Ostatnio na LCD pojawiły mi się białe paski (coś jak zakłocenia w telewizorze).
Nie ma to wpływu na zdjęcia. Czym może być to spowodowane i czy mogę się spodziewać, że za chwilę padnie mi LCD zupełnie?
Ostatnio na LCD pojawiły mi się białe paski (coś jak zakłocenia w telewizorze).
Nie ma to wpływu na zdjęcia. Czym może być to spowodowane i czy mogę się spodziewać, że za chwilę padnie mi LCD zupełnie?
rowniez mam ten problem, kupilem mojego caniego a allegro i z czasem zauwazylem ze ekranik zaczyna "sniezyc"
i pytanie tak jak u kolegi czy nalezy sier tego bac ? drogi jest lcd do tego modelu ?
zauwazylem ze gdy robie zdjęcia np. wieczorem nie przy swietle dziennym to najbardziej widac te paski a i im dluzej chodzi włączony to bardziej sie to nasila przy swietle dziennym jest lepiej czasem wcale tego nie ma ale jak aparat troche popracuje to zaczynają sie takie wlasnie zaklucenia robic
W moim Canonie a75 również pojawiły się paski jakieś 2 lata temu. Paski pojawiają się przy słabym Oświetleniu, i jest to częsta przypadłość w Canonach z serii A ale jeszcze nikt nie pisał że z tego powodu padł mu wyświetlacz, więc chyba nie ma co sie martwićPzdr
Ja zauwarzyłem owe snieżenie w zalezności od naładowania akku. Jeśli akku są świeżo po ładowaniu zawsze mi sie pokazują, kiedy je troszkę wyczerpię (np: w samochodziku R/C) i wsadze do aparatu wszystko gra.
Też miałem ten problem - okazuje się, że to wada produkcyjna i wystarczy na własny koszt wysłać aparat do serwisu Canona na Żytniej w Warszawie, oni wymieniają matrycę na nową, niewadliwą, z resztą nieco mniej szumiącą (chyba z g5), a potem za darmo odsyłają aparat do właściciela. Warto wcześniej napisać do nich maila, opisać problem i spytać, czy w tym przypadku ta procedura zadziała - w moim przypadku od razu się zgodzili (pasy wychodziły też na zdjęciach od czasu do czasu - wysłałem im sample). A tak w ogóle to na początku pomagało lekkie uderzanie w aparat, potem nawet to przestało pomagać, został serwis. Ale się opłaciło, bo za koszt przesyłki, czyli jakieś 30 zł mam nową matrycę. Całość tyczy się zwłaszcza A70, ale A60, 95 i inne Axx też mogą pod to podpadać - wystarczy spytać na Żytniej w serwisie.
500D + 18-55 IS + 70-300 IS USM
Ja tak miałem z A80. Wysłałem na Żytnią, naprawili za free. Ale widziałem gdzieś listę modeli objętych gwarancją Canon-a i wszystkie wymienione przez Was były na tej liście.
A tak wogóle to witam, to mój pierwszy wpis na forum. Przybywam z drugiej strony mocy :-D
Pozdrawiam.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko ;-)
Jeśli chodzi o A70 i "uszkodzony przetwornik" (poziome paski na LCD, brak możliwosci wykonania zdjęcia, po walnięciu, czasem pomaga) to promocyjne/darmowe wymiany "przetwornika" skończyły się z końcem lutego 2011.
![]()