w sumie zgadzam się ze wszystkim Kubaman, poza tym że jest to szybkie szkło. jeżeli porówna się do kita plastykowego to tak, ale jak już np do 70-200/4 to już nie jest tak szybkie. zresztą to najwolniejsze ze szkieł jakie mam![]()
w sumie zgadzam się ze wszystkim Kubaman, poza tym że jest to szybkie szkło. jeżeli porówna się do kita plastykowego to tak, ale jak już np do 70-200/4 to już nie jest tak szybkie. zresztą to najwolniejsze ze szkieł jakie mam![]()
Ostatnio edytowane przez schabu ; 06-12-2007 o 13:06
nie wiem po co ten tekst z kitem..
porównuję do tego co mam i co mogę zastosować w teatrze. Jest to po 500/4 najszybsze moje szkło, na pewno szybsze od pożyczonego kiedyś od habakuka C24-75/2.8. W każdym razie na 40D nie potrzebuję nic więcej aby po ciemku fotografować biegających i skaczących w szpagaty tancerzy.
po to żeby pokazać że nie jest to wcale demon prędkości.
Zgadzam się w 100% z tym co napisał schabu. Szkło jak na USM jest dość wolne, poza tym fotografowanie nim np. w trybie Servo (fakt, że Servo w 5d ogólnie rzecz biorąc jest takie sobie) to gwarancja spudłowania bardzo wielu strzałów (przynajmniej u mnie tak to wygląda). O wiele lepiej pod tym względem zachowuje się chociażby EF 85mm 1.8 (szybko i zwykle celnie). Z drugiej strony nie kupiłem 135ki do fotografowania sportu i do moich zastosowań (fot. ślubna)sprawuje się idealnie.
Nie wiem nie mialem - jeszcze - ale musi byc szybsze od 85L.... chociaz to poczywiscie zalezy od puchy. bo na 30d 85L chodzila wyczuwalnie wolniej niz na 40d.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
no własnie, chciałem to szkiełko kupić między innymi jako szkło na koncerty, ale słysze że kłopoty jakieś z ostrością w ciemnych pomieszczeniach. Niech sie ktoś wypowie na ten temat. ktoś kto pstrykał z małą ilością światła. czy żeczywiście nadaje sie tylko do dobrze oświetlonych wnętrz?
ja nie zauwazylem, zeby chodzilo wolniej od 85/1.8 i tez powiem, ze do sportu jest akurat, nie zauwazylem zeby chodzilo wolniej czy pudlowalo w jakimkolwiek trybie. testowalem je na fmx, wiec raczej dynamiczny sport.
i tez pstrykalem z mala iloscia swiatla. zero problemow.
Ostatnio edytowane przez merger ; 09-01-2008 o 19:36
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Jak podłączyłem 85L do 5D spodziewałem się rakiety a okazało się, że to niemal żółw. Widać waga tych szkiełek robi swoje. No i precyzja ustawienia też, bo tam minimalne "wachnięcie" AF-a i już mamy mydło![]()
FOTOINKWIZYTOR
czy jest ktoś kto robił 135/2 zdjęcia na koncertach?