Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: ciemne zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fosgen
    stratus,Twój post nic nie wnosi do tematu. Nie pisałem po to, żeby się ktoś nalewał z mojej niewiedzy. Pozdrawiam Cię serdecznie.
    Fosgen na forum każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie i nie ma się co obrażać. Statusa znam osobiście i jest to porządny gość a miał rację w stwierdzeniu, że dobrze abyś poczytał instrukcję.

Co do lampek w kompkatach (a mam przynajmniej ze dwa kompakty Ixus 40 i G5) to raczej kiepsko się spisują i jesli robisz zdjęcia przy słabym oświeleniu, zrób zdjęcie bez lampy ale z dłuższą ekspozycją. Oczywiście problemem są fotki, gdzie obiekty się poruszają, no ale. Ewentualnie możesz zastosować lampę zewnętrzną.
    Powodzenia.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    Święte słowa.

stratus Ty pewnie swoje pierwsze zdjęcie zrobiłeś 20D i wygrałeś nim konkurs National Geografic?

Daj spokój człowiekowi który nie ukrywa swojej nieznajomości fotografii, a wykazuje chęć nauczenia się jej.

Pozdrawiam.
    Jeżeli cos komuś zarzucam to tylko i wyłacznie brak chęci poczytania, jak wspominałem w pierwszym poście to rok czasu mi zajęło poznawanie forum i jego zawartości (można naprawdę wiele się dowiedzieć)
    ... a tak poza tym to sorki jeśli opuścił Was w dniu dzisiejszym humor bo to raczej chodziło o porównanie sie do Zielonego a nie naśmiewanie się z czyjejś niewiedzy i myśle że w tym momencie można zaprzestać niepotrzebnego nabijania postów.
    Aha - chciałbym jeszcze uspokoić że moja wiedza na temat fotografii jest bardzo uboga.
    Pozdrawiam również

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mac,nie ma mowy obrażaniu. Na forach ludzie tacy jak ja szukają pomocy i trochę niefajnie wyglądają posty, w których ani słowa podpowiedzi, za to przemądre rozważania. Instrukcje nie zawsze i we wszystkim są pomocne. Co do zewnętrznej lampy, to mogę zapomnieć, bo jakoś nie widze sposobu jej zamocowania...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Canon A 510 ma o ile dobrze pamiętam ręczną regulację iso , oraz obprócz automatu wszystkie inne tryby pracy dostępne dla aparatów bardziej zaawansowanych . żeby mieć jaśniejsze zdjęcia należałoby wprowadzić korekcję ekspozycji np +1 , jeżeli to nie wystarczy ( lampa dalej nie naświetli prawidłowo) ręcznie ustawić większe iso np 400 , pamiętając żę wzrosną szumy . Oczywiście polecam ustawienie trybu Av oraz minimalną przysłonę i ścisłą kontrolę czasu by mieć nieporuszone foty . Jezeli to nie pomoże to nie pozostaje dokupienie lampy typu "SLAVE" wyzwalenej lampą wbudowaną i ręczne sterowanie parametrami ekspozycji ( tryb M) .

Jeszcze jedno fotografując na basenie z lampą , powstają odbicia światła tej lampy w wodzie . Automatyka aparatu odbiera to jako nadmiar światła i dlatego niedoświetla , więć możliwe jest to , żę takie zjawisko jak niedoświetlone ( za ciemne ) zdjęcia na basenie występują tylko w tych specyficznych warunkach . W takim przypadku pomaga tylko korekcja ekspozycji .

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tomasz1972,dzięki za rady.Czeka mnie ostra kopaniana w ustawieniach.Mam pytanko-czy do mojego pstykadełka występują w/w lampy? I z jakim ew. kosztem należy się liczyć? Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fosgen
    Tomasz1972,dzięki za rady.Czeka mnie ostra kopaniana w ustawieniach.Mam pytanko-czy do mojego pstykadełka występują w/w lampy? I z jakim ew. kosztem należy się liczyć? Pozdrawiam.
    HF-DC1, koło 600PLN:
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Dość tanią lampką slave jest sunpak remote lite II ( kosztuje około 120zł jak coś to PW ) , jednak lampka ta nie posiada żadnej automatyki więc , możesz mieć odwrotny efekt , czyli zdjęcia za jasne zwłaszcza bliskich przedmiotów , lub pozostaje fotografowanie w manualu dobierając każdorazowo odpowiednią przysłonę .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów