Strona 6 z 29 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 285

Wątek: Stworzenie periodyku wydawanego przez CB

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

a proponuje zajac sie meritum ... bo temat zaczyna sie ciagnac jak guma od majtek. Jak cos komus nie pasuje to niech sobie osobny watek zalozy typu "CB gazetka beee". Jesli ma cos do dodania konstruktywnego to niech pisze.
    Il fuoco: nie ma sensu pisac o projektach co sie udaly a nikt ich nie wspieral bo nam przestrzeni na posty zabraknie
    Jak juz sie podjeles zarzadzania to rob to zdecydowanie, a nie w stylu "przepraszam ale chcialbym cos powiedziec" ... no i reaguj na konstruktywna krytyke.

Zatem do pracy forumniacy
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

to było tzw. chińskie ostrzeżenie AGO
    dlaczego chińskie to już musisz wymyślić sam... :P
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

chinskie, polskie czy japonskie ... nie wazne bo liczy sie rezultat w pelni tego slowa znaczeniu: czas, srodki, jakosc i zuzyte zasoby ... reszta to piwo
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No dobra Il fuoko, przebrnąłem z trudem przez Twój przydługi wywód. Chcesz konkretów, bardzo proszę. Na początek w punktach, jak coś Cię zainteresuje to możemy rozwinąć. Proszę tylko o potraktowanie użytej nomenklatury z przymrużeniem oka (jak i co będzie się nazywało to sprawa wtórna)
    1. Redakcja
    a) Szef (wydawca) – odpowiedzialny za całokształt strony formalnej i finansowej
    b) Kolegium redakcyjne (dobrze gdyby znaleźli się tam ludzie z pojęciem o fotografii: – określa kryteria i zasady wyboru zdjęć do publikacji (bardzo ważny punkt, chyba, że chcesz mieć plfoto 2 albo inny szatański wynalazek)
    2. Dział graficzny
    a) Grafik (plastyk) – tworzy projekt
    b) Operator – robi swoje… (tu przepraszam wszystkich wielce urażonych operatorów, którzy uważają się za grafików
    W wielu wydawnictwach ze względu na pozorne oszczędności te funkcje są niestety łączone, efekty są raczej marne…
    3. Dział techniczny – budowa i utrzymanie galerii itp.
    4. Osoba od PR (i to dobrze gdyby miała pojęcie o tym, co ma robić) chyba nie chcesz, żeby w sprawach „dotacji i wszelkiej maści pomocy” do canona pisało 12 osób i to w stylu „cześć, właśnie kręcimy sobie PDFa, kopsniecie kasiore za banerek”
    5. Kto i na jakich zasadach może starać się o umieszczenie fot w periodyku?
    Forum jest spore, każdy po 3 fotki? 10 stron to za malo
    To tak zmontowane na szybko w mojej pustej łepetynie, ale obawiam się, że to nie koniec… Masz pytania, wal śmiało.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Triszer
    A to prawda, że na każdą wzmiankę o ID i innych takich cudach dostaje cholery. Mam nadzieję, że mi wybaczysz, jak sobie czasem pobulgocze w tym temacie
    ON moze i tak ale ze mna moze byc ciezko, na kims sie musze nauczyc panowacnad soba bo "dostaje cholery" jak ktos takie rzeczy pisze ....

Pisz w temacie i sie pilnuj ;-)

Cytat Zamieszczone przez Triszer
    Pozdrawiam i życzę sukcesów.
    takie podejscie jest nam potrzebne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Triszer - Szczerze to nawet podoba mi się Twoje podejście do tematu. Wprowadziłbym do tego kilka zmian.Nomenklatura jest tutaj najmniej ważna. Każdy wie o co chodzi.

1 a)Tutaj jest problem nomenklatury ale nic na to nie poradzę.
    Tutaj będę rozmawiał z Hazanem o jego roli w tworzeniu tej publikacji.Oprócz tego ak jak piszę od początku postaram się to wszystko trzymać w garści tak, żeby coś z tego powstało a ludzie się nie rozeszliSam nie jestem w stanie zająć się wszystki, ale z pomocą Concigliera który zna się na stronach prawnych moglibyśmy stanowić swojego rodzaju trzon.Do tego muszę pogadać z Vitezem. On chyba ma konkretną wiedzę nt. finansów. Ale generalnie wolałbym unikać przynajmniej na początku tematu pieniędzy. Publikacja w pdf nie wymaga nakładów.
    Co do zakupu serwera postaram się tym zająć razem z kilkoma osobami...
    Będzie dobrze.
    Mogę również zajmować się dopilnowywaniem terminów, kontaktowaniem ludzi którzy muszą ze sobą współpracować.Będę koordynować wszystko tak, żeby miało ręce i nogi.
    Kolegium redakcyjne - moderatorzy. To są ludzie którzy mają pojęcie o fotografii, znają się na niej i robią dobre zdjęcia. Inaczej nie zostaliby moderatorami.Inne propozycję będą rozpatrzane przez kolegium.
    ad 2. Tutaj nie będziemy mieli problemów. Już dostałem na maila wstępny projekt szablonu wydania. Osoba która może to stworzyć jest i ma chęci do późniejszej pomocy.
    ad 2b) Panowie Graficy również są.W trakcie czytania wątku można zauważyć że są osoby które oferują swoją pomoc w tym zakresie.
    ad 3) musimy znaleźć kogoś, kto chciałby stworzyć osobny serwis internetowy.mały ale czytelny.aktualizację newsów plus dodawanie info o nowych wydaniach etc. mogę wziąć na siebie.
    ad 4)tym także mogę się zająć bo narazie nie widzę na horyzoncie osób które zaoferowałyby tego rodzaju pomoc - jako PR. ale do czasu gdy nie znajdę kogoś kto będzie chciał się tym zajmować.
    5. na zasadzie comiesięcznego battle'a. to raz.
    dwa to już na głowie "kolegium" comiesięczny dział z jedną konkretną prezetnacją na jeden konkretny temat.
    Od tego będziemy właśnie my.
    Tak czy inaczej będą to zdjęcia ludzi z forum.
    Jest wystarczająco dużo dobrych fotografów na tym forum żeby zapełnić strony naszego periodyku...

Również pozdrawiam i czekam na dalsze Twoje pomysły...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Od jutra wieczorem Panowie, bierzemy się konkretnie do pracy.
    Wracam do domciu... i się zacznie.
    Tak więc Ci, którzy zdeklarowali się pomagać niech oczekują na e-mail ode mnie.Będziemy wstępnie ustalać rozkład pracy i myśleć nad tzw. kwestiami fundamentalnymi.
    Ostatnio edytowane przez Il fuoco ; 26-06-2006 o 22:15

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wtrącę się (choć trochę puzno)

Najlepiej zastanowić się jaki cel miałby taki periodyk ? – jeśli informacyjny to czemu nie stworzyć serwisu który wspierany był bym przez nasze forum.

Sprawa nr 2 to – co ma za cel zakładanie stowarzyszenia ? – czy ono w czymś pomoże (myślę tutaj o formie prawnej) – ja widzę tylko potencjalne problemy z tym związane.

Tak więc zadaje pytanie – jaki jest cel wydawania periodyku?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odpowiedzi jest jest wiele (jak wielu jest ludzi zaangarzowanych w temat), ktoś ma nadmiar czasu, ktoś inny musi się realizować tffurczo, ktoś chce się w przyszłości pochwalić, że publikuje gdzieś swoje foty/gnioty. Inny z kolei ma zamiar stworzyć coś fajnego i może nawet komuś się to przyda

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Chciałem się wypowiedzie juz wczoraj, ale cos sie zlego z forum dzialo.
    1. Z tego co juz widze to stowarzyszenie narazie odpadlo i w sumie dobrze bo co jak co ale samo stowarzyszenie do niczego nam sie nie przyda. Mozna oczywicie pomyslec o tym pozniej, kiedy bedziemy miel juz za soba kilka numerow i mozliwe nawet wsparcie Canon Polska.
    2. Mysle ze gazetka moze byc nawet wydawana co dwa miesiace. Tematów typu FAQ i Tips$Trics mamy juz wystarczajaco na tym forum zeby zapelnic dwumiesieczniki przez dobre dwa lata. Zdjec kazdy tez posiada duzo.(co prawda nie kazde musi byc zdjeciem dobrym i godnym publikacji).
    3. Okresowy BATTLE z okreslonym tematem bylby świetnym rozwiazaniem. tylko powstaje problem, że do Tomasz Golińskiego doszły by setki zdjec no i co teraz. Myśle, że mógłby byc to BATTLE nie tylko na zdjęcia, ale żeby każdy zdjęcie opisał jak i co i dlaczego właśnie tak a nie inaczej. Wyeliminowało by to zdjęcia typu o fajne i pstryk i dało raczej bardziej profesjonalne podejście do tematu.
    4. W każdym numerze można prezentowac co ciekawsze osobistości z tego forum. Napisalo by sie dane ogolne i wypowiedz tego czlowieka w stylu dlaczego fotografia, jak to sie zaczelo, jak do tego podchodzisz etc. No i oczywiscie co ciekawsze kilka fotek jego autorstwa.
    5. Sprawy oczywiste czyli testy i porownania sprzetu to tez bardzo przydatna rzecz. Dla ludzi zamierzajacych kupic nowy sprzet.
    6. Nowosci na rynku. Wszystko co nowe i przydatne do naszych kochanych Canonow.

Ja osobiście lubie siedziec w PS i moge powkładac wszystko w szablon i zkleic z tego calosc ale to kazdy moze zrobic bo kazdy wie jak to zrobic. Ale jezeli nikt nie bedzie mial czasu ani checi to moge sie tym zajac. Ogólnie pomysł wydawania gazetki jest bardzo fajny. Jezeli bede mogl w czyms pomoc to sluze swoja osoba.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 6 z 29 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów