Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Dziecko

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

50 na cropie to właściwie portretówka, może być za wąsko. Polecał bym Ci raczej 28/1.8, na cropie robi się z tego prawie standard. Używam wszystkich 3 stałek tu wymienionych przy fotografowaniu mojego 2 letniego syna korzystam najczęściej właśnie z 28. Jeżeli zastanawiasz się nad 50/1.2, to może zaszalej trochę w innym kierunku i kup 28/1.8 i 50/1.4, będziesz miał bardziej uniwersalny zakres.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Po pierwsze - gratulacje, Ibanezq!
    Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Tutaj masz kalkulator głębi ostrości - www.dofmaster.com
    Ten kalkulator to fajna sprawa dla zapoznania się z rozkładem głębi przed i za obiektem. "Organoleptycznie" mogę dodać, że nawet na cropie 50-ką z bliska na f/1.4 można uchwycić ostre oczko a nosek bobasa będzie w nieostrości - niezbyt dobrze, chyba że w ramach eksperymentu z GO Ostre... to też pojęcie względne tym szkłem przy 1.4, raczej staram się poruszać w widełkach 2.2-3.5 przy słabym świetle, bez lampy. Model/modelka w TYM przypadku nie wymaga wygładzania cery miękkim szkłem:grin:
    50/1.2 na cropie? Hmm... interesowałem się tematem, ale dla amatora jakim jestem to przerost formy nad treścią (lub kosztów nad efektem) - nie spodziewaj się olśniewająco lepszych ujęć, zwłaszcza w kwestii rozdzielczości. Choć gorszy z pewnością nie jest...
    A jak chcesz ująć twarz maluszka lub 3/4 w kadrze takim szkłem to trzeba podejść naprawdę blisko i f/1.2 moim zdaniem na nic tu się nie przyda (z milimetrową głębią).
    Rozpisałem się, bo temat bobasa mi trochę znajomy - w podsumowaniu 50/1.4 będzie ok, z rezerwą, że przy f/1.4 to raczej za miękko rysuje, jak na mój gust.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Moj syn ma roczek wiec troche zdjęć mu w tym roku narobiłem i potwierdzam co pisze x-mac o głębii ostrości. Może kilka artystycznych zdjęc z bardzo mala GO zrobisz, ale raczej bedziesz przymykał bardziej..

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moja córeczka skończyła dopiero 2 m-ce, ale "ścieżka rozwoju", którą opisał Moris [odp.#8] wydaje się całkiem prawdopodobna 24-105 bardzo sporadycznie używam w mieszkaniu, a i tak głównie przy ogniskowych 40-70mm, więc 50-ka daje mi lepszy komfort użytkowania, no i jakieś 1-1.5EV (użytecznego) extra w stosunku do L-ki, gdzie IS niekoniecznie się sprawdzi, chyba że "bąk" śpi i to twardo Podbiec kilka centymetrów zawsze można, żeby wykadrować bobaska, a ile przy tym frajdy!
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów