A mnie sie bardzo podoba to:
The 5D will be partitioned into two models, a lower end model and a higher end model.
The Lower Model would be a repackaged 5D in a smaller 30D-sized body with DIGIC III, Anti-Dust, and improved AF (like the 30D successor). This would sell for less than the 5D goes for currently. If I had to a venture a guess, somewhere in the low $2000's would be about right, or even $1999 if Canon were feeling generous.
Czekam dokladnie na cos takiego. Ten "lower model" to będzie godny następca dla mojego Trabiego :-)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-10-2006 o 21:44
Dla mojego 20D tez. Choc jak za to co obecnie kosztuje 5D wyjdzie takie Bonkowe 3D z ec, 45af i uszczelkami to dlugo sie nie bede zastanawial nad lepszym modelem
A Bonk od forum to powinien skrzynke dostac minimum za projekt
Swoja droga cos sie ostatnio nie pokazuje... Moze Canon w tym maczal palce?![]()
...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Co!!!
Ludzie, po 5D? Nie sądzę, zresztą oskarkowy wyraźnie napisał, że jest nie wiadomo tylko kiedy.
No właśnie kiedy?Jakiś update?
Westfall oficjalnie poinformował o większej dynamice, większym ISO...
A wogóle to jeszcze powiedział, że Canon widzi i słyszy, że użytkownicy sprzętu marki Canon chcą jeszcze lepszej jakości obrazu w trudnych warunkach. To dla mnie najważniejsze zdanie z tego wywiadu
A poza tym to nie crop 1.3 tylko 1.25. Na przyszłość radzę zapamiętać bo dostaniesz warna od Muflona![]()
Update na wiosne, jak zwykle po poltora roku. Od paru lat bezblednie.
A cropa 1.3 nie bedzie bo Canon wyraznie o tym powiedzial jeszcze grubo przed 5D. 5D tylko to potwierdza.
Crop byl tylko z powodow technicznych aby 1D moglo ciagnac 8.5fps. Technologia troche przez ostatnie lata poszla do przodu i mozna to zrobic troche inaczej. Albo przelaczajac crop jak w nikonach albo majac na stale FF 8fps.
W klasnie 5D nie moga juz skoczyc z FF na 1.3. A wsadzenie dodatkowego modelu miedzy 20D i 5D przy spadajacych cenach 5D mija sie z logika. Juz predzej dorzuca nastepne FF za jakies 3k z uszczelkami aby nieco przyblizyc topowa jakosc 1ds'a masom nie majacym 7k na puszke. A 5D zejdzie pare stowek w dol jak to jest napisane powyzej.
Lepsza jakosc obrazu w trudnych warunkach to zdaje sie uszczelki
W sumie szkoda czasu na gdybanie. Do wiosny juz nie tak dalekoTrzeba zaczac odkladac
![]()
...
Kuchatku a możesz podać jakieś dokładniejsze info gdzie pisali o tym, że tego crop'a 1.3 już nie będzie, bo kilka razy szukałem i nie mogę znaleźć. W białej księdze dot. FF piszą, że sensory 1.3 są wielokrotnie tańsze w produkcji od FF-a, a tylko niewiele droższe od 1.6. Z tego wprawdzie bezpośrednio nic nie wynika ale może być wskazówką, że body z tym sensorem jeszcze mogą się pojawić
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Byl "dawno temu" wywiad z jakims naczelniejszym zarzadca Canona na europe i wyraznie zapowiedzieli ze crop 1.3 zostanie zlikwidowany wraz z wejsciem na rynek (legendarnego juz) "one", ktore bedzie laczyc nie tylko szybkosc 1D ale i FF i megapixele z 1Ds. Czy bedzie tam 8fps z FF czy z "haj spid krop" jak w nikonach to juz nie wiadomo. Ale 1.3 skazany jest na wymarcie w tym segmencie.
Body sie moga pojawic jak Canon bedzie nadal serwowal sieczke typu "20D > 30D" albo "1DmkII > 1DmkIIn". Ale chyba juz nie sa w stanie sie na tym tak slizgac dalej i wypuszcza to co obiecywali dawno. Widac to po 400D ktore niespodziewanie dostalo kopa funkcjonalnego. Konkurencja tak nieco sie zaostrza z wejsciem nowych bogatszych firm w dslr'y, wiec trzeba by im czyms przylozyc.
O smierci cropa 1.3 swiadczy tez od dawna wyraznie ef-s. Skoro roznica w cenie minimalna na matrycach i maja extra szkla na to, to po co pare mpix wiecej bez mozliwosci zapiecia ef-s'ow? To sie marketingowo-ulotkowo kupy nie trzyma
No i wspomniane 5D. Skoro maja 5D za 3k (a realnie znacznie mniej) wyskoczyc teraz z 3D z matryca 1.3 za ta sama cene to troche smiech na sali nawet jesli by napakowali uszczelek i AF z jedynek. Klientela i recenzenci by ich zjedli gdyby nie dali matrycy z 5D. Nie bedzie to szybki konkurent dla 1D a nieco moncniejsza piatka, wiec po co mu crop? Majac tyle niezlych elek FF i jakosc 5D po cholere to przycinac? Bo nikoniarze stwierdzili ze crop ma przyszlosc? Ten format nie pasuje ani w jedna ani druga strone.
Radze sie nie zapatrywac na antyczne zyczenia (jeszcze z czasow przed 5D) kiepsko doinformowanych troli z dpreview a popatrzec na osiagniecia Canona i sygnaly jakie daje. Mit koniecznosci 1.3 to taka bzdura jak wydawalo sie ze nie da sie zrobic tak taniego FF jak w 5D. Widac jednak ze sie da, a po ostatnich rabatach jak widac da sie bardzo tanio.
Wiec po co komu ten crop? Jedyny zysk moga miec sportowi z dlugimi szejsetami i zapedem na serie. Serie mozna juz rozwiazac nieco mocniejsza elektronika, ktora przez ostatnie dwa lata poszla troche do przodu, wiec nie trzeba juz limitowac pixeli. A FF sobie moga dociac z 16 czy 22mpix i nie sadze aby plakali nad dorzuconymi extra pixelami za bardzo. Moga tez dostac swoje 1.3 w postaci przelaczanego cropa jak w nikonach, wiec 1D nie ma sensu ciagnac dalej.
Pomijajac moje domysly jedno jest pewne. Wysoko postawiona osobistosc z Canona powiedziala ze nie bedzie, wiec nie bedzieTo nie nikon gdzie "moze bedzie, moze nie" i czekaja ciagle na nowe puszki. Tu jest jak w zegarku wszystko wyraznie co poltora roku
Wiadomo ze 5D to "staroc" do zastapienia i wiadomo ze cena nie pojdzie w gore ani crop nie wejdzie po FF. Kwestia co dadza extra do tego co juz jest.
...
Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 16-10-2006 o 20:11
Jarek