"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Znalezione na http://photography-on-the.net/forum/ w wątku o 1Ds Mk III:
"I shoot weddings and am constantly being asked how many MP are the cameras I shoot with. Clients aren't impressed if I say 8.3MP and even 12.8MP is only a little more than many P&S cameras now. When I say 22MP, they will see more value having me than uncle fred with his new Xti"
Widać, jakie problemy stwarza nieświadomość technologiczna większości ludzi i negatywny wpływ marketingowców od kompaktów na (pół)profesjonalny rynek.
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
no jak masz 5d albo jedynke to mowisz ze jasne ze masz stabilizacje i do tego 30 MP. bo ktos kto sie nie zna na aparatach w to uwierzy. a jak ktos sie zna to nie zada takiego pytania nawet
kurde-licze na to ze wejdzie nastepca 30D i to z jak najmniejsza liczba udogodnien. bo wtedy cena 30D spadnie, kupie go sobie i nie bede zalowal ze nie kupilem nastepcy, bo nic w nim nie ma
w sumie narazie to i tak trzeba sie wstrzymac z zakupami i robic tym co sie ma, bo moze zamiast cropa bedzie mozna za lekka doplata kupic FF. glupi marketing.
Ostatnio edytowane przez schabu ; 07-02-2007 o 17:32
Tacy od "ile pixeli" i "jaki zoom", to jeszcze nic. Ostatnio dopadł mnie jakiś koleś na imprezie firmowej i molestował od 50/1.2, przez 27-70L po 70-200/2.8L. Nie powiem, ucieszyłem się, że świadomość w narodzie rośnie, ale i kłopotliwość odpowiedzi w sytuacji gdy jesteś tam w pracy jest znacznie większa. A takiemu człowiekowi nie możesz przecież rzucić "30mpix", albo inne spadaj.
Mimo wszystko na pewno fajniej się z nim gadało, niż z takimi od pixeli.
Jarek
Mnie też to denerwuje jak ktoś mi gada za uchem w takich momentach.
A tak dla podtrzymania tematu: Bob Atkins wymyślił dość ciekawą rzecz. Aparat panoramiczny i to na bazie obecnego bagnetu canona. Crop 0.9.
Tutaj jest LINK.
Mnie się podoba.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
IMHO bezsens i myślenie w złym kierunku. Marnotrawstwo obiektywów.
TG myśli we właściwym:
To by wcale nie było takie głupie. Obraz dawany przez obiektyw zostałby zarejestrowanyny przez sensor w 100%.
A potem każdy by sobie wycropował wg uznania: jeden kwadrat a'la MF, drugi pocztówkę, inny panoramkę, itd...
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 07-02-2007 o 21:09