: korekta cytatu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Co prawda to o wideo, ale też dość ciekawe, bo to pierwsze body R, które dostało ten ficzer dotychczas dostępny na serii C.

The R5 II also includes the ability to capture HDR video by simultaneously capturing normal and underexposed frames, combining them to better preserve highlights in high-contrast scenes. This can be combined with the camera's PQ picture profile for use on compatible TVs or displays
    (R5mk2 może rejestrować dwie klatki (normalną i niedoświetloną) i sklejać je w jedną klatkę na filmie zwiększając dynamikę)

Może to dać bardzo fajne możliwości rejestracji HDR.

Edit: R5 też ma tryb HDR ale nie umie tego zapisać z profilem PQ, co w zasadzie mija się z celem.

Pzdr, Paw.
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 24-07-2024 o 17:51

Strona 12 z 45 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów