Strona 86 z 190 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Vitez z tego co piszesz to jedynem sprzetem semi-profi mogła by byc JEDYNKA. Co w takim razie jest sprzetem PROFI ???? (...)
    Wracając do podziłau sprzetu na klasy to tutaj tez musimy sobie uświadomić co i po co kupujemy
    Chcialem jedynie zwrocic uwage ze co innego dla Polaka bedzie profi a co innego dla amerykanca. Czyli co innego Canon moze nazwac swoim segmentem 'sei-profi' a Polak zdziwiony zrobi wielkie oczy "przeciez to juz jest fullwypas profi body a nie jakies nedzne semi-profi" .
    Nie probuje tu robic klasyfikacji. Przeczytaj jeszcze raz ostatnie zdanie mojego postu - nie ma sensu klasyfikowanie na sile danego body w danej kategorii. Bo dla ciebie co innego bedzie semi-profi niz dla "profi" np z USA.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie probuje tu robic klasyfikacji. Przeczytaj jeszcze raz ostatnie zdanie mojego postu - nie ma sensu klasyfikowanie na sile danego body w danej kategorii. Bo dla ciebie co innego bedzie semi-profi niz dla "profi" np z USA.

Dla mnie o klasyfikacj sprzeytu nie świadczy cena ale jego możliwości w danej dziedzinie. Taka zasada powinna obowiązywać wszędzie niezależnie od kontynentu. Nie zmienia to faktu że przęciętny amerykanin kupi lepsze body niż przeciętny mieszkaniec kraju nad Wisłą o ile tylko takie body bedzie mu potrzebne .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Dla mnie o klasyfikacj sprzeytu nie świadczy cena ale jego możliwości w danej dziedzinie. Taka zasada powinna obowiązywać wszędzie niezależnie od kontynentu.
    No właśnie to miałem na myśli używając skrótu myślowego semi -profi. Marzy mi się (nie tylko mnie zresztą) body pomiędzy 1D a 30D. Taki EOS 3 w cyfrze. Dla mnie 30D to jednak bardziej aparat dla amatora niż profesjonalisty. Aczkolwiek są to rzeczy bardzo umowne. Tak samo jak to kto jest amatorem a kto zawodowcem.
    Być może powinienem to ująć tak, że brak w ofercie canona profesjonalnej puszki stanowiącej uzupełnienie dla jedynki. W nikonie tak jest od lat F90 i F4, F100 i F5, teraz D200 i D2X.
    5D to nie jest to. Jest to wspaniała puszka ale np. dla mnie zbyt mało uniwersalna. To trochę taki średni format w cyfrze.
    Oczywiście jest to punkt widzenia z mojego podwórka .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    5D to nie jest to. Jest to wspaniała puszka ale np. dla mnie zbyt mało uniwersalna. To trochę taki średni format w cyfrze.
    Oczywiście jest to punkt widzenia z mojego podwórka .
    i po cos to napisał? teraz to sie dopiero zacznie
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    i po cos to napisał? teraz to sie dopiero zacznie
    Wiesz , "raz kozie śmierć" . Po za tym to przecież komplement był .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A mi wystarczyłoby coś a la Zenit z matrycą i auto focusem :P . No i oczywiście z odpowienio niską ceną. Szkoda, że takich nie robią.
    Zdjęcie robi fotograf, a nie aparat .
    system EOS

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    A mi wystarczyłoby coś a la Zenit z matrycą i auto focusem :P .

Może wiec ЗЕНИТ-408 ?
    Niestety prace nad modelem zostały zatrzymane...
    http://www.zenit.istra.ru/qa/qa-digital.html
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Napiszę trochę swoich spostrzeżeń. Porównanie z Amerykanami jest bardzo śliskie z kliku powodów. Owszem, zarabiają oni kilkakrotnie więcej niż my, do tego sprzęt jest u nich zdecydowanie tańszy niż u nas.
    Jednak pamiętajcie, że tam inaczej rozkłada się wydatki. U nas na upartego mając 100$ na głowę w rodzinie miesięcznie idzie spokojnie przeżyć. Tam, co najwyżej można iść do restauracji a i to nie do każdej.

Robiłem ostatnio zlecenie dla przemiłego człowieka ze Stanów. Dogadaliśmy się tak, że prócz samego zlecenia, on jeszcze przywiezie mi szkiełko, za które mu oddzielnie zapłacę. Choć człowiek do biednych nie należał i sam miał system canona, kilkakrotnie przed zakupem upewniał się, czy obiektyw odbiorę (i zdaje się, że do samego końca nie był tego pewien - bał się, że będzie musiał go oddać, ponieść koszty itp). A za samo zlecenie płacił mi naprawdę wiele razy więcej, niż wartość tego, co kosztowałoby go przy zwrocie szkła do sklepu.

Moim zdaniem (choć nigdy nie żyłem w Stanach i to wszystko tylko moje domysły), tam większość zarobków pochłania samo codzienne życie (czynsze, kredyty, jedzenie). To, że elektronikę i paliwo mają taniej, to nie znaczy, że naprawdę mogą sobie pozwolić na wypasioną puszkę z każdej pensji. PO porstu inaczej rozkładają się tam wydatki.

Dzielenie systemów profesjonalnych ze względu na to, co ktoś może sobie kupić, to jakieś zupełne nieporozumienie.

Z mojego punktu widzenia:
    5D - sprzęt profi - niepowtarzalna jakość obrazu, matryca i ilość pixeli w sam raz.
    1DmkII - sprzęt semiprofi - mniej pixeli, większe szumy, inna plastyka itp.

Oczywiście z punktu widzenia ornitologa, czy fotografa sportu, to wierutne bzdury, ale wszystko zależy od punktu siedzenia.
    Jarek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Z mojego punktu widzenia:
    5D - sprzęt profi - niepowtarzalna jakość obrazu, matryca i ilość pixeli w sam raz.
    1DmkII - sprzęt semiprofi - mniej pixeli, większe szumy, inna plastyka itp.

Oczywiście z punktu widzenia ornitologa, czy fotografa sportu, to wierutne bzdury, ale wszystko zależy od punktu siedzenia.
    No przeciez ja wlasnie o tym... a nie o cenie czy zarobkach.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No przeciez ja wlasnie o tym... a nie o cenie czy zarobkach.
    I dlatego pisałem pod Twoim
    Każdemu według potrzeb.
    Jarek

Strona 86 z 190 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów