Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Czy stare EFy mają sens z R8?

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Czy stare EFy mają sens z R8?

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    No tu się przyznam, że postprodukcja dla mnie to maksymalnie próba rozjaśnienia lub przyciemnienia nietrafionych w tym kierunku kadrów. RAWy to ja widziałem tylko na obrazku i to w ramkach za szkłem ;-). Nie jestem żadnym artystą ani zawodowcem, jeztem zwykłym domorosłym pstrykaczem, który robi zdjęcia rodzinne i czasem też dla przyjemności. EOS 5D kupiłem w czasach kiedy Mark II był tuż-tuż i cena staruszka zrobiła się osiągalna. Na szkła sprzedałem kilka organów ;-) myśląc, że poprawią braki puszek jakie wtedy posiadałem (20D, 30D). Inna sprawa, że po zejściu z "kliszy" na cyfrówki APS-C (zaczynałem od 300d) czegoś mi brakowało i dopiero 5D pozwolił mi na powrót w pełni cieszyć się fotografią.

Myślałem, że teraz uda się relatywnie tanim kosztem zrobić podobny "myk" jak z 5D zyskać coś jeszcze... wygląda na to, że chyba jednak powinienem zostać przy legendzie i zajechać go (albo on mnie - whatever comes first ;-) ).

Znalazłem jeszcze takie coś https://www.youtube.com/watch?v=m4FhFYMnZRE , ja wiem, że to video... ale na full screenie też nie widzę jakiejść tragedii. No dobra, wszystko pstryka na f/4, ale te wersje szkieł nigydy nie były super ostre od pełnej dziury. Były akceptowalne a wystarczyło przymknąć do f/3.2 zaczynało robiś się miodnie a od f/3.5 to żyleta. A tam chyba autor jakiejś specjalnej postprodukcji nie robił. Choć mogę się mylić - bo mi by się nie chciało ;-) Wiem, może trochę na siłę próbuję szukać argumentów za.

Niemniej, bardzo dziękuję wszystkim, którym chciało się w tym wątku odezwać. Bardzo cenię sobie wasze opinie (zwłaszcza Twoje @candar), nawet jeśli nie wpisują się w kierunek, jaki najchętniej bym widział.
    Skoro cenisz sobie opinię Candara, zresztą słusznie, to już ci napisał, że jakość jego bezdyskusyjnie wybitnych zdjęć, to nie tylko zasługa super ostrych i tanich obiektywów bagnetów nie Canona, ale przede wszystkim postprodukcja. Wypożycz sobie R8 i zobaczysz, czy daje radę z twoimi obiektywami (zwłaszcza, jak napisałeś zestaw 5D + zoomy wobec braku alternatywy może być dalej w użyciu). W tej chwili ceny sprzętu mimo najtańszego od lat dolara irracjonalnie poszybowały w górę. Najtaniej można było w tamtym roku kupić sprzęt na Foto Festiwalu Fotoformy, a w tym roku najlepsze ceny w sklepach były w marcu i na początku kwietnia. Wypożycz, sprawdź, może samo body będzie wystarczającym skokiem jakościowym (Ty masz inne oczekiwania, podobnie jak ja, a Candar i inni super hiper profi mają inne). Jestem totalnym i coraz bardziej rozleniwionym amatorem z awersją do głębokiej obróbki RAW-ów na warstwach itp., który robi zdjęcia do szuflady, ale po kupieniu eRki i zobaczeniu zdjęć z jej matrycy, nie mając nota bene bardzo dobrych obiektywów z wyjątkiem EF70-200/2.8 mk2 (EF 24-105/4, 17-55/2.8, 40/2.8 i stareńkie 28/2.8) swojego 7D wziąłem do ręki tylko raz, by wyjąć baterię. Albo czekaj na dobre ceny (także gdybyś chciał zmienić system dla tanich dobrych szkieł - Nikon Z6 mk II tuż przed wejściem mk III ostatnio zdrożał o ponad 2000 zł!!!), albo nie czekaj i rób zdjęcia. .
    Ostatnio edytowane przez totamten ; 04-06-2024 o 12:40

Uprawnienia umieszczania postów