Czy ktos wie czy np obiektyw Canona 17-55 IS 2.8 bedzie pasowal do hipotetycznego 40D z przypuszczalnie wieksza matryca?
na pewno bedzie miecwiecej pikseli, wiec prawdopodobne moze zwiekszyc sie matryca, wiec inny crop tak?
co wowczas?
Czy ktos wie czy np obiektyw Canona 17-55 IS 2.8 bedzie pasowal do hipotetycznego 40D z przypuszczalnie wieksza matryca?
na pewno bedzie miecwiecej pikseli, wiec prawdopodobne moze zwiekszyc sie matryca, wiec inny crop tak?
co wowczas?
Przepraszam, ale nie rozumiem zwiazku IS z martyca - szczegolnie 'rozdzieli'(?)
Precyzujac pytanie mialem na mysli czy tego typu szklo - przyklad byl przypadkowy; bedzie w dalszym ciagu do wykorzytania przy zmienionym cropie z 1.6 na np 1.3 czy 1.25?
Wygląda na duży skrót myslowy :-)
Najprawdopodobniej chodzi o to, ze nie wiadomo czy obiektyw 17-55/2,8 IS daje wystarczającą rozdzielczość obrazu aby oddać wszystkie szczegóły na matrycy potencjalnego 40D, który będzie miał zapewne 10MPix, a może nawet wiecej (12MPix ??)
Wątpliwości powstają dlatego, że przy danej wielkości matrycy (w tym przypadku APC-C) im więcej jest MPix tym pojedynczy piksel jest mniejszy i obiektyw musi przenosić większą rozdzielczość (potocznie - musi byc ostrzejszy) i to jest właśnie pytanie, czy 17-55 IS jest wystarczająco ostry?
Nie.
Dla EF-S oraz DC, DX, DiII konkurencji minimalny crop to 1,5x.
Nie ma na to najmniejszych szans. Są nawet niewielkie na to że te szkła pracowałyby prawidłowo z crop-em 1.5 - bo i takie hipotezy się pojawiały co do nowej puszki. Też myślę że w nowym 40D czy jak mu tam - będzie nadal crop taki sam jak dotychczas. W końcu to budżetowy sprzęt.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wlasnie dlatego ze Canon ma takie 17-55 nie bedzie robil cropow 1.3 w puszce "dolnego" segmentu dla ktorego to szklo jest.
A ze na dpreview cos pisali... Oni tam duzo takich bajek pisza.
...
Przepraszam, czasem się zapominam.
Chodzi o to, że kazdy obiektyw może rozdzielić określoną ilość linii na milimetr. Jeśli okaże się, że matryca w przyszlym 40d będzie zbyt gęsto upakowana i IS, o którym piszesz nie da rady wyrysować na niej ostrego obrazu, to takie przedsięwzięcie będzie już tylko sztuką dla sztuki.
Uzupełniając: aparaty i obiektywy są produkowane w pewnych nazwijmy to zestawach aparat - obiektyw. Oczywiście jest to bardzo umowne, ale nikt rozsądny nie połączy drogiego aparatu z kiepskim obiektywem. Dobrym przykładem będzie tutaj Canon 5D i (świetny niegdyś) 28-135IS. Ten zestaw po prostu sobie nie radzi i to tylko dlatego, że szkło nie jest w stanie przepuścić potrzebnej matrycy ilości szczegółów.
Wracając do cropa x1.6 i możliwości powiększania matryc: nie ma takiej opcji. Szkła są produkowane w dwóch standardach: x1 i x1,6. Robienie matryc o innych rozmiarach wykluczałoby użycie bardzo wielu szkieł robionych w standardzie x1.6. A na takie absurdalne posunięcie marketingowe canon raczej się nie zdecyduje.
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem Ci jeszcze bardziej.
Jarek
Ale nadal sa stosowane filtry AA w dslr'ach.
Gestsza matryca pozwoli zmniejszyc ich "sile" (przy pewnej ilosci mpix mozna calkiem zrezygnowac). Dzieki temu nawet z mydlinowego szkla bedzie mozna wycisnac jeszcze nieco wiecej detalu, o ktorego istnieniu byc moze obecnie nic nie wiemy z racji tego, ze wycinany jest filtrem dostosowanym do 8mpix.
Fakt ze matryca moze dostac w innych polach, jak szumy czy rozpietosc, ale to juz skutek uboczny.
Nie wydaje mi sie aby przy 12mpix byl jakis problem. Granica lezy duzo dalej. Ale to juz duzy OT o podwojnych nyquistach![]()
...
Ciekawe kiedy Canon wprowadzi do sprzeda to nowe Cudo??
Ja coś gdzies czytałem ze na poczotku 2007 około marzec/kwiecien.
Napeno bedzie to Ciekawa zabawka.
pozdrawiam.