Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Dziecko

locoo
    Guest

Domyślnie Dziecko

Na wstępie chciałbym wszystkich przywotać bardzo gorąco i podziekowac za stowrzenie takie serwisu jakim jest canon-board gdyż czytam posty od miesiąca i uczę się.
    Konkretnie to jestem na etapie kupna Eosa 350d a w zasadzie zamiany z G6 na 350d.
    Oczywiscie jestem amatorem fotografem a moją fascynacją jest moje dziecko które staram się wszędzie fotografować.
    Teraz chciałbym przejsc poziom wyżej i zmontować odpowiedni sprzęt.
    Potrzebuję rady jakie obiektywy dokupić (poza kitem który jest s zestawie) do fotografowania dziecka 8mc przede wszystkim na zewnątrz ale i w nocy które staje się coraz bardziej ruchliwe

Zdjęcie nie jest doskonałe ale tak jak wczesniej pisałem nie jestem profesjonalistą wiec prosze o delikatną krytykę.

Proszę o pomoc dotyczącą zakupu obietywów do 2500 zł
    Z góry dziekuję i pozdrawiam
    Łukasz

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

Canon EF 50mm f/1,8 II
    Tamron SP AF28-75mm f/2,8

moze te?
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Moim zdaniem do fotografowania pociechy nadawały by się portretówki stałoogniskowe takie jak np.:
    EF 50 mm f/1.4
    EF 50 mm f/1.8
    EF 85 mm f/1.8

Osobiście na początek wybrałbym 50 f/1.8, bo jest to fajne szkiełko, z fajnym światłem za bardzo nieduże pieniążki (poniżej 400 zł)
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

albo jeszcze EF 85/1.8
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    Canon EF 50mm f/1,8 II
    Tamron SP AF28-75mm f/2,8

moze te?
    Moim zdaniem oba się nadają jedynie do focenia nieruchomych (lub dopiero zaczynających przemieszczać się samodzielnie) dzieciaków. Sprawdzone empirycznie - miałem lub mam te szkła :-) Ruchliwy dzieciak (a mój taki jest w 110%) to wyzwanie dla AF'a - 50-ka i Tamron się w tej kwestii czasami nie wyrabiają. Przy foceniu dziecka podstawą jest łapanie ulotnych chwil i nie zastanawianie się czy ostrość się już ustawiła czy też nie. W cenie o której mówimy, to zdecydowanie bardziej 85/1.8 (ma USM) lub 17-40/4.0 L (i przy tym drugim bym się bardziej upierał ;-) )
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

locoo
    Guest

Domyślnie

A jest jakiś sens obiektyw z IS?

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez locoo
    A jest jakiś sens obiektyw z IS?
    Sens jakiś zawsze się znajdzie :-) Dla mnie np. przy foceniu dziecka IS ma sens, kiedy focimy statyczne ujęcia bez lampy - a to przy małych dzieciach jest zupełnie normalne, bo raczej nikt nie wali noworodkom fleszem po oczach :-) I wtedy IS, ze względu na długie czasy i ryzyku poruszenia, się przydaje. W zdjęciach dzieci w ruchu IS już nic nie wnosi, bo on kompensuje drgania aparatu/obiektywu/fotografa a nie ruch obiektu w kadrze :-) (tutaj już trzeba opanować inne techniki - np. sprawne panoramowanie)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez locoo
    Teraz chciałbym przejsc poziom wyżej i zmontować odpowiedni sprzęt.
    Potrzebuję rady jakie obiektywy dokupić (poza kitem który jest s zestawie) do fotografowania dziecka 8mc przede wszystkim na zewnątrz ale i w nocy które staje się coraz bardziej ruchliwe
    Co do ruchliwości to wiem coś o tym, uwierz mi
    Jaki byś obiektyw nie kupił zawsze będzie to mało i zawsze coś nie tak

Ja zaczynałem (oczywiście poza Kit-em) od 50mm f/1,8 potem był Tamron 28-75 f/2,8 następnie 17-40 f/4 L aż po 85mm f/1,8 ... i powiem Ci tak :

... Cieszę się, że poszedłem taką właśnie drobgą, a dlaczego ? .. ano dlatego że :

jak dziecko ma miesiąc, trzy, ... głównie leży i to w 90% w domu - więc 50mm f/1,8 jest OK ...
    ...potem mając cztery, sześć, osiem miesięcy zaczyna siadać, raczkować w 60% w domu - więc Tamron jak znalazł ...
    ... następnie jak ma dziewięc, jedenaście, trzynaście zaczyna chodzić więc zaczniesz focić na zewnątrz - i tutaj 17-40 daje duży komfort ...
    ... a jak już mając powiedzmy czternaście, szesnaście, osiemnaście rozpocznie swoje pierwsze udane próby własnoręcznego jedzenia, pozowania itp. to 85tki nie zamienisz na nic innego

IS - nic Ci tu nie pomoże ... musisz być szybki i wyprzedzać poczynania swojej pociechy a wtedy nagroda gwarantowana

A tak pozatym to śliczna dziewczyna z tej Twojej Olivki Bądź dumny "tatusiu" !!

Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Troszke OT ale wg mnie dzieci to chyba najwdzieczniejszy temat do zdjec. Chwilowo nie mam okazji popstrykac maluchow, ale moze sobie sprawie jakies:-D byle by nie za szybko:-D
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja foce dziecko (obecnie 16m) tylko Tamronem 28-75 i jakos sie udaje, chociaz a to brakuje szerokiego kata a to szybkosci AFa ale obiektywow zmieniac mi sie nie chce
    Locoo, jak lubisz focic dziecko to zachecam Cie do kursu 'Portret dziecka'
    http://www.e-szkolafotografii.pl/ind...iom=podstawowy
    (sorki za reklame, ale im szybciej zbierze sie grupa, tym predzej znowu bedzie moj ulubiony kurs )

pozdrawiam
    Ola

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów