Właśnie kupiłem tą głowicę i będę ją zwracał - jest dla mnie za mała. Do Sigmy 150-600C starcza, ale do większych rzeczy już nie, brakuje dosłownie 1cm. A o co chodzi? kupiłem ją z myślą o bardzo niskiej perspektywie, czyli odwracasz mocowanie do góry nogami i mocujesz szkło do góry nogami, i obracasz je w pierścieniu, dzięki temu dostajesz jakieś 5cm niżej. Możliwe że odpuszczę gimbala w ogóle, a kupię po prostu beanbaga.

Co do statywu to jest ich trochę na rynku, ja od lat używam Benro Tortoise, aktualnie mam ich 3:
34CLV (1750g) - solidny ciężki grzmot, rzadko z niego korzystam, ale np. na Islandii miałem tylko jego ze względu na warunki jakie tam są
24CLV (1430g) - nieco mniejszy i lżejszy, to mój główny statyw gdy muszę gdzieś dalej z nim iść, mniejsza średnica, łatwiejszy w trzymaniu i przenoszeniu
03C (580g) - wczoraj kupiłem tego berbecia zamiast groundpodu, mega fajowy

Nie licząc małego pozostałe mają wbudowaną bazę poziomującą, co jest mega pomocne w wideo, choć są też wersje bez niej, lżejsze. Tortoisy polecam z czystym sumieniem, choć nie są to jedyne rozwiązania. Np. Leofoto seria Ranger też są super, tylko kosztują 2x tyle co Benro.