Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Statyw uniwersalny 2024

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

Domyślnie Odp: Statyw uniwersalny 2024

no dobra
    przyszlo to chinskie badziewie
    (K&F Concept K234A3 + BH-36)
    ten z tego linku
    https://allegro.pl/oferta/statyw-fot...49-17391152421

pierwsze wrazenie:
    jakosciowo porownalbym do mojego starego unomata
    manfrotto zdecydowanie to nie jest
    ale czego oczekiwac za ten piniondz

zalety:
    cena 2 stowki z hakiem - i to chyba najwieksza zaleta
    kulka 36mm ze stopu alu (jakby ktory chcial brac te statywy to uwazac, zeby w opisie stalo jak byk, ze to 36mm, bo w standardzie bezopisowym dajo 28mm, a to wielkosc - a raczej rzeklbym malosc - juz na oko bez sensu w ogole)
    srubki metalowe - j.w.
    nogi tez metalowe - j.w.
    mozna obrocic kolumne centralna w dol
    fliplocki na nogach

i to koniec zalet
    ale czy procz ceny to rzeczywiscie zalety? raczej powinienem traktowac to jako standardy, choc takie czasy, ze srubki tez czasem robia z plastiku, ba! zeby tylko srubki - np. pilarki powaznych firm (nie marketowki) z segmentu sredniocenowego maja juz kartery z plastiku (!!!), niestety zyjemy w epoce gownianych jednorazowek

wady:
    glowna i niedopuszczalna - gwint w kulce glowicy na srubke do mocowania szybkozlaczki nie jest calowy tylko M6 (!!! to juz k*^#@ przesada!!!)
    wiec nie da sie po prostu wymienic standardowej szybkozlaczki (po co - o tym ciut nizej)

dalsze wady:
    cala reszta z plastiku (choc ten plastik nie najgorszej jakosci)
    glowica - jak slusznie zauwazyl kolega mirror - plastik
    szybkozlaczka - tez plastik (wrrrr!!!)
    nieporeczne blokady katow ustawienia nog do glowicy (przesuwne, a nie na "odklik" ze sprezyna) - i tez plastik
    wysuwanie wszystkich 4-ech segmentow nog i 2-och segmentow kolumny centralnej mija sie z sensem, statyw przestaje byc stabilny - wystarczy podmuch wiatru i ruszone. ale aparat na statywie w calosci rozlozonym ma wizjer na wysokosci oczu majkela dzordana w szpilkach, wiec i tak bez sensu rozkladac go do konca), 3 gorne segmenty i schowana kolumna centralna musza wystarczyc, ale do tego trza sie schylic (dla mnie akceptowalne, ale na "dostatecznie").

tera test na stabilnosc glowicy
    statyw zlozony (znaczy segmenty schowane)
    4 punkty podparcia (nogi na rozwarciu 55* i kolumna centralna, tu lekko musialem ja podniesc)
    nic nie wieszalem na dociazenie na haku
    zalozylem szyne do filmowania 80cm na glowicy (szyna ma trzy mocowania co 20cm, zalozylem na centralne, wiec kazde ramie po 40cm)
    na to najpierw zestaw rzedu 2kg (6d+24-105+wozek+redukcja+szybkozlaczka) - efekt: zapomnij o poziomie przy pozycjach poza obrebem glowicy, za ciezko, opada sporo
    potem zestaw ponizej 1kg (smyrofon+wozek+redukcja+holder) - tez sie lekko gibie, ale powiedzmy, ze przy filmowaniu natury niezauwazalnie (ale idealnych poziomow/pionow - juz bedzie widac jazde po lekkiej krzywej)
    ergo
    mocowanie glowicy do kolumny centralnej nie wydala pod obciazeniem katowym
    (plastikowa szybkozlaczka tym bardziej nie pomaga)

teraz szyna na samym statywie, bez glowicy (wiec odpada ujecie po skosie)
    (w statywie na szczescie jest meski gwint 3/8" do mocowania glowicy, wiec szyne idzie normalnie zamontowac)
    zestaw 2kg jeszcze ujdzie, ugiecie ok.1cm miedzy skrajnymi polozeniami zestawu na dlugosci ok.80cm szyny

podsumowujac:
    za te 2 stowki nie narzekam, ale tez cudow nie ma
    (jakosc odpowiednikiem ceny)
    procz tego cholernego m6 w kulce - reszta mi pasi/ujdzie

teraz zobaczymy jak dlugo wytrzyma

aha
    do statywu dodali holder na smyrofonik
    ale sprezynowy, nie srubowy, wiec zaden cymes
    Ostatnio edytowane przez mazeno ; 26-04-2025 o 21:03
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

grrrhrhrhrhr!!!
    ten m6 w dodatku jest drobnozwojowy - skok 1mm
    i wez znajdz tu adapter na 3/8" czlowieku do tego

KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

1 mm dla gwintu M6 to skok normalny.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

hmmm, zawsze wydawalo mi sie, ze normalny to 1,5mm, a 1,25 i 1 to drobnozwojowy

no dobra
    ja operuje srubami samochodowymi, stad te roznice hehe

niewazne
    adaptera do 3/8 i tak nie znajde
    Ostatnio edytowane przez mazeno ; 27-04-2025 o 00:33

Miasto
    wieś, nie miasto

https://darmet.com.pl/pl/informacje-...ow-metrycznych
    No raczej takich nie robią, standardowo są dostępne tylko z 1/4 na 3/8 cala.
    Ja
    Konfucjusz

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Nie jest łatwo wybrać mały statyw o akceptowalnej solidności i jakości. U mnie jest to aktualnie stare Sirui T-1005X z malutką głowicą poziomującą i panoramiczną Ulanzi.
    Nie stosuję już głowic kulowych bo mnie szlag trafia - poluzowanie głowicy powoduje, że sprzęt lata we wszystkich kierunkach.
    Przy wysuniętych dwóch sekcjach i lekko wysuniętej kolumnie stabilność jest bardzo dobra do ogniskowej ok. 300mm. Więcej sekcji nigdy nie wysuwam.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

no nie jest latwo, to prawda. zwlaszcza, ze statyw to nie zakup codzienny, zeby byc na biezaco, wiec trzeba sie doktoryzowac przed samym zakupem, a niespodzianek cala masa jak widac powyzej.
    z tym sirui - no fajnie, tylko rzucilem okiem na ceny :[

Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Nie stosuję już głowic kulowych bo mnie szlag trafia - poluzowanie głowicy powoduje, że sprzęt lata we wszystkich kierunkach.
    Dlatego wybrałem głowicę z osobnymi pokrętłami do ustawiania luzu i do blokowania. Kiedyś takie były, pozorna wygoda obsługi nie zawsze jest wygodna.
    Ale do cięższych zadań mam głowicę gimbalową. Chociaż to nie jest rozwiązanie na codzień, uniwersalne.
    Ja
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Dlatego wybrałem głowicę z osobnymi pokrętłami do ustawiania luzu i do blokowania. Kiedyś takie były, pozorna wygoda obsługi nie zawsze jest wygodna.
    Ale do cięższych zadań mam głowicę gimbalową. Chociaż to nie jest rozwiązanie na codzień, uniwersalne.
    Pojawiły się sensowne głowice poziomujące, niekiedy wbudowane w statyw. Do tego głowica panoramiczna tylko z obrotem i pochyleniem góra-dół. Tak mam we wszystkich zestawach statywów.
    Koniec z głowicami kulowymi.

Na małym statywie zostawiam włączoną stabilizację. W zestawie R5+RF100-500 nie zaobserwowałem płynięcia kadru za to drgania tłumi pięknie.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 27-04-2025 o 10:27
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów