Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Statyw uniwersalny 2024

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Statyw uniwersalny 2024

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja ogólnie uważam i stosuję taką zasadę, że nigdy nie przenoszę na statywie przypiętego sprzętu.
    Zasada słuszna, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie zdejmowania aparatu co trzy minuty, jak filmuję z monopodem małolata na skateparku.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    No sorry bardzo, ale gdzie Ci się tu pojawiła możliwość przechyłu kuli głowicy w kierunku kolumny na tym zdjęciu z lewej?
    Nie pojawia się, ale dla mnie nie jest niezbędna.
    Teoretyzując, bo nigdy nie miałem potrzeby rozkładania statywu aż tak nisko i w praktyce nie korzystam w ogóle z kolumny:
    ustawiając aparat bokiem do leżącej kolumny
    poprzez odblokowanie panoramy mogę ustawić dowolny pochył,
    poprzez odblokowanie kuli, mam regulację panoramy.
    Robiąc kadry pionowe mam lepszy zakres regulacji niż w konwencjonalnym ustawieniu głowicy (jak po prawej).
    Dla mnie, czyli osoby która wykorzystuje statyw tylko do długich ekspozycji, masowej reprodukcji lub filmów poklatkowych jest to rozwiązanie całkowicie akceptowalne.
    Nie mam doświadczenia w fotografowaniu kaczek, sikiradek i stułbi płowych, więc wierzę Ci na słowo, że do tych celów jest to sprzęt bezużyteczny.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Statyw uniwersalny 2024

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja ogólnie uważam i stosuję taką zasadę, że nigdy nie przenoszę na statywie przypiętego sprzętu. Znam co najmniej kilka przypadków, że pomimo, iż był duży zapas wagowy to i tak sprzęt lądował na ziemi..., bo się odczepił, bo się wypiął, bo się coś urwało i żadne reklamacje do producenta nic nie dadzą
    Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Zasada słuszna, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie zdejmowania aparatu co trzy minuty, jak filmuję z monopodem małolata na skateparku.
    A ja noszę przypięty aparat (na monopodzie) - tak przez bark jak fuzję, ale do uchwytów obiektywu jest przypięty pas nośny, a on z kolei jest przełożony przez moje ramię.
    Pisałem już, że miałem sytuację: urwała się śruba mocująca stopkę arca do głowicy, ale na szczęście było to w momencie zakładania aparatu na statyw i trzymałem go własną, mocną i pewną ręką.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uprawnienia umieszczania postów