Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314
Pokaż wyniki od 131 do 137 z 137

Wątek: Canon EOS R1

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: Canon EOS R1

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    Przepaść jest ale w marketingu. Oczywiście dla mnie, ponieważ patrzę na ten korpus ze swojej perspektywy.
    Video mnie nie interesuje. R6 z gripem i dwoma aku wystarcza na kilka tysięcy zdjęć. A uważasz, że ile fot zrobisz w kilka h z podchodu jeleniom ;-)?
    Szybkostrzelność? 20FPS w R6 to i tak za dużo, wystarcza połowa z tego żeby mieć to co chcę. 20FPS pozostaje nadal dostępne. Zostaje marketingowa kwestia 12bit vs 14bit (dla elektronicznej migawki) bo w praktyce na fotach nie widzę różnicy.
    A skoro już wiem, że matryca R1 ma osiągi R6 (to minus) ale daje dodatkowe 4MPx (to akurat plus), to jedyne co mnie ciekawi, to o ile dłużej od R6 w ciemności będzie mi R1 ostrzyło. Teraz kiedy 1-1.5h po zachodzie słońca ciemny jeleń idzie na tle ciemnych trzcin to R6 nie radzi sobie i trzeba kombinować. Jest też szansa, że AF generalnie działa lepiej w słabszych warunkach typu ciemno bo wieczór i pochmurno/mgliście, itd. Wypracowuję takie sytuacje, gdzie potrzebuję aby AF ostrzył w dowolnym miejscu kadru bo używam stałki i często mam prawie pełny kadr. Tutaj może wyjść przewaga wszystkich podwójnie krzyżowych. Byłoby łatwiej, ale to tylko 0.5 kroku do przodu a nie cały krok. O całej tej marketingowej gadce o AI nawet nie wspominam.
    zapytam, choć wydaje mi się że znam odpowiedz, miałeś R3 w ręku? Pracowałeś na nim czy się wypowiadasz na podstawie tego co Ci się wydaje? Zdarza się, że pracuje na R62 i R3 równocześnie (jak potrzebuję na 2 aparaty, bo tak to tylko na R3) i szczerze jak biorę r62 do reki po pracy na R3 to mam ochotę go mocno wykopnąć przez okno i nigdy więcej do ręki nie brać W ergonomii, skuteczności i komforcie pracy między tymi puszkami jest PRZEPAŚĆ!
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 03-04-2025 o 13:08

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

problem ten w dużym stopniu naprawia kupno gripa, wszystkie moje 5-ki i 7-ki używałem z pionowym uchwytem.

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    zapytam, choć wydaje mi się że znam odpowiedz, miałeś R3 w ręku? Pracowałeś na nim czy się wypowiadasz na podstawie tego co Ci się wydaje? Zdarza się, że pracuje na R62 i R3 równocześnie (jak potrzebuję na 2 aparaty, bo tak to tylko na R3) i szczerze jak biorę r62 do reki po pracy na R3 to mam ochotę go mocno wykopnąć przez okno i nigdy więcej do ręki nie brać W ergonomii, skuteczności i komforcie pracy między tymi puszkami jest PRZEPAŚĆ!
    Miałem R3 i nim fotografowałem. Niedługo jednak miałem bo nic względem R6 mk1 z VG mi nie dawała i zdecydowałem poczekać na R1 choć wtedy jeszcze nie było mowy o R1. A czym ergonomia R3 rożni się od 1 dx mk1, 1 dx mk2 czy R1? Wszystkie te miałem lub nadal mam. Z własnego doświadczenia przekonałem się także, że w tym co fotografuję R6 mk2 szumi zauważalnie gorzej niż mk1 (struktura szumu) i trudno później sobie z tym szumem przy high iso z RAWa poradzić. Szum z R6 mk1 jest do ogarnięcia. Może się nie znam. Jest taka możliwość.
    Nadal Ci się wydaje że znasz odpowiedź ;-) ?
    Ostatnio edytowane przez KrZyChUM ; 07-04-2025 o 22:18
    [ 500px ]

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    Miałem R3 i nim fotografowałem. Niedługo jednak miałem bo nic względem R6 mk1 z VG mi nie dawała i zdecydowałem poczekać na R1 choć wtedy jeszcze nie było mowy o R1. A czym ergonomia R3 rożni się od 1 dx mk1, 1 dx mk2 czy R1? Wszystkie te miałem lub nadal mam. Z własnego doświadczenia przekonałem się także, że w tym co fotografuję R6 mk2 szumi zauważalnie gorzej niż mk1 (struktura szumu) i trudno później sobie z tym szumem przy high iso z RAWa poradzić. Szum z R6 mk1 jest do ogarnięcia. Może się nie znam. Jest taka możliwość.
    Nadal Ci się wydaje że znasz odpowiedź ;-) ?
    tym bardziej dziwi Twoja wypowiedź, bo według mnie między tymi aparatami jest przepąść (r3 vs r6)a zrobiłem już dziesiątki, jak nie setki tysi zdjęć tymi body, pracując na nich codziennie.

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

między aparatami R6 a R3 jest duża różnica, ale mz nie w jakości obrazka,
    matryca R6 jest bardzo dobra, to opinia po zrobieniu kilkudziesięciu tys klatek tymi aparatami.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Z tego co pamietam Krzychowi nie chodzilo o jakosc obrazka tylko czy aparat ustawia ostrosc po ciemku
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    tym bardziej dziwi Twoja wypowiedź, bo według mnie między tymi aparatami jest przepąść (r3 vs r6)a zrobiłem już dziesiątki, jak nie setki tysi zdjęć tymi body, pracując na nich codziennie.
    Dla mnie R6 z firmowym gripem trzyma się na tyle podobnie do 1dx mkx/R3/R1, że nie odczuwam w tym aspekcie przewagi któregoś. Każdy ma jednak inaczej i na inne niuanse zwraca uwagę. I git :-).

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Z tego co pamietam Krzychowi nie chodzilo o jakosc obrazka tylko czy aparat ustawia ostrosc po ciemku
    Zgadza się :-) a dokładnie o jak długą chwilę będzie dłużej ostrzył :-). Z jakością obrazka doszliśmy do wniosku, że z matrycy się więcej nie wyciśnie bo fizyka. R1 ma tyle przewagi nad R6 że ma te 4MPx więcej przy tym samym poziomie szumów. Zawsze coś choć chciałbym takie max 30MPx. Byłby wtedy kompromis pomiędzy rozdzielczością a wagą RAWa.
    Ostatnio edytowane przez KrZyChUM ; 09-04-2025 o 20:53
    [ 500px ]

Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314

Uprawnienia umieszczania postów