dokladnie. Chodzi o to, by miec jak najwiecej zdjec, bo od tegoZamieszczone przez Jac
zalezy twoj chleb, czy zeby miec frajde z kilku super?
Jeszcze raz - zalezy od twoich priorytetow.
Na szczescie jest wybor :-)
dokladnie. Chodzi o to, by miec jak najwiecej zdjec, bo od tegoZamieszczone przez Jac
zalezy twoj chleb, czy zeby miec frajde z kilku super?
Jeszcze raz - zalezy od twoich priorytetow.
Na szczescie jest wybor :-)
Chlopaki, robienie zdjec, to moje hobby a nie praca.Zamieszczone przez snowboarder
A czy wzieliscie pod uwage np. fakt, ze nie chodzi o to, aby miec ich jak najwiecej, ale np. zeby byly roznorodne??? Co mi z samych portretow???
Zamieszczone przez Pikczer
Jesli masz miejsce w pierwszym rzedzie to nie wezmiesz
ze soba 135L, wezmiesz 85L :-)
Poza jakoscia zdjec jest jeszcze kwestia szybkosci.
mozliwosc robienia na f2 z gwarantowanym efektem jest
zaleta w porownaniu do takiego sobie f2.8...
Przy czym nasze f2 szklo jest o wiele mniejsze i mniej rzucajace
sie w oczy niz gigantyczny f2.8 zoom.
Kwestia priorytetow :-)
Wiesz ja nigdzie nie napisalem ze jedna stalka jest lepsza od zooma, dlatego mam ich kilka ;-), a zmiana na inna trwa sekundy... troche wolniej niz przekrecic pierscien...Zamieszczone przez Pikczer
poza tym co do amatorw, zestaw trzech stalek np 35/2.0 50/1.4 85/1.8 jest znacznie tanszy, ostrzejszy, jasniejszy i mniejszy od 24-70/2.8 ;-)
Jac, ty MarkuZamieszczone przez Jac
Jesteś mi winny czyszczenie LCD'ka!
Powracając do tematu kilka testowych a jakże ;-)
20D, BreezeBrowser, wszystko normal, bez wyostrzania, z raw
ostrzone pod LCD
f/2
crop bez wyostrzania
crop wyostrzony, smart sharpen 95;0,9
f/2.8
crop bez wyostrzania
crop wyostrzony, smart sharpen 95;0,9
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 30-06-2006 o 18:11
the silence is deafening
Witam!
Sam niestety nie posiadam tego szkła, co nie zmienia faktu, że jest obiektem moich westchnień :sad: Zwłaszcza kiedy ogląda się takie zdjęcia:
http://www.pbase.com/jmb_56/fabiola&page=all
Większość zdjęć wykonana została właśnie za pomocą EF 135/2,0 (mam nadzieję, że link ten nie był już wcześniej zamieszczany na CB).
Pozdrawiam
Robert
Auwo, jeśli masz takie cropy z 135/2 L to radzę przejść się do serwisu. Moje cropy 100% z rawa bez wyostrzania są ostrzejsze od twojego wyostrzonego.