jac, to rozumiem![]()
jac, to rozumiem![]()
no niestety tylko nedzne 20DZamieszczone przez Kubaman
![]()
, na 5D jest kilka razy lepiej ;-)
Kilka sampli z mojej 135-tki
Zrzuty prosto z karty, tylko resize w PS
Mam ja kilka dni i uwazam ze jest jest warta kazdego centa (grosza)![]()
z jpeg-a, na zewnatrz w cieniu drzew
z jpeg-a, wewnatrz domu
z rawa, na zewnatrz
crop z rawa, nietykany
z jpeg-a, samo poludnie, jako dyfuzor duzy parasol 8)
Ostatnio edytowane przez mrSaint ; 01-08-2006 o 04:44
bo to dobra optyka jest.
PS pierwsze 3 foty sa za bardzo kontrastowe, a dodatkowo maja drobny problem balansu bieli![]()
Zamieszczone przez sven
pierwszych 2 nawet nie dotknalem, zrzut z karty, ustawienia w body na 0.
trzecia, wolane z rawa, lubie takie![]()
a poza tym caly czas sie ucze i ucze i patrze![]()
Ostatnio edytowane przez mrSaint ; 01-08-2006 o 22:36
Rozwazam zakup szkiełka 135/2 do canona 5D. Mam jednak pytanie głównie do użytkowników tego obiektywu.. czy w przypadku tego modelu równiez występuje rozrzut jakościowy? w przypadku 24-105/4L wiem, że warto powybierać.. można trafić kiepski egzemplarz a przy odrobinie szczęścia super ostry.. Czy w przypadku 135/2 mogę brać w ciemno i z pewnością będzie udany czy lepiej pojechac osobiście do sprzedawcy i bybrać jeden z "wielu" (2-3szt) ?
EDIT:
jeszcze jedno istotne pytanie... czy 135/2 winietuje na FF tak jak 85/1,8 czy nie?
Ostatnio edytowane przez qwerty1327 ; 19-05-2007 o 15:56
5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny
często jest tak, że na "normalnych" zdjęciach winiety się nie zauważa. robiłem zdjęcia 85/1,8 i było OK dopóki nie zrobiłem kilku zdjęć w studio na białym tle. W takich warunkach winieta jest dokuczliwa.. wiem, że robiąc w RAW można np w lightroom usunąć winietę.. ale ja tam wolę szkiełka bez winiety i nie dłubać zbyt dużo w programach graficznych..