Strona 88 z 190 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    8 - 11 co? mm, 8 listopada czy -2?
    uch... ale mature to nie z matmy zdawales, nie?

moze chodzilo o styczen, swoja droga?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ... Jeden to koszty licencji na bagnet (canon nie rozpieszcza pod tym względem) ...
    No własnie, pisząc o cyfrowym korpusie na bagnet FD miałem nadzieję, ze w tym kierunku rozwinie się jakaś dyskusja.
    Jak to jest, że producenci niezależni mogą produkować obiektywy z różnymi begnetami, a nie produkują korpusów?
    Dlaczego taka Sigma produkuje obiektywy ze wszystkimi możliwymi mocowaniami, a dla korpusów opracowała własny z niczym niekompatybilny bagnet? Chyba korzystniej by im było wypuszczać korpusy we wszystkich rodzajach (C/N/M/P).
    O co wiec w tym chodzi? Przy obiektywach nie łamią praw patentowych, a przy korpusach by te prawa łamali? To jak, te prawa działają tylko z jednej strony mocowania?

A wracając do FD. Prawa patentowe tez nie są wieczne (coś mi świta o 20-tu latach?) więc dlaczego choćby właśnie Sigma nie zwietrzyła jeszcze interesu w wypuszczeniu korpusu DSLR z takim mocowaniem? Przecież tyle wspaniałych szkiełek się marnuje...

Natomiast odnosnie Zenka i M42 to nie ma czego żałować, gdyż szkła M42 elegancko pracuja na EOSach :-) No chyba jedynie szkoda tego 8MPix FullFrame, bo to by akurat było kapitalne (o ile by ta matryca miała sensowną jakość ).
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 08-01-2007 o 09:13
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    No własnie, pisząc o cyfrowym korpusie na bagnet FD miałem nadzieję, ze w tym kierunku rozwinie się jakaś dyskusja.
    Jak to jest, że producenci niezależni mogą produkować obiektywy z różnymi begnetami, a nie produkują korpusów?
    A Fuji i Kodak ? Fuji cały czas tłucze korpusy z bagnetem Nikona, Kodak robił z i z bagnetem Canona i z bagnetem Nikona... Może po prostu się nie opłaca ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Może po prostu się nie opłaca ?
    Niestety obawiam się, że właśnie tak jest.
    Fuji to trochę inna sprawa oni biorą puszke od nikona i wsadzają swoją matrycę po czym sprzedają w niekonkurencyjnej cenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niestety obawiam się, że właśnie tak jest.
    Fuji to trochę inna sprawa oni biorą puszke od nikona i wsadzają swoją matrycę po czym sprzedają w niekonkurencyjnej cenie.
    Cos pokręciłeś. Puszki nikona świetnie leżą w ręku, s2/s3 (jeśli wziąć pod uwagę wygodę używania), pochodzi w prostej linii od cegły.
    Jarek

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Cos pokręciłeś. Puszki nikona świetnie leżą w ręku, s2/s3 (jeśli wziąć pod uwagę wygodę używania), pochodzi w prostej linii od cegły.
    No ale co pokręciłem?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No ale co pokręciłęm?
    To, że biorą puszki od nikona. Nikon nie buduje puszek, które potrafia skutecznie zniechęcić do fotografii. S3 trzyma się jak cegłę, nawet spustu szukasz wzrokiem, bo wymacać się nie da. A już to, co widać na matówce.. ech..
    Jarek

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    To, że biorą puszki od nikona. Nikon nie buduje puszek, które potrafia skutecznie zniechęcić do fotografii. S3 trzyma się jak cegłę, nawet spustu szukasz wzrokiem, bo wymacać się nie da. A już to, co widać na matówce.. ech..
    No ale takie są fakty - S3 to trochę przerobione F80, a S5 to D200. Wiesz, a to że wszystko da się zepsuć to inna sprawa . Choć po S5 widać, że lekcję odrobili i tutaj chyba zmian w body jest stosunkowo mało.
    Na marginesie to dziwię się, że te firmy się jeszcze nie połączyły.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-01-2007 o 22:26
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Ile waszym zdaniem będzie kosztowało nowe cudo canona - 3D ?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Ile waszym zdaniem będzie kosztowało nowe cudo canona - 3D ?
    Zakładając spełnienie wszystkich naszych realnych zachcianek, to po wykorzystaniu elementu "nowinki" cena nie powinna przekraczać 12-13kzł. Gorzej, jak zbliżą ten model za bardzo do flagowego i krzykną z 5kwięcej.. :-(
    Pytanie, jak naprawdę będzie wyglądać ten aparat.
    Jarek

Strona 88 z 190 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów