Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Kolekcjoner ale po co bic piane o aparacie ktorego nie ma i pewnie nie bedzie? choc masz racje szkoda ze tego nie pociągneli... bo takie obiektywy Zeissa np to kawałek naprawde wyczesanego szkła... a mocowanie go do puszek canona przez jakies reduktory to... ja nie mam zadnego dosiwadczenia ale z tego co widze to tylko narzekają ludzie na takie rozwiązanie

no a Nikon... Nikon przekonał ich do produkcji szkieł z ich mocowaniem...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    (....) ja nie mam zadnego dosiwadczenia ale z tego co widze to tylko narzekają ludzie na takie rozwiązanie

no a Nikon... Nikon przekonał ich do produkcji szkieł z ich mocowaniem...
    To chyba jest tak, że zeiss nie robi szkieł pod mocowanie canona z dwóch powodów. Jeden to koszty licencji na bagnet (canon nie rozpieszcza pod tym względem) drugie to jak mówił przedstawiciel Zeissa- Użytkownicy Canona mogą korzystać z tych obiektywów w pełnym zakresie ponieważ do canona pasuje bez problemu wszystko co da sie przykręcić na gwint M42, a z takim mocowaniem Zeiss też robi swoje szkła.

PS. Podobno 8-11 ma coś być .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    PS. Podobno 8-11 ma coś być .
    8 - 11 co? mm, 8 listopada czy -2?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    8 - 11 co? mm, 8 listopada czy -2?
    uch... ale mature to nie z matmy zdawales, nie?

moze chodzilo o styczen, swoja droga?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

... Jeden to koszty licencji na bagnet (canon nie rozpieszcza pod tym względem) ...
    No własnie, pisząc o cyfrowym korpusie na bagnet FD miałem nadzieję, ze w tym kierunku rozwinie się jakaś dyskusja.
    Jak to jest, że producenci niezależni mogą produkować obiektywy z różnymi begnetami, a nie produkują korpusów?
    Dlaczego taka Sigma produkuje obiektywy ze wszystkimi możliwymi mocowaniami, a dla korpusów opracowała własny z niczym niekompatybilny bagnet? Chyba korzystniej by im było wypuszczać korpusy we wszystkich rodzajach (C/N/M/P).
    O co wiec w tym chodzi? Przy obiektywach nie łamią praw patentowych, a przy korpusach by te prawa łamali? To jak, te prawa działają tylko z jednej strony mocowania?

A wracając do FD. Prawa patentowe tez nie są wieczne (coś mi świta o 20-tu latach?) więc dlaczego choćby właśnie Sigma nie zwietrzyła jeszcze interesu w wypuszczeniu korpusu DSLR z takim mocowaniem? Przecież tyle wspaniałych szkiełek się marnuje...

Natomiast odnosnie Zenka i M42 to nie ma czego żałować, gdyż szkła M42 elegancko pracuja na EOSach :-) No chyba jedynie szkoda tego 8MPix FullFrame, bo to by akurat było kapitalne (o ile by ta matryca miała sensowną jakość ).
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 08-01-2007 o 09:13
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    No własnie, pisząc o cyfrowym korpusie na bagnet FD miałem nadzieję, ze w tym kierunku rozwinie się jakaś dyskusja.
    Jak to jest, że producenci niezależni mogą produkować obiektywy z różnymi begnetami, a nie produkują korpusów?
    A Fuji i Kodak ? Fuji cały czas tłucze korpusy z bagnetem Nikona, Kodak robił z i z bagnetem Canona i z bagnetem Nikona... Może po prostu się nie opłaca ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Może po prostu się nie opłaca ?
    Niestety obawiam się, że właśnie tak jest.
    Fuji to trochę inna sprawa oni biorą puszke od nikona i wsadzają swoją matrycę po czym sprzedają w niekonkurencyjnej cenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niestety obawiam się, że właśnie tak jest.
    Fuji to trochę inna sprawa oni biorą puszke od nikona i wsadzają swoją matrycę po czym sprzedają w niekonkurencyjnej cenie.
    Cos pokręciłeś. Puszki nikona świetnie leżą w ręku, s2/s3 (jeśli wziąć pod uwagę wygodę używania), pochodzi w prostej linii od cegły.
    Jarek

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Cos pokręciłeś. Puszki nikona świetnie leżą w ręku, s2/s3 (jeśli wziąć pod uwagę wygodę używania), pochodzi w prostej linii od cegły.
    No ale co pokręciłem?
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów