Strona 78 z 190 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088128178 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

martini
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie brzmi jak science-fiction, ale czesc to rzeczy "z zycia wziete".
    akustyk to ja ciebie zapytam, czym ty focisz ? chyba ze to scisla tajemnica zawodowa

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

albo wojskowa
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Grabowski Zobacz posta
    Myślę jednak że to o czym piszesz prędzej można się spodziewać w aparatach profesjonalnych serii 1 bo 30D to puszka amatorska/semi pro.
    nie mam co do tego watpliwosci. niemniej, korzystajac z udzielonego glosu, chcialem sobie pomarzyc jakby wygladal moj idealny 40D

Cytat Zamieszczone przez martini Zobacz posta
    akustyk to ja ciebie zapytam, czym ty focisz ? chyba ze to scisla tajemnica zawodowa
    z zycia wziete byly akurat punkty 1-6
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 19-12-2006 o 22:37
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

z punktu widzenia nietypowego, ale coraz czestszego uzytkownika sprzetu Canona
    1. uszczelki. sa szczelne szkla, warto miec do nich nieprzeciekajace body
    2. automatyka ISO (i ISO na zawsze w celowniku)
    3. duperela, ale bardzo przydatna: drabinka do +/- 3EV. do ekspozycji i do blysku.
    4. mowiac o blysku - mozliwosc kontrolowania lamp zdalnych lampa z body.
    5. wieloplastrowy pomiar ekspozycji z automatyka n1aswietlania "na jasne partie", "na ciemne partie", "na srednio".
    6. anti-shake z opcja robienia na zyczenie tilt-shifta w korpusie
    7. wbudowany pelnowymiarowy interfejs SD.
    8. czytnik RFID. taki, ze bym sobie nakleil na filtry RFID-y, a body by mi w EXIF-ie pozapisywalo z czym focilem
    9. (marzenie, nie mam pojecia czy technicznie wykonalne) matryca o konfigurowalnej kontrastowosci. cos takiego, co na zyczenie mozna by przestawic na rozpietosc tonalna 3EV i fotografowac sceny o malym kontrascie nie tracac plynnosci tonalnej

ad 7. po pierwsze do dzialania jako rownolegla karta pamieci. po drugie zeby dzialala jako sieciowka WiFi (sa takie na pelny interfejs SD). po trzecie: do wykorzystania w gniezdzie SD karty kryptograficznej, dorabiajacej podpisy cyfrowe do zdjec

czesc pewnie brzmi jak science-fiction, ale czesc to rzeczy "z zycia wziete".
    Dorzuce pare wlasnych drobiazgow:
    1. Konfigurowalny czas trwania blokady ekspozycji.
    2. Pamiec blokady ekspozycji. Naciskam *, i jak nacisne drugi raz, to w wizerze (chocnby tam gdzie ISO),pokazuje mi sie roznica pomiedzy dwoma pomiarami w EV. O tych rzadko ludziska pisza. A ja bym chcial cus takiego miec. Bo leniwy jestem i kiepsko algorytmy licze w pamieci :P
    3. 5 i tylko 5 czujnikow AF. 5 krzyzowych ;-) 1 w srodku i 4 w mocnych punktach . Zadnych tam rombow. Dobra zartowalem ;-)

Ale i tak mimo ze dwa pierwsz, ba, wiekszosc naszych "zycze" to software, to i tak nic z tego nie bedzie ;-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Dorzuce pare wlasnych drobiazgow:
    1. Konfigurowalny czas trwania blokady ekspozycji.
    w programie Audio-Video (jak mowia koledzy spod zoltego sztandaru) tez mnie to zawsze wkurzalo. odkad robie w trybie Mistrzow nie uzywam * wiec mi to nie przeszkadza
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...) odkad robie w trybie Mistrzow (...)
    Masz na myśli zielony oczywiście ?

Jak dla mnie mogliby dać:
    - autoiso,
    - wywalić tematyczne,
    - dać lepszy grip ale nie na stałe - taki jak w K10D,
    - 6 kl/s,
    - podwoić bufor albo co tam będziemy się szczypać 40 Raw - ów w serii,
    - dać iso 6400,
    - możliwość dowolnego oprogramowywania przycisków - z direct print włącznie
    - zagęścić punkty AF w środku,
    - dodać tryb silent
    - wywalić kukułkę,
    - zapodać możliwość robienia w trybie crop 2x
    - zapodać możliwość robienia raw-ów o rozdzielczości 4 - krotnie mniejszej niż nominalna - czyli jak np. będzie matryca 12 Mpx to 3 Mpx.

Chyba wystarczy .

-
    -

Ps "-" zostawiłem jak mi sie jeszcze cuś przypomni . Może napiszmy list otwarty do Canona .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-12-2006 o 23:38
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w programie Audio-Video (jak mowia koledzy spod zoltego sztandaru) tez mnie to zawsze wkurzalo. odkad robie w trybie Mistrzow nie uzywam * wiec mi to nie przeszkadza
    Tej jednej rzeczy akurat bardzo mi brakuje w canonach i nie ma co ukrywać, ze to bardzo użyteczna funkcja w nikonach. A przecież można by to zrealizować wyłącznie wymianą softu w aparatach. Czemu nie ma tej funkcji - nie wiem.

Dla nie zorientowanych w temacie: chodzi o możliwość zablokowania "minimalnego" czasu naświetlania w trybie AV, poniżej którego aparat albo podbija ISO, albo zmniejsza przysłonę, albo co tam jeszcze, żeby tylko utrzymać ekspozycję i nie ruszyć zdjęcia.

Wyobraźcie sobie taki program, gdzie można ustawić 1/ogniskową i zapomnieć o tych wszystkich cyferkowych duperelach 8)

Kolekcjoner, co to jest kukułka?
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 19-12-2006 o 23:50
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Kolekcjoner, co to jest kukułka?
    Ten dzyndzol na górze, który uderza w czoło jak się przez przypadek przekręci tryb na zielony i w ciemności naciśnie spust migawki.

Ja bym nie usuwał, czasem przydaje się do rozświetlenia a nie zawsze tacham ze sobą zewnętrzną lampę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

ad 7. po pierwsze do dzialania jako rownolegla karta pamieci. po drugie zeby dzialala jako sieciowka WiFi (sa takie na pelny interfejs SD).
    Ten pomysl moze zabic wireless usb.

po trzecie: do wykorzystania w gniezdzie SD karty kryptograficznej, dorabiajacej podpisy cyfrowe do zdjec
    Ale jakas kryptografia w puszkach juz jest. Potrzeba cos innego?

DVK-E2 data verification kit
    http://www.canon.lv/products/about.asp?id=1225
    Choc strona troche nieaktualna, 20D i inne tez to maja.
    ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Ale jakas kryptografia w puszkach juz jest. Potrzeba cos innego?
    DVK-E2 data verification kit
    DVK, o ile mnie pamiec nie myli, to mechanizm poswiadczajacy integralnosc ciagu bitow, czyli z polskiego na nasze: pozwalajacy wykrywac manipulacje przy plikach ze zdjeciami. nie ma nigdzie mowy o operatorze aparatu, a samo body pojawia sie posrednio

krypto ktore mi chodzi po glowie to podpis cyfrowy. majacy moc dowodowa w zakresie: kto, jakim body, jakie zdjecie wykonal. a to tylko pojedynczy przypadek, bo majac otwarty interfejs mozna zrobic wszystko. wlacznie z szyfrowaniem w biegu calych zdjec i uniemozliwieniem odczytu karty badz plikow przez nieupowazniona osobe.

ale realnie to tego nie widze, zwlaszcza na polce potencjalnego 40D. za mala swiadomosc rynku, za malo szumu wokol tematu. predzej rynek wymusi uzywanie jednolitego i ustandaryzowanego formatu RAW. a to pewnie tez nastapi nie predzej niz Nikony przestana szumiec. tak ze se jeszcze poczekamy...
    www albo tez flickr

Strona 78 z 190 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088128178 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów