Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Statyw uniwersalny 2024

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Statyw uniwersalny 2024

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Dlatego wybrałem głowicę z osobnymi pokrętłami do ustawiania luzu i do blokowania. Kiedyś takie były, pozorna wygoda obsługi nie zawsze jest wygodna.
    Ale do cięższych zadań mam głowicę gimbalową. Chociaż to nie jest rozwiązanie na codzień, uniwersalne.
    Pojawiły się sensowne głowice poziomujące, niekiedy wbudowane w statyw. Do tego głowica panoramiczna tylko z obrotem i pochyleniem góra-dół. Tak mam we wszystkich zestawach statywów.
    Koniec z głowicami kulowymi.

Na małym statywie zostawiam włączoną stabilizację. W zestawie R5+RF100-500 nie zaobserwowałem płynięcia kadru za to drgania tłumi pięknie.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 27-04-2025 o 10:27
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Statyw uniwersalny 2024

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Pojawiły się sensowne głowice poziomujące, niekiedy wbudowane w statyw. Do tego głowica panoramiczna tylko z obrotem i pochyleniem góra-dół. Tak mam we wszystkich zestawach statywów.
    Koniec z głowicami kulowymi.

Na małym statywie zostawiam włączoną stabilizację. W zestawie R5+RF100-500 nie zaobserwowałem płynięcia kadru za to drgania tłumi pięknie.
    sporo ciekawych tematów

szalenie ciekawy temat - płynięcie kadru to częsty problem i nie zależy od statywu (teoretycznie), zależy od stabilizacji niestety pojawia się nawet na nowoczesnych obiektywach których instrukcja obsługi pozwala na pozostawienie włączonej stabilizacji i co i jajco raz zadziała, dwa razy nie zadziała, dotyczy to również r5 z 100-500 (są posty na sieci w tej sprawie i sugestie - wyłącz stabilizację) - pewnie jak statyw jest za dobry to jest problem

głowice poziomujące fajna rzecz, mam, ale sensowne są znacznie droższe od statywów z głowicą w tym wątku

głowice bez kuli "two-way" - bardzo ciekawy temat, niektórzy używają ale to nie są budżetowe rozwiązania
    https://www.leofoto.com/products_detail.php?id=280
    oryginał arcaswiss będzie jeszcze droższy

statyw uniwersalny to (moim zdaniem oczywiście) czterosekcyjny statyw którego długość po złożeniu jest silnie mniejsza od 0.5m z głowicą kulową z kulką o średniej wielkości raczej bez kolumny ale tu mam watpliwości bo jak ma byc uniwersalnie to kolumna robi wysokość, po rozłożeniu powinien osiągać maksymalną wysokość ok 1.5m jak się dorzuci głowicę i aparat to normalnej wysokości człowiek będzie pracował normalnie - cała reszta waga, udżwig, stabilność, jakośc wykonania zależy tylko od kasy jaką chce się wydać.

przewinął się tez problem opadania glowicy po zablokowaniu - może nazwany inaczej ale to ten problem - problem może się pojawic nawet na głowicach z dużą kulą, a nie musi się objawić na głowicy ze śreniej wielkości kulą - to jest tylko kwestia jakości materiałów dokładności wykonania i ceny. pojawia się raczej przy zestawach z długim tele jeśli pojawia się na innych obiektywach UWA czy nawet krótkie tele to znaczy że głowica nadaje się tylko na zabawkę dla psa (do aportowania albo coś)
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 27-04-2025 o 11:36
    EOS 3, 5D, R5

Uprawnienia umieszczania postów