Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

  1. #1
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Apr 2019
    Posty
    29

    Domyślnie Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    Cześć

    Czy brak górnego wyświetlacza w normalnym użytkowaniu jest mocno problematyczny jeżeli chidzi o R6 Mk. II. Zawsze go miałem w poprzedniakch DSLR i się do niego przyzwyczaiłem ale zastanawiam się nad R6 MK. II bo rzekomo ma sporo lepszy AF od R5 a nie chce po raz kolejny naciągac budżetu - coś musi na szkłą zostać :-)

    Czego jeszcze może mi brakować co jest na EOS 7D Mk. II a nie ma na bezlusterkowym R6 Mk. II ? Przeznaczenie 60% turystyk, 20% portrety w plenerze, 20% fotografia lotnicza.

    Rafał

  2. #2
    Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Dołączył
    Aug 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    34
    Posty
    583

    Domyślnie Odp: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    Cytat Zamieszczone przez rafealla Zobacz posta
    Cześć

    Czy brak górnego wyświetlacza w normalnym użytkowaniu jest mocno problematyczny jeżeli chidzi o R6 Mk. II. Zawsze go miałem w poprzedniakch DSLR i się do niego przyzwyczaiłem ale zastanawiam się nad R6 MK. II bo rzekomo ma sporo lepszy AF od R5 a nie chce po raz kolejny naciągac budżetu - coś musi na szkłą zostać :-)

    Czego jeszcze może mi brakować co jest na EOS 7D Mk. II a nie ma na bezlusterkowym R6 Mk. II ? Przeznaczenie 60% turystyk, 20% portrety w plenerze, 20% fotografia lotnicza.

    Rafał
    AF w R6 mark II jest lepszy niż w R5 i tu nie ma za bardzo o czym dyskutować.

    Natomiast to czy będzie Ci brakować wyświetlacza to już indywidualna kwestia.
    Canon R8 + RF15-35mm f2.8L + RF 85mm 2.0 + RF 50mm 1.8 + RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + M6 mkII + EF-M 22mm 2.0 + Canon V10
    www.hubertmultana.pl
    https://www.youtube.com/@HubertMultana

  3. #3
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    42
    Posty
    4 743

    Domyślnie Odp: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    Jako posiadacz R (wcześniej 6D i 6D2) miałem swego czasu na testach R6 i R6m2 - braku wyświetlacza w ogóle nie zauważyłem
    Miałem też na testach R5.
    Obrazek z R6 jak dla mnie jest zdecydowanie przyjemniejszy i planuję kupić R6 (nie wiem ile mark), jak spłacę RF 100-500.
    Brałbym R6m2 na Twoim miejscu.

  4. #4
    Początki nałogu
    Dołączył
    Aug 2010
    Posty
    494

    Domyślnie Odp: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Jako posiadacz R (wcześniej 6D i 6D2) miałem swego czasu na testach R6 i R6m2 - braku wyświetlacza w ogóle nie zauważyłem
    Miałem też na testach R5.
    Obrazek z R6 jak dla mnie jest zdecydowanie przyjemniejszy i planuję kupić R6 (nie wiem ile mark), jak spłacę RF 100-500.
    Brałbym R6m2 na Twoim miejscu.
    Największą wadą dla mnie R6 II jest stały tryb seryjny elektronicznej migawki 30kl/s. Już 20 w R6 I jest za dużo, obróbka potem to koszmar. Może lepszy będzie R5 II

  5. #5
    Coś już napisał
    Dołączył
    Feb 2023
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    63

    Domyślnie Odp: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Największą wadą dla mnie R6 II jest stały tryb seryjny elektronicznej migawki 30kl/s. Już 20 w R6 I jest za dużo, obróbka potem to koszmar. Może lepszy będzie R5 II
    Skoro zależy Ci na mniejszej liczbie klatek na sekundę na elektronicznej migawce w R6 II to ustawisz sobie wybraną niższą wartość w menu.
    Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

  6. #6
    Bywalec Awatar Marek Kowal
    Dołączył
    Oct 2006
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    58
    Posty
    165

    Domyślnie Odp: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    jedyną rzeczą którą może Ci zabraknąć to "mm" ogniskowej wynikłe z braku cropa. Brak wyświetlacza zastępuje ekranik w wizjerze. Ja w zasadzie nie używam nawet głównego wyświetlacza.


    pozdrawiam.

  7. #7
    Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Dołączył
    Sep 2008
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    40
    Posty
    2 186

    Domyślnie Odp: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    też się tego obawiałem, w praktyce to w ogóle nie ma znaczenia, wszystkie dane widzisz w wizjerze lub na monitorku
    jeśli chodzi o R5 to jest wciąż bdb puszka, tylko na kilka tygodni przed premierą mkII nie widzę żadnych promek..
    EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

  8. #8
    Początki nałogu
    Dołączył
    Oct 2006
    Miasto
    Grójec
    Wiek
    40
    Posty
    380

    Domyślnie Odp: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    Nie powinien przeszkadzać jego brak. Te informacje możesz mieć w wizjerze/ekraniku.
    Poza tym to nie lustrzanka - więc symulację wyglądu zdjęcia masz w czasie rzeczywistym właśnie w wizjerze.
    Więc jeszcze przed zrobieniem zdjęcia już wiesz czy będzie niedoświetlone/prześwietlone lub czy zrypałeś balans bieli.
    W lustrzance faktycznie trzeba było wszystko sprawdzać bo co innego widziałeś ty a co innego widziała matryca.
    Jedyne czego nie pokazuje ekranik/wizjer to czy wystąpił rolling shutter (w R6 mark 1).
    Więc zawsze w nowym secie oświetleniowym(lub jak się zmieni) warto sprawdzić foty w serii aby ewentualnie przełączyć się na migawkę mechaniczną.

  9. #9
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    42
    Posty
    4 743

    Domyślnie Odp: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Jedyne czego nie pokazuje ekranik/wizjer to czy wystąpił rolling shutter (w R6 mark 1).
    Więc zawsze w nowym secie oświetleniowym(lub jak się zmieni) warto sprawdzić foty w serii aby ewentualnie przełączyć się na migawkę mechaniczną.
    Wystarczy "półmechaniczna".

  10. #10
    Początki nałogu
    Dołączył
    Oct 2006
    Miasto
    Grójec
    Wiek
    40
    Posty
    380

    Domyślnie Odp: Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)

    Tzn aby doprecyzować - ekranik pokaże rolling shutter przy podglądzie zrobionego zdjęcia.
    A przy robieniu - nie pokazuje.
    Wolę dopisać bo wiem że są tacy którzy co zdjęcie muszą zobaczyć jak wyszło.
    Ja wszystkie podglądy mam wyłączone, a ręcznie podglądam od czasu do czasu - głównie aby zweryfikować ten rolling shutter.
    A jak wiele osób ma włączone wyświetlenie zdjęcia po zrobieniu - to od razu zobaczy RS.

    --- Kolejny post ---

    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Wystarczy "półmechaniczna".
    Będę musiał potestować.
    Na razie w dwóch miejscach rolling był tak dokuczliwy że musiałem zmienić migawkę.
    Raz dałem też wsparcie opcją - "bez migotania" czy jakoś tak. Bo nawet na mechanicznej nie było idealnie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •