"Model EOS R1 w dniu swojej premiery został zaprezentowany w cenie 34499 zł za korpus aparatu."
"Model EOS R1 w dniu swojej premiery został zaprezentowany w cenie 34499 zł za korpus aparatu."
tak doczytałem, mz tanio nie jest
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Porównując opisy, przewidywania i porównania R1-R3 jednak trochę Canon skopał sprawę. R3 ma świetny AF z genialnym śledzeniem, nie ma praktycznie różnicy w Mpix, podobna guzikologia jak w R1. Jako właściciel R3 posiadający ww od dwóch miesięcy R1 rozpatrywałbym tylko gdybym chciał przyszpanować na stadionie i miał na to kasę.
Moim zdaniem, z którym nikt nie musi się zgadzać, Canon teraz może mieć mały problem ze sprzedażą R1. Po prostu dla większości różnice są na tyle małe, że dla wielu lepiej wybrać R3 i zachować 17 tysięcy w kieszeni (R3 17 tysięcy na teraz, R1 na starcie 34 tysięcy). Inaczej by było gdyby różnica w AF była jak kiedyś 1dmk4 i 1dx, czy 5dmk2 i 5dmk3. Gdyby R1 zamiast 24 Mpix miał np. min 40 Mpix (bo przy niedoborze mm można byłoby mocniej kadrować zdjęcia). Gdyby różnica w szumie była w stylu R3 ISO6400 = R1 ISO12800. Gdyby zamiast 500-800 zdjęć jak w R3 dało się zrobić 1200-1600.
Jedyne moim co można rozpatrywać jednoznacznie na plus to dwie rzeczy. Wsadzenie dwóch takich samych slotów do R1, bo kompletnym nieporozumieniem dla mnie jest istnienie w R3 slotu CFexpress o przesyłach 2000MB/s razem ze slotem SD 300MB/s. Ale to czynnik ważny głównie dla kamerunów, bo przy zdjęciach ciężko przytkać aparat wolniejszym SDekiem. Oraz buforowanie zdjęć na półspuście, czyli gdy za późno naciśnie się spust zapisane będą zdjęcia nawet na pół sekundy sprzed naciśnięcia spustu.
Natomiast co do mojego postu to życie zweryfikuje, bo póki R1 nie trafi do rąk ludzi i nie zostanie przetestowany i porównany z R3 to można sobie gdybać. Niby w R1 sztucznie da się zwiększyć rozdzielczość x4 bez utraty jakości, a dzięki AI czy głębokiemu uczeniu szum ma być redukowany o 2EV ale to trzeba zobaczyć w realu na nie w marektingowych bełkocie.
^^ Zgadzam się. Jedynki zawsze miały matryce z małą ilością pixeli więc canon się tego trzyma a udana r3 nie pomoże. Jeśli różnice w af czy samej matrycy nie będą na tyle duże to sprzedaży może być taka sobie (z drugiej strony flagowce raczej nigdy spektakularnej kasy nie robiły). Problem też są zarobki prof, którzy byli głównym klientem flagowcow. Agencje nawet topowym fotografom wojennym/dokumentalnym płacą grosze, większość jest freelancerami... Dobra fotografia upada.
https://zh.cn.nikkei.com/product/pdi...-10-26-52.htmlEOS R1 zostanie wprowadzony na rynek w listopadzie, a jego miesięczna produkcja wyniesie 3700 sztuk.
przy okazji udziały w rynku bezlusterkowców w 2023
Canon: 41.2%
Sony: 32.1%
Nikon: 13.2%
FujiFilm 8%
inni 5.5%
Znajdłem cuś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=mhmKUOxuauU i cuś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=MWvwxak9xqk
Ostatnio edytowane przez totamten ; 19-07-2024 o 20:03
Ostatnio edytowane przez candar ; 20-07-2024 o 08:12
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com