Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
Nie jestem w stanie wskazać jakiegokolwiek związku między rezultatem fotograficznym a używanym systemem (w miarę popularnym). Każdym z systemów robią się super foty oraz stosy badziewia.
Natomiast indywidualne wyobrażenie jakie to foty trzasnę jak zmienię system to psychologia a nie fotografia. Owszem ważna.
Dla mnie konkretnym argumentem jest masa i gabaryty i np. przejście na APS-C żeby nie taszczyć klamotów FF.
Dokładnie tak jest. Przy czym to jest też tak że fora okupuje masa "sprzętowców" dla których najważniejszą rzeczą jest mieć najlepszy sprzęt, a nie najlepsze zdjęcia.
To jest zresztą dalszy ciąg tego o czym tu już wielokrotnie pisałem, a co krótko streszcza stwierdzenie: "onanizm sprzętowy prowadzi do impotencji twórczej". Wielu sobie nawet nie zdaje sprawy jak demolują swoje myślenie o fotografii ciągle zastanawiając się nad tym jakie to by cuda stworzyli kupując jakiś wymarzony obiektyw czy aparat. Potem okazuje się że te cuda w zakres wartości artystycznej zdjęć niczego tak na prawdę nowego nie wnoszą.
Na tym zresztą polega paradoks - zdziwienie niektórych, że jak tak /w ich mniemaniu/ kulawy system jak Canon może mieć tak duży udział w rynku.