Strona 129 z 190 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 281 do 1 290 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

adamek , oskarkowy -> Nie łapcie mnie za słówka , doskonale wiecie, że chodziło mi o 35mm z tą "doskonałością" racje , my mistake

akustyk -> Ja tam do pionu już się przyzwyczaiłem w systemie 3:2 ... a co do martwej natury to rzeczywiście, często przycinam fotki i wychodzi coś takiego jak 4:3 / 4:5
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ciekawa dyskusja się zrobiła o tych formatach.
    Z kwadratowym formatem nie miałem bezposrednio do czynienia, ale dostrzegam jego ideał. Zdjecia w kwadracie mają jakąś taką harmonię, są jak dla mnie bardzo przyjemne w odbiorze.
    Od strony technicznej kwadrat też ma jak najbardziej uzasadnienie: obiektyw tworzy obraz okrągły, a kwadrat jest najwiekszym polem prostokątnym, jakie można wpisać w okrąg, zatem najmniej się "marnuje" obrazu tworzonego przez obiektyw.
    Od strony praktycznej też wygląda to bardzo fajnie, zawsze trzymamy aparat tak samo, nie trzeba żadnych gripów, itp ;-)
    Same plusy!
    Tylko na razie wykonywanie zdjęc w tym formacie jest dla mnie zbyt trudne

Przy okazji: kompletnie nie znalazłem zrozumienia, kiedy "potępiłem" panoramiczne matryce w laptopach:
    http://canon-board.info/showthread.p...925#post272925
    co o tym myślicie?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Panowie sytuacja wyglada nastepujaco.
    Canon to nie firma krzak, nie przebranzowila sie z robienia kaloszy na produkcje cyfrowek, tylko zajumuje sie tym od lat. Malo tego, to najwieksza korporacja w tej branzy z jedynym tak duzym doswiadczeniem i obszernym zapleczem techniczny (jedyne chyba tylko sony moze sie im teraz rownac).

W laoblatoriach nie pracuja nad jedna czy dwoma konkretnymi puszkami, takze wstawienie dwoch czy trzech nowych przyciskow, zmiana matrycy czy wiekszy ekran to dla nich zaden problem.

Tam sie tworzy technologie, kokretne rozwiazania i przedewszystkim czeka sie na konkurnecje.
    Kanon mnostwo skonczonych produktow tworzy tylko i wylacznie na pulke jak np Rebel K2D czy jak go tam inaczej zwac.
    W kompjuterach maja dziesiatki roznych projektow puszek (mam na mysli same puszki bez bebechow) a to co sie do nich wpakuje to kwestia tego co pokaza inni producenci cyfrowek.
    Robia, robia i tylko czekaja co wypusci konkurencja.
    Canon to Nie Caritas. Canon to Korporacja. A korporacje nie robia Nic co nie przynosi najwiekszej ilosci pieniazkow jak najmniejszym kosztem.

Tak ze pozostaje liczyc na sony, fuji czy tez nikona ktory notabene ma sie najgorzej z calej czworki bo sam nie robi prawie nic.
    Pozostaje nam liczyc na konkurencje ktora kieruje sie tymi samymi zasadami.

Nie oszukujmy sie na rynku nie ma lepszych puszek niz 1Ds Mark II cz 5D.
    I dopoki nikt nie wyskoczy z czyms rewolucyjnym Canon tez sie nie wychyli.
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk Zobacz posta
    Robia, robia i tylko czekaja co wypusci konkurencja.
    Canon to Nie Caritas. Canon to Korporacja. A korporacje nie robia Nic co nie przynosi najwiekszej ilosci pieniazkow jak najmniejszym kosztem.
    Dobrze gada. Ja nierozumialem nigdy nadziei na nowe sprzety od Cwanona, wiazane z jakis ich tam rocznica systemu EOS. To jest firma, ktora ma robic dobrze akcjonariuszom, czyli zarabiac, a nie wypuszczac super sprzetu na rocznice.
    Jesli rynek i konkurencja by ich do tego zmusila, to pokazali by wszystkie karty juz rok temu, przed rocznica. A jesli rynek i konkurencja ich do smialych posuniec nie zmusi, to i na 100 rocznice, nie odslonia wszystkich kart, i tego co tam maja w labolatoriach.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ja bym raczej powiedział, że nie ma lepszych matryc.

Odnośnie 1-dynki się nie wypowiadam, ale już taki 5D jeśli chodzi o funkcjonalności i ficzery to jest surowy, goły i wesoły.
    W tym aparacie nie ma nic z wyjątkiem duzej, wspaniałej matrycy.
    Nie ma konfigurowalnej automatyki ISO, nie obsługuje bezprzewodowo flashy systemowych, brakuje mu szybkostrzelności na poziomie 5fps, nie mozna wyswietlić siatki w wizjerze, nie ma uszczelnien, itd, itp...
    Absolutnie nie twierdzę, że to wszystko jest niezbędne; ale poza jakością zdjęc i formatem FF takie D200/K10D leją go z każdej strony, co zreszta wcale mnie nie dziwi - nie potrafią zrobić takiej matrycy, to nadrabiają czym mogą.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Tylko na razie wykonywanie zdjęc w tym formacie jest dla mnie zbyt trudne
    Kadrowanie w kwadracie to strasznie trudne wyzwanie. Niektórym może się wydawać, że to nic trudnego, ale kompozycja w kwadracie jest wyjątkowo wymagająca.
    Panowie sytuacja wyglada nastepujaco.
    Canon to nie firma krzak, nie przebranzowila sie z robienia kaloszy na produkcje cyfrowek, tylko zajumuje sie tym od lat. Malo tego, to najwieksza korporacja w tej branzy z jedynym tak duzym doswiadczeniem i obszernym zapleczem techniczny (jedyne chyba tylko sony moze sie im teraz rownac).
    I dlatego najlepszych projektantów i designerów zatrudnia w Polsce? Coś ściemniasz

I dopoki nikt nie wyskoczy z czyms rewolucyjnym Canon tez sie nie wychyli.
    Słuchajcie, Bonk jest na usługach monopolisty. To kłamca, kapitalista i ten, no.. liberał.
    Bonk, nawet mi się nie waż mieć racji
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Nie oszukujmy sie na rynku nie ma lepszych puszek niz 1Ds Mark II cz 5D.I dopoki nikt nie wyskoczy z czyms rewolucyjnym Canon tez sie nie wychyli.
    Chcesz powiedziec, ze jesli konkurencja nie wypusci podobnego/lepszego technologicznie sprzetu niz w/w puszki, to Canon nie ruszy do przodu z nowymi body?
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 02-02-2007 o 11:52

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A macie jakies informacje na temat nowych szkiel.
    Moze by tak 35mm f/2 zmodernizowali.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja coś czuję, że następcy 5d nie będzie jeszcze teraz. Bo i w sumie po co ? Nikon nawet palcem nie kiwnął , żeby zatrzymać odpływ użytkowników swojego systemu do konkurencji, wiec Canon nie ma żadnego bodźca żeby puszczać nową puszkę. Na dodatek 5d w kicie zdrożało o 100 ojro.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    W tym aparacie nie ma nic z wyjątkiem duzej, wspaniałej matrycy.
    A jakby tak:

Strona 129 z 190 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów