Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: Canon EF 135/2.0 L USM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Kubaman tak opisałeś swoje szkło, że nic tylko je kupować. Kurcze wychodzi chyba jedna stara prawda, że stałka zawsze będzie jakościowo lepsza niż zoom, chociaż Vitez pisze równie dobrze pisze o swoim 70-200/2.8L IS. Ja się zastanawiam na 300/4L IS. Owszem stałka ma swoją wadę zwizaną z kadrem ale jesli założę sobie to, że chcę pofotografować coś bardzo oddalonego, to może nie będzie aż tak źle.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac
    Kurcze wychodzi chyba jedna stara prawda, że stałka zawsze będzie jakościowo lepsza niż zoom, chociaż Vitez pisze równie dobrze pisze o swoim 70-200/2.8L IS.
    Tylko male sprostowanie by nie wyszlo ze mam jakies cudo z mojego 70-200 .
    Jestem pewien ze 135 przy f2 jest OSTRZEJSZY niz 70-200 przy 2.8 .
    Dodatkowo domkniecie 135 do 2.8 wbiloby 70-200 w glebe i tyle.
    Ale... z drugiej strony patrzac to 70-200 daje ZADOWALAJACA (przynajmniej mnie) ostrosc przy 2.8 (bardziej zadowalajaca niz np Tamron 28-75 2.8 @ 2.8).
    Dorzucajac do tego zalety zooma i IS uwazam ze warto to szklo polecic, o ile ciezar nie przeszkadza (choc ta wade mozna latwo zniwelowac monopodem).

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac
    Kurcze wychodzi chyba jedna stara prawda, że stałka zawsze będzie jakościowo lepsza niż zoom...
    To prawda. A zoom bedzie zawsze wygodniejszy niz stalka

ps
    dlatego najlepiej miec i to i to :razz: :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

panowie, to nie jest wątek na temat wyższości stałek nad zoomami, tylko test, opinia, uwagi i komentarze na temat

135/2.0 L USM
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    panowie, to nie jest wątek na temat wyższości stałek nad zoomami, tylko test, opinia, uwagi i komentarze na temat

135/2.0 L USM
    W takim razie poprosimy o jakies sampelki, ktore poloza nas na kolana gdy porownamy je do wczesniejszych Twoich zdjec robionych poczciwa Sigma :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    W takim razie poprosimy o jakies sampelki, ktore poloza nas na kolana gdy porownamy je do wczesniejszych Twoich zdjec robionych poczciwa Sigma :wink:
    chcesz sample? no to przejzyj po raz kolejny watek snowboardera ;-)

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    chcesz sample? no to przejzyj po raz kolejny watek snowboardera ;-)
    Jac, Kubaman sprzedal Sigme (zooma) w celu robienia zdjec w konkretnych warunkach (a nie takich pt. "robie, kiedy mi sie podoba i kiedy jest pogoda")

Pisze o tym, jak to mu stalka przeszkadza/utrudnia w takich warunkach robienie zdjec, dlatego chcialbym poznac (zobaczyc) o ile zamiana zooma na stalke poprawila jakosc wykonywanych przez niego zdjec.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Jac, Kubaman sprzedal Sigme (zooma) w celu robienia zdjec w konkretnych warunkach (a nie takich pt. "robie, kiedy mi sie podoba i kiedy jest pogoda")

Pisze o tym, jak to mu stalka przeszkadza/utrudnia w takich warunkach robienie zdjec, dlatego chcialbym poznac (zobaczyc) o ile zamiana zooma na stalke poprawila jakosc wykonywanych przez niego zdjec.
    No wiesz co, zastanawiasz sie czy 135 jest lepsza od Sigmy ? pewnie wyjdzie ze jest gorsza i zoomy to jest to ;-)

Ja ci powiem tak, im jasniejsze szklo tym dokladniej pracuje AF w body bo ma wiecej swiatla, lepiej widzi kontrasty, juz sam ten jeden czynnik jest bardzo znaczacy dla zdjec w slabych warunkach oswietleniowych... o porownaniu do sigmy niech sie wypowie Kubaman.
    Wszystkie moje zdjecia portretowe z koncertu "Solidarni z Bialorusia" sa ze 135ki, ja sie na niej nie zawiodlem, wrecz przeciwnie ;-), mialem wczesniej zooma 75-300 i praca AF byla tak wolna ze szybciej jestem w stanie zmienic kadr ze stalka niz takim zoomem zlapac gdzies ostrosc ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Też z chęcią zobaczę.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

e, zdjęcia sa tak samo do pupy. Ale fun jest większy
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów