Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Skoro 100-400 daje większy obraz to nie jest krótszy, tylko dłuższy od 150-600. Zakładam, że zachowałeś te samą odległość fotografowania, bo inaczej porównanie od czapy.
Jakim cudem 400 może być dłuższe od 600? No może, bo te 400 i 600 są podawane dla ustawienia na nieskończoność, a zdjęcia ramy okiennej były robione z bliska. Generalnie (gdy grupy soczewek zmieniają odległości pomiędzy sobą) przy skracaniu odległości ogniskowa się skraca. I może tak być, że Sigma na 600 mm i małej odległości ma wiele, wiele mniej niż 600 mm, a C 100-400 może mieć niewiele mniej niż 400. Sądzę, że jeżeli Sigma 150-600 az tak bardzo skraca ogniskowe to się już tym zajęto i opisano w necie. Poszukajcie, jeżeli komuś sie chce.
Jacku, nie bardzo mogę zapytać tak zupełnie grzecznie, bo mogę tylko tak: co Ty chrzanisz?
W tym moim mini-teście w ogóle nie chodzi o obiektywy, lecz o kropa x 1,6 i o gęstości matryc, z czego wynika, że obiektyw 400 mm na gęstej 32 Mp matrycy R7 da mi większy obrazek w pikselach niż 600 mm na 20 Mp matrycy FF.