Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 137

Wątek: Canon EOS R1

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R1

Zauważyłem, że najczęściej na temat AF-a w nowszych puszkach wypowiadają się ludzie, którzy takiego AF-a zupełnie nie potrzebują. Oczywiście wtedy łatwo dojść do wniosków, że taki AF jest niepotrzebny. W rzeczy samej AF z R6 czy podobnych puszek starcza do większości zastosowań.

Domyślam się że w sporcie (którego próbowałem trochę fotografować R5-ką) różnica jest jeszcze większa niż w wypadku spotterki na pokazach (bo na zwykłym lotnisku AF najcześciej nie ma nic do roboty). A już w wypadku spotterki różnica pomiędzy R5 i R5mk2 jest gigatnyczna.
    Domyślam się, że AF w R1 czyli ten z R5mk2 na sterydach i dodatkowo z punktami w obu płaszczyznach daje nowe możliwości - co rozumiem tak, że łatwiej jest zrobić zdjęcie, które wcześniej można było zrobić wyłącznie mając bardzo dużo szczęścia.

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 29-12-2024 o 21:32
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Panowie! Każdy z Was ma rację, swoją rację, przez pryzmat SWOICH potrzeb

Niech ta dyskusja nie pójdzie za daleko, bo dawno tu nie mieliśmy kłótni

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Bangi, ale gdzie ja stawiam na równo AF 6D z R1?! Ok, czytam teraz sam siebie i być może trochę niezrozumiale napisałem, ale w zdaniu "Niemniej powtórzę - fotografując maratony 6d nie odniosłem wrażenia abym coś tracił nie posiadając szybszego sprzętu, bardziej posiadając słaby AF." chodziło mi o to, że nie straciłem zbyt wiele MIMO posiadania słabszego AF - względem R i R6mk2 przykładowo. Czyli wiem, że 6d ma kiepski AF, ale fotografując wtedy konkretnie C 70-200 f4L nie czuję abym coś stracił. Ot pewnie przywiózłbym więcej zdjęć (porównując szybkostrzelność 6d do R6mk2) i tyle. I przypominam - rozmawiamy o fotografowaniu MARATONU, NIE PIŁKI NOŻNEJ (bo odnoszę wrażenie, że Dawid mnie chyba nie zrozumiał). Maraton to zajeżyście nudny sport jeśli chodzi o fotografowanie, tzn. mamy emocje ludzi, naturalnie i... tyle. W piłce nożnej, którą fotografuje Dawid mamy emocje ludzi... plus zwarcia fizyczne, rwąca się trawa, do tego dochodzi element samej piłki, bramki, sędziowie, itp. W piłce nożnej niewątpliwie trzeba więcej obserwować i nie spać (co jest łatwe oglądając naszą Ekstraklasę), bo tam poleci "laga na Robercika" i padnie niesamowity gol. Cała akcja to 5 sekund. Przynajmniej tak to sobie wyobrażam nie fotografując nigdy piłki kopanej.
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 29-12-2024 o 22:43

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta

Oczywiście, że jakaś tam większa ilość fpsów daje przewagę, że powiedzmy na 6d przywoziłeś 1000 zdjęć i 50 było spoko, a 5 bardzo dobrych, a na jakimś R1 przywiozłeś 3000 zdjęć, 150 spoko, 15 bardzo dobrych. Niemniej powtórzę - fotografując maratony 6d nie odniosłem wrażenia abym coś tracił nie posiadając szybszego sprzętu, bardziej posiadając słaby AF
    Wykształciuchem to ja nie jestem, ale według moich obliczeń to te Twoje proporcje są dokładnie takie same.
    No nie, żebym się tam czepiał twego entuzjastycznego podejścia do 6D, tylko z praktyki wiem że zrobienie nim chociaż jednego takiego zdjęcia jakimi zasypuje nas tutaj Dawid jest bardzo trudne. Więc proszę nie atakuj gościa który wie co mówi i pokazuje tego efekty bo to rzadko spotykane połączenie.
    Ostatnio edytowane przez Nozanu ; 30-12-2024 o 08:16

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Bez względu na ilość klatek proporcje mogę być takie same, ale przy większej ilości klatek, będzie dużo większy wybór materiału i zwiększa się szanse na ten jedyny idealny kadr, szczególnie w szybkich akcjach - piszę to przez pryzmat moich doświadczeń z samolotami.

Prosty przykład - czasami zależy mi na tym, aby złapać tzw. "beacony" (migające czerwone światła) jak np. tutaj:

On migają/świecą (choć to nie stroboskop) co ok. sekundę (nie dotarłem do dokładnej specyfikacji) i teraz robiąc serią R6m2 z prędkością 40 kl/s jestem w stanie nawet na 3 klatkach pod rząd mieć to światełko. Chodzi mi o to, że dużo łatwiej osiągnąć pewne wyniki, których się potrzebuje. Bez tej ilości klatek również czasami trafiałem takie zdjęcia, ale było to zdecydowanie trudniejsze.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Ale byl wiekszy fun jak juz sie udalo teraz nuuda.. idziesz na mecz czy samoloty i wiesz ze wszystko bedziesz mial
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Ale byl wiekszy fun jak juz sie udalo teraz nuuda.. idziesz na mecz czy samoloty i wiesz ze wszystko bedziesz mial
    Dopóki to jest Twoje hobby to cool. Ale jak na tym zarabiasz pieniądze to wolał bym jechać z pewnością, że będę miał z czym wrócić.
    Z resztą ja hobbystycznie też wolę wrócić z pokazów z idealnie trafionymi kadrami niż z tym co się "udało".

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Mystek pisze o maratonie, a wy mu "nieprawda, bo piłka nożna".
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

proste, tak się tylko przekomarzam
    nie wiem czy wstawiałem tu kiedyś linka, jak wygląda praca fotografów na takiej olimpiadzie np. Masakra.. zdjęcia ze zwycięstwa muszą być gotowe do publikacji maksymalnie po kilkudziesięciu sekundach
    https://www.youtube.com/watch?v=4gSptkAs8qk
    https://www.youtube.com/watch?v=yV9vF3GyBEo

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    No ale maraton to masa ludzi biegnących w przewidywalnym kierunku. Dynamiki to tam chyba za dużo nie ma.

p,paw

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów