BTW. W przypadku Prezesa stowarzyszenia to, o ile dobrze pamietam, odpowiada on calym swoim majatkiem za poczynania stowarzyszenia.Zamieszczone przez hazan
BTW. W przypadku Prezesa stowarzyszenia to, o ile dobrze pamietam, odpowiada on calym swoim majatkiem za poczynania stowarzyszenia.Zamieszczone przez hazan
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Ja sie zastanawiam, czy zorganizowanie sie forumowiczow wlasnie w celu wydawania takiej gazetki nie moglo by miec na celu finansowe wspomozenie forum. Szczegolnie biorac pod uwage ostatnie problemy...
Chociazby najprostrza forma, gazetka jako "cegielka", wplacasz jakas kwote i dostajesz mailem PDF. Dodatkowo, powiedzmy, podpisany twoim nickiem. Z podziekowaniami od CB. Czy cos.
no niewiem czy to juz niepodchodzi pod dzialalnosc gospodarcza ;-) i wydawanie gazety ISBN chyba konieczy
Jezeli mielibysmy sprzedawac gazetke to chyba trzeba miec jednak dzialalnosc bo trzeba by bylo sie z fiskusem rozliczac. Chyba ze zrobic to w taki sposob ze wplacasz kase na strone w tytule podajesz mail i dostajesz gazetke ze specjalnymi podziekowaniami w prezencie??Bo finansowanie forum nie wymaga prowadzenia dzialalnosci.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Widzę, że temat się rozwadnia i dochodzą dywagacje na tematy różne. Stowarzyszenie porządkuje wiele spraw formalnie i jeśli ma to być coś na dłużej to warto to poważnie przemyśleć i podjąć odważne decyzje.
Dobrze jednak aby spotkali się Ci, którzy naprawdę chcą stworzyć ten periodyk bo chyba wirtualnie dalej będzie trudno to zrealizować.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Podejmowanie szybkich decyzji nie jest wcale "odwagą" - zadam ci dwa kilka przykładowych pytań które burzą ład i porządek stowarzyszenia w wielu społecznościach (podkreślam że są to przykłady)Zamieszczone przez Mac
Dlaczego ktoś inny trzyma kasę nie ja? dlaczego ktoś ma być szefem stowarzyszenia nie ja?, dlaczego ja nie jestem w stowarzyszeniu?, dlaczego kowalski wpłacił mniej niż ja ?, dlaczego w tym roku jak nie mogłem być na imprezie to dalej muszę płacić tyle samo ?, X znowu nawalił więc ja mam więcej roboty itp.
Nie bardo rozumiem po co tworzyć coś z czym są problemy tylko po to aby wydać gazetkę w PDF ?
Myślę że można jeszcze przemyśleć stworzenie serwisu internetowego przy forum - zalet jest wiele , materiały są dostępne dla wszystkich, można zrobić np: płatną prenumeratę dla gości (może coś się na serwer uzbiera), można publikować ciekawe artykuły z większą częstotliwością itp.
RozsądneZamieszczone przez hazan
i bardziej prawdopodobne niż pisemko
![]()
Tak przejrzalem ten temat, wydaje mi się że nie warto porywać się od razu na "wielką wodę".
Stworzyć coś w pdf'ie na początku darmowe.
Opis sprzętu, technika, galeria fotek, pomoc dla początkujących w tym techniki obróbki itp...
Jak to wyjdzie i będzie zaintersowanie, będzie to można sprawdzić przez statystykę pobrań, wtedy będzie można rozważyć możliwość zamieszczania większych artykułów, tłumaczeń itp i wprowadzenie dostępności przez opłatę np. sms'em. A jak sprawdzi się tak na 100% i nie spadnie zapał tworzących publikacje, można sprawdzić się poprzez wydrukowanie numeru. Wiadomo nie od dziś, że wprowadzenie nowego tytułu wiąże się z walką i dużymi kosztami. Dlatego proponowałbym zostawić to na koniec. Ja ze swojej strony mogę zaoferować pomoc przy tworzeniu.
No fajnie sie wszysy rozgadali ( wtym ja tez ;-) ) ale powiedzcie mi po co pdf z t&t i galeriami jak jest forumpo co kopiowac byty? znacznie wiecej mam na CB niz w pdf'ie - jaki bedzie sens powielania forum w pdfie?
Rozumiem ze moze to byc rodzaj esencji, ale taka esencje to by sie przdalo zrobic FAQ z linkami do odpowiednich watkow a nie pdfa ;-)
Wytlumaczcie mi co znajde w pdfie czego nie ma na forum?
A nie uwazasz ze na poczatek, dla zachecenia i zareklamowania forum?
Poza tym, moze jest to moja opinia, pdf ktory mozesz sobie wydrukowac, czy po prostu miec na dysku jest dla niektorych lepszy niz przeszukiwanie forum...
Zobacz ile osob nie zna lub boi sie takiego google.
Wydaje mi sie ze zebranie jakiegos glownego problematycznego tematu w jednym miejscu, do tego np. szkola dla poczatkujacych czy opis sprzetu, techniki zrobienia jakiego zdjecia, a galeria jako wypelnienie pozostalosci w jednym miejscu jest uzasadnione!