No dobra dobra.... Chciałbym mieć to szkło.... i kilka innych stałek z "L"iterką.... ale czy one akurat pomogą mi zrobić dobre zdjęcie?
No dobra dobra.... Chciałbym mieć to szkło.... i kilka innych stałek z "L"iterką.... ale czy one akurat pomogą mi zrobić dobre zdjęcie?
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Oczywiscie ze dobry sprzet _pomaga_ zrobic dobre zdjecie, ale sam sprzet nic nie zrobi, jak rowniez dobry fotograf nawet malpka zrobi ciekawe zdjecia ;-)...
Poprostu najwazniejsze jest to zeby sprzet cie nie ograniczal, i tyle...
135/2.0 to szklo o wielkich mozliwosciach kompozycyjnych wlasnie przez mala GO, piekna plastyke, kolory, kontrast i (na koncu) ostrosc...
statnio odkryłem dla siebie wspaniały aparat o wielkich możliwościach.... dający swobodę fotografowania, nie rzucający sie w oczy... a jakie efekty???
To polski AMI... a moim marzeniem jest AMI 2, który miał dodatkowo trzy czy cztery czasy naświetlania.... średni format oczywiście.... naprawdę daje efekt, którego czasami potrzebuję...![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
od czasu kiedy mam 135/2 nie podpinalem 70-200/2,8 i wcale tego nie zaluje. wole pobiegac, a 70-200 mimo, ze szklo jest b.dobre; chyba sprzedam. porownanie 135/2 do 70-200 to profanacja :-) od 135 lepsza jest podobno tylko 200/1,8, ale niestety nie miałem tej przyjemnosci zeby sie nia pobawic.Zamieszczone przez Vitez
Zamieszczone przez sven
Moja sugestia byla dostosowana do potrzeb autora watku a nie twoich... a dokladniej do narzekania na brak wygody zooma. Jestes pewien ze pobiegalbys w teatrze?
.
Co do profanacji to napisalem stosowne sprostowanie wiec sie prosze odpiórkowac.
To prawda. A zoom bedzie zawsze wygodniejszy niz stalkaZamieszczone przez Mac
![]()
ps
dlatego najlepiej miec i to i to :razz: :rolleyes:
panowie, to nie jest wątek na temat wyższości stałek nad zoomami, tylko test, opinia, uwagi i komentarze na temat
135/2.0 L USM
W takim razie poprosimy o jakies sampelki, ktore poloza nas na kolana gdy porownamy je do wczesniejszych Twoich zdjec robionych poczciwa Sigma :wink:Zamieszczone przez Kubaman
chcesz sample? no to przejzyj po raz kolejny watek snowboardera ;-)Zamieszczone przez Pikczer
Jac, Kubaman sprzedal Sigme (zooma) w celu robienia zdjec w konkretnych warunkach (a nie takich pt. "robie, kiedy mi sie podoba i kiedy jest pogoda")Zamieszczone przez Jac
![]()
Pisze o tym, jak to mu stalka przeszkadza/utrudnia w takich warunkach robienie zdjec, dlatego chcialbym poznac (zobaczyc) o ile zamiana zooma na stalke poprawila jakosc wykonywanych przez niego zdjec.