Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Dziecko

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Hmm ja bym myslal w takich kategoriach:
    1. Szeroki kąt to juz mamy kita(co prawda szalu nie ma ale do "domowej" fotografii dziecka moze byc.
    2. Napewno 50mm/f1.8 jako, ze to swietny tani obiektyw, portety w domyu czy na dworze to swietne rozwiazanie.
    3. (moze i mnie wyzwiecie) Ale ja bym wziął 70-200/f4. Dlaczego?? Otóz szeroki kąt juz mamy, jasną portretówke już mamy, więc logicznym rozwiązaniem jest tele zoom. Tym bardziej jezeli dzieciak jest "zywiolowy". wiadomo jest na dworzu i biega w ta i zpowrotem. Przy 17-40 trzeba za nim biegac zeby miec dobry kadr. A tak siedzimy sobie wygodnie i robimy foty. Zreszta dzieciaki jak dorastaja to zaczynaja pozowac do zdjec a jak bedzie tele to dzieciak nawet nie bedzie wiedzial, ze sie mu zdjecie robi. Zreszta jak juz bedziesz mial dosc atmosfery domowej to bieresz aparat i idziesz ptaszki robic dla relaksu ;P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

locoo
    Guest

Domyślnie

Moris i Boundy
    Chciałbym przede wszystkim wam podziękować. Kupiłem na początek canon 50mm f1,8 i postanowiłem ze bede kupować obiektywy stopniowo żeby wyczuć różnice a jednoczesnie uczyć sie robienia zdjęć na gorszym sprzęcie.
    Teraz mam 50mm 1,8 nastepny zakup planuje 85mm 1,8 a potem Canon EF 70-300 mm f/4,0-5,6 IS USM.
    BArdzo dużo mi pmogło to co napisaliscie no i przede wszytkim fantastyczne galerie ze zdjęciami aż miło oglądać.
    Zdjęcia z pierwszego dnia życia szkiełka 50mm:

Pozdrawiam i dziekuję
    Ps. Zdjęcia bez obróbki i korekty.

Coś już napisał Awatar Ibanezq
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Szkło do focenia pociechy.

Jako że niedługo przyjdzie na świat mój syn zastanawiam się nad zakupem odpowiedniego szkła do puszki 400d. Mam aktualnie 17-55/2.8.
    Czy np. taki 50/1.4 będzie ok? Zależy mi na świetle żeby nie używać flasha i optymalnie wygodną ogniskową. Dzięki za sugestie.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

będzie ok. Ewentualnie do ciaśniejszych portretów 85 1.8. Aha, i gratulacje.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Nie wiem ile będziesz focił w małych pokojach, a ile w plenerze? Ja mam problem, że niekiedy mam za ciasno na 50mm na 40d.
    Ostatnio edytowane przez sitek ; 09-03-2009 o 22:55
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ibanezq Zobacz posta
    Jako że niedługo przyjdzie na świat mój syn zastanawiam się nad zakupem odpowiedniego szkła do puszki 400d. Mam aktualnie 17-55/2.8.
    Czy np. taki 50/1.4 będzie ok? Zależy mi na świetle żeby nie używać flasha i optymalnie wygodną ogniskową. Dzięki za sugestie.
    Będzie ok, ale z 85/1.8.
    50tka czasami jest za krótka, wchodzisz w dziecko z aparatem, przez co zaczyna interesować się obiektywem i już masz popsute zdjęcie :/
    A tak podpinasz 85 i z daleko można popstrykać.
    Również zaczynałem od 17-55 tylko na 350d
    Canon 50D + dodatki

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jak ze światłem? Jest jakaś umowna granica po której będzie już go za mało?

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yoshitaka Zobacz posta
    Będzie ok, ale z 85/1.8.
    50tka czasami jest za krótka, wchodzisz w dziecko z aparatem, przez co zaczyna interesować się obiektywem i już masz popsute zdjęcie :/
    A tak podpinasz 85 i z daleko można popstrykać.
    Również zaczynałem od 17-55 tylko na 350d
    No tak, ale zaraz zaraz..
    Syn przyjdzie na swiat za jakis czas, a zanim zacznie interesowac sie obiektywem to minie kilka dobrych miesiecy. Nawet gdy zacznie sie nim interesowac w 'wieku' 6 miesiecy - to nie oznacza to od razu popsutego zdjecia. W koncu jeszcze nie chodzi - wiec nie ucieknie

50mm 1.4 - swietne szklo, 85mm 1.8 - rowniez swietne.
    Jednak na cropa - polecam zdecydowanie 50mm 1.4.

Bedziesz mial na cropie 80mm - bardzo jasne 80mm.
    Ale zawsze szerzej od 85mm ktore na cropie bedzie juz dosc waskie.

Dodatkowo na 50mm masz minimalna odleglosc ostrzenia 45cm, a na 85mm 85cm.
    Dla mnie portrety z bliska na takim kilkudniowym/kilkutygodniowym maluszku - swietna sprawa.

Jednak to ostatnie to oczywiscie sprawa indywidualna.

Gratulacje i radosci masy zycze

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

nie, takiej granicy nie ma. W dużym skrócie wszystko zależy od trzech parametrów : ISO, f, t - czułosć, przesłona, czas. Zakładając, że przesłona będzie określona (1.4 lub 1.8 ) pozostaje ci do zmieniania ISO albo czas. Duże iso = coraz większe szumy, zbyt długi czas = poruszone zdjęcie. Nie ma prostej reguły jaką kombinację wybrać. I jeszcze jedno - przy tych wskazanych światłosilnych stałkach trzeba pamiętać o rozkładzie GO.
    Tutaj masz kalkulator głębi ostrości - www.dofmaster.com
    Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczywiście jestem tych zależności w pełni świadomy. Pytania o jasność kieruję zastanawiając się czy warto zaszaleć i kupić 50/1.2

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów