Naprawdę myślicie że nie ma co liczyć na jedynkę D nową w okolicach lutego - marca ?? Zastanawiam się czy się nie wstrzymać z zakupem obecnej, fajnie jest mieć coś świeżego ale jeśli do końca lutego myślicie że na bank nie będzie to biorę tą. Proszę o wasze zdanie. Pozdrawiam
1D Mk II N, 50D, 24-70 2.8 L, L 17-40 L, 70-200 2.8 IS L, 50 1.4, 550EX, Manfrotto 055ProB+329L
Będzie nowa jednyka Ds, będzie trójka.. A jak nie będzie trójki, to zmieniam system na nikona![]()
U canona Panie, to jak w zegarku.
Jarek
Ok trochę poczytałem o tym niby 3D (fotka według większości na dpreview to lipa). Dwie matryce z 10D.. nie wiem skąd te wieści ale brzmią dziwnie czemu nie z 20D.. Myślicie że bardziej się można spodziewać puszki w stronę 1Ds czy 1D to dla mnie ważne? Dla mnie byłby ideałem FF, 12 mln px, AF z 1D Mk II i 8,5 fps, czy ja tak wiele żądam![]()
1D Mk II N, 50D, 24-70 2.8 L, L 17-40 L, 70-200 2.8 IS L, 50 1.4, 550EX, Manfrotto 055ProB+329L
Nie wiem za bardzo czego chcecie od 30D. Moim zdaniem to aparat prawie idealny, jak widać po 400D czyszczenie matrycy to lipa. Użytkownicy 350D którzy zmienili na 400D przestali narzekać na AF i to nawet z Tamronem, ja tez nie narzekam na 30D, czasami nie trafi ale to raczej w trudnych warunkach oświetleniowych. Lepszy AF czemu nie tego nigdy zbyt wiele , ale chyba nie ma co liczyć na AF z serii 1 , ten z 5D może lepszy ale czy nie jest lepszy dlatego ze przez większa dziure wpada więcej światła? Nie znam się na budowie dslr Canona wiec może zrobiłem gafe , wiec proszę o łagodny wymiar kary.
Generalnie podajcie co można dodać jeszcze do 30D, może uszczelki, na to w obecnej polityce Canona chyba można liczyć bo skoro matryca lepsza niż u innych to oni wygrywać zaczynają obudową. Może to ten kierunek. Większa matryca (tzn większa ilośc pixeli) w semi pro moim zdaniem jest bez sensu bo tylko pliki będzie generować większe i szybciej dysk zapychać , mulić programy do obróbki zdjęć. Ja tam zbieram na szkła i cieszę się że mam jedną z najlepszych puszek amatorskich/semi pro na rynku. Tak tylko sam do siebie się uśmiecham jak robię zdjęcia pół roku po zakupie i dalej mi się podobają i to bardzo :-) i zdjęcia i ich robienie i sam sprzęt:-). Tylko tych obiektywów co ich nie mam żal. Sorki za chwile słabości.
Pozdrowki
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
z punktu widzenia nietypowego, ale coraz czestszego uzytkownika sprzetu Canona
1. uszczelki. sa szczelne szkla, warto miec do nich nieprzeciekajace body
2. automatyka ISO (i ISO na zawsze w celowniku)
3. duperela, ale bardzo przydatna: drabinka do +/- 3EV. do ekspozycji i do blysku.
4. mowiac o blysku - mozliwosc kontrolowania lamp zdalnych lampa z body.
5. wieloplastrowy pomiar ekspozycji z automatyka n1aswietlania "na jasne partie", "na ciemne partie", "na srednio".
6. anti-shake z opcja robienia na zyczenie tilt-shifta w korpusie
7. wbudowany pelnowymiarowy interfejs SD.
8. czytnik RFID. taki, ze bym sobie nakleil na filtry RFID-y, a body by mi w EXIF-ie pozapisywalo z czym focilem
9. (marzenie, nie mam pojecia czy technicznie wykonalne) matryca o konfigurowalnej kontrastowosci. cos takiego, co na zyczenie mozna by przestawic na rozpietosc tonalna 3EV i fotografowac sceny o malym kontrascie nie tracac plynnosci tonalnej
ad 7. po pierwsze do dzialania jako rownolegla karta pamieci. po drugie zeby dzialala jako sieciowka WiFi (sa takie na pelny interfejs SD). po trzecie: do wykorzystania w gniezdzie SD karty kryptograficznej, dorabiajacej podpisy cyfrowe do zdjec
czesc pewnie brzmi jak science-fiction, ale czesc to rzeczy "z zycia wziete".
Akustyk takie rzeczy to tylko w Erze ;-). Może tam maja jakąś wypasioną komórkę i zdziwko nas wszystkich złapie :-).
Szczerze i bez żartów, ale mnie jako amatora zdziwiło że aż tyle rzeczy można zmieścić do puszki. Myślę jednak że to o czym piszesz prędzej można się spodziewać w aparatach profesjonalnych serii 1 bo 30D to puszka amatorska/semi pro. Z jednym się zgadzamy uszczelki i moim zdaniem dla Canona to zajefajny chwyt marketingowy bo za małą kasę daje dyngs z 1-dynek i wiara się cieszy. Miło było przeczytać że nie oczekujesz większej matrycy i lepszego AF :-)
Pozdrawiam
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX