Strona 84 z 190 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134184 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (....)i tego samego zyczylbym czytelnikom takich banialukow
    Staram się .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Pod Tatrami

Talking Co może być, a co nie powinno.

Tutaj jeszcze też dość ciekawe wywody Boba Atkinsa na zadany temat .
    http://www.bobatkins.com/photography...ions_2007.html
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

hehe... czytalem. zdecydowanie ma facet racje. zwlaszcza jak pisze o zamienniku 5D cos w desen: "marzenia, te duze i te malenkie..."
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Właśnie uzbierałem na nowe, wymarzone szkło - Canon 10-22/3.5-.4.5 USM do 20D i... mam dylemat. W marcu najprawdopodobniej odbędą się premiery nowych obiektywów i aparatów (miejmy nadzieję), w tym BYĆ MOŻE Canon EF 10-24/2.8 L USM. Plotkę tę wziąłem z Northlight-Images, choć sądzę, że to będzie mocowanie EFS, nie EF. Jako fotoreporter wiem, jak ważny i przydatny jest jasny obiektyw i ten model naprawdę mnie tym kusi ;-)

Pojawia się pytanie - czy warto czekać te parę miesięcy, nie wiedząc, czy na pewno pojawi się to szkło? Pod koniec stycznia będę robił zdjęcia na studniówce i rolę ultra-szerokiego kąta trudno będzie przecenić. Poza tym, praca nim byłaby dla mnie czystą zabawą, zwłaszcza dzięki niesamowitym przerysowaniom, które on tworzy. Z drugiej strony, tak szeroka L-ka może być tylko marzeniem jakiegoś internauty, który zasiał wątpliwości i zamęt w umysłach tysięcy fotografów ;-) i nie ma sensu ryzykować. Co o tym myślicie?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    (...)
    w tym BYĆ MOŻE Canon EF 10-24/2.8 L USM. Plotkę tę wziąłem z Northlight-Images
    (...)
    a teraz realnie: wymien jeden, logiczny powod, dla ktorego taki obiektyw mialby powstac. pomijam kompletna sprzecznosc czegos takiego z wszelkimi dzialaniami Canona w ostatnich latach. jeden logiczny, majacy rece i nogi powod, zeby Canon taki lens wypuscil.

to ze jakis pajac wymyslil plote nie oznacza, ze jest w niej cien sensu. a w tym wypadku to kompletnie nie ma racji bytu. zadnej

EDIT: zastanawia mnie kiedy dojdzie do sytuacji, ze jak ktos na forum dpreview.com albo na takich brykach jak Northlight-Images wrzuci napis "****", to onanisci przed monitorami zaczna go glaskac
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Jako fotoreporter wiem...
    Pojawia się pytanie - czy warto czekać te parę miesięcy, nie wiedząc, czy na pewno pojawi się to szkło?
    jako fotoreporter powinienes wiedziec i to:P
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

a teraz realnie: wymien jeden, logiczny powod, dla ktorego taki obiektyw mialby powstac. pomijam kompletna sprzecznosc czegos takiego z wszelkimi dzialaniami Canona w ostatnich latach. jeden logiczny, majacy rece i nogi powod, zeby Canon taki lens wypuscil.

to ze jakis pajac wymyslil plote nie oznacza, ze jest w niej cien sensu. a w tym wypadku to kompletnie nie ma racji bytu. zadnej
    Jak mówiłem, wg mnie taki obiektyw mógłby powstać tylko dla cropa 1.6x. Mało prawdopodobne, by był eLką, bo Canon jak na razie nie wypuścił żadnego szkła tej serii pod EFS-a...
    ... ale wypuścił jasny zoom standardowy - 17-55/2.8 IS USM, co pozwala mi sądzić, że mógłby zaserwować klientom także bardzo jasny szeroki kąt. Ach, marzenia... ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wypuszczanie szkla ultra-szerokokatnego do cropa w takiej cenie (musialoby to kosztowac spokojnie 5k PLN) byloby strzalem w plecy dla 5D do ktorego mozna kupic 16-35/2.8 (nota bene w okolicach tych 5k PLN). jesli Canon ma do wyboru zachecac ludzi do cropa albo do FF to chyba latwo zgadnac jaki bedzie wynik.

a poza tym 10-22 jest, sprzedaje sie, ludzie nie narzekaja. po co psuc zarobki konstrukcji raz zaplaconej i teraz juz wylacznie dojonej finansowo?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Jak mówiłem, wg mnie taki obiektyw mógłby powstać tylko dla cropa 1.6x. Mało prawdopodobne, by był eLką, bo Canon jak na razie nie wypuścił żadnego szkła tej serii pod EFS-a...
    ... ale wypuścił jasny zoom standardowy - 17-55/2.8 IS USM, co pozwala mi sądzić, że mógłby zaserwować klientom także bardzo jasny szeroki kąt. Ach, marzenia... ;-)
    no 10 mm na cropie to jak 16 mm na FF wiec nie koniecznie musza to byc marzenia

wypuszczanie szkla ultra-szerokokatnego do cropa w takiej cenie (musialoby to kosztowac spokojnie 5k PLN) byloby strzalem w plecy dla 5D do ktorego mozna kupic 16-35/2.8 (nota bene w okolicach tych 5k PLN). jesli Canon ma do wyboru zachecac ludzi do cropa albo do FF to chyba latwo zgadnac jaki bedzie wynik.

a poza tym 10-22 jest, sprzedaje sie, ludzie nie narzekaja. po co psuc zarobki konstrukcji raz zaplaconej i teraz juz wylacznie dojonej finansowo?
    mysle ze strzal w plecy dla 5D to lekka przesada...
    Ostatnio edytowane przez schabu ; 06-01-2007 o 01:08
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Niestety logika faktów i działań marketingu Canona jest dokładnie taka jak pisze Akustyk.
    Po za tym spójrz jeszcze krytycznie na ceny które są obok tych szkieł przecież (znając canona) to czysta fantazja.

- Canon ef 200mm F/2.8 L USM IS -1000Eur
    - Canon ef 400mm F/4 L USM IS -1400 Eur
    - Canon ef 10-24 F/2.8 L USM - 1200Eur
    - Canon ef 24-70 F/2.8 L USM IS - 1000Eur
    - Canon ef 100-400 F/4 L USM IS(3) -1200Eur
    np. 400 F/4 IS za 1400 Euro
    To pisał ktoś kto pojęcia nie ma o niczym właściwie ....

Co nie zmienia faktu, że nowości mogą być i zaczekać do marca warto.
    Kapitan Wagner

Strona 84 z 190 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134184 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów