albo wojskowa![]()
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Dorzuce pare wlasnych drobiazgow:
1. Konfigurowalny czas trwania blokady ekspozycji.
2. Pamiec blokady ekspozycji. Naciskam *, i jak nacisne drugi raz, to w wizerze (chocnby tam gdzie ISO),pokazuje mi sie roznica pomiedzy dwoma pomiarami w EV. O tych rzadko ludziska pisza. A ja bym chcial cus takiego miec. Bo leniwy jestem i kiepsko algorytmy licze w pamieci :P
3. 5 i tylko 5 czujnikow AF. 5 krzyzowych ;-) 1 w srodku i 4 w mocnych punktach. Zadnych tam rombow. Dobra zartowalem ;-)
Ale i tak mimo ze dwa pierwsz, ba, wiekszosc naszych "zycze" to software, to i tak nic z tego nie bedzie ;-)
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Masz na myśli zielonyoczywiście
?
Jak dla mnie mogliby dać:
- autoiso,
- wywalić tematyczne,
- dać lepszy grip ale nie na stałe - taki jak w K10D,
- 6 kl/s,
- podwoić bufor albo co tam będziemy się szczypać 40 Raw - ów w serii,
- dać iso 6400,
- możliwość dowolnego oprogramowywania przycisków - z direct print włącznie
- zagęścić punkty AF w środku,
- dodać tryb silent
- wywalić kukułkę,
- zapodać możliwość robienia w trybie crop 2x
- zapodać możliwość robienia raw-ów o rozdzielczości 4 - krotnie mniejszej niż nominalna - czyli jak np. będzie matryca 12 Mpx to 3 Mpx.
Chyba wystarczy.
-
-
Ps "-" zostawiłem jak mi sie jeszcze cuś przypomni. Może napiszmy list otwarty do Canona
.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-12-2006 o 23:38
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tej jednej rzeczy akurat bardzo mi brakuje w canonach i nie ma co ukrywać, ze to bardzo użyteczna funkcja w nikonach. A przecież można by to zrealizować wyłącznie wymianą softu w aparatach. Czemu nie ma tej funkcji - nie wiem.
Dla nie zorientowanych w temacie: chodzi o możliwość zablokowania "minimalnego" czasu naświetlania w trybie AV, poniżej którego aparat albo podbija ISO, albo zmniejsza przysłonę, albo co tam jeszcze, żeby tylko utrzymać ekspozycję i nie ruszyć zdjęcia.
Wyobraźcie sobie taki program, gdzie można ustawić 1/ogniskową i zapomnieć o tych wszystkich cyferkowych duperelach 8)
Kolekcjoner, co to jest kukułka?
Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 19-12-2006 o 23:50
Jarek
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ten pomysl moze zabic wireless usb.
Ale jakas kryptografia w puszkach juz jest. Potrzeba cos innego?
DVK-E2 data verification kit
http://www.canon.lv/products/about.asp?id=1225
Choc strona troche nieaktualna, 20D i inne tez to maja.
...
DVK, o ile mnie pamiec nie myli, to mechanizm poswiadczajacy integralnosc ciagu bitow, czyli z polskiego na nasze: pozwalajacy wykrywac manipulacje przy plikach ze zdjeciami. nie ma nigdzie mowy o operatorze aparatu, a samo body pojawia sie posrednio
krypto ktore mi chodzi po glowie to podpis cyfrowy. majacy moc dowodowa w zakresie: kto, jakim body, jakie zdjecie wykonal. a to tylko pojedynczy przypadek, bo majac otwarty interfejs mozna zrobic wszystko. wlacznie z szyfrowaniem w biegu calych zdjec i uniemozliwieniem odczytu karty badz plikow przez nieupowazniona osobe.
ale realnie to tego nie widze, zwlaszcza na polce potencjalnego 40D. za mala swiadomosc rynku, za malo szumu wokol tematu. predzej rynek wymusi uzywanie jednolitego i ustandaryzowanego formatu RAW. a to pewnie tez nastapi nie predzej niz Nikony przestana szumiec. tak ze se jeszcze poczekamy...![]()