Tutaj jeszcze też dość ciekawe wywody Boba Atkinsa na zadany temat.
http://www.bobatkins.com/photography...ions_2007.html
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Właśnie uzbierałem na nowe, wymarzone szkło - Canon 10-22/3.5-.4.5 USM do 20D i... mam dylemat. W marcu najprawdopodobniej odbędą się premiery nowych obiektywów i aparatów (miejmy nadzieję), w tym BYĆ MOŻE Canon EF 10-24/2.8 L USM. Plotkę tę wziąłem z Northlight-Images, choć sądzę, że to będzie mocowanie EFS, nie EF. Jako fotoreporter wiem, jak ważny i przydatny jest jasny obiektyw i ten model naprawdę mnie tym kusi ;-)
Pojawia się pytanie - czy warto czekać te parę miesięcy, nie wiedząc, czy na pewno pojawi się to szkło? Pod koniec stycznia będę robił zdjęcia na studniówce i rolę ultra-szerokiego kąta trudno będzie przecenić. Poza tym, praca nim byłaby dla mnie czystą zabawą, zwłaszcza dzięki niesamowitym przerysowaniom, które on tworzy. Z drugiej strony, tak szeroka L-ka może być tylko marzeniem jakiegoś internauty, który zasiał wątpliwości i zamęt w umysłach tysięcy fotografów ;-) i nie ma sensu ryzykować. Co o tym myślicie?
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
a teraz realnie: wymien jeden, logiczny powod, dla ktorego taki obiektyw mialby powstac. pomijam kompletna sprzecznosc czegos takiego z wszelkimi dzialaniami Canona w ostatnich latach. jeden logiczny, majacy rece i nogi powod, zeby Canon taki lens wypuscil.
to ze jakis pajac wymyslil plote nie oznacza, ze jest w niej cien sensu. a w tym wypadku to kompletnie nie ma racji bytu. zadnej
EDIT: zastanawia mnie kiedy dojdzie do sytuacji, ze jak ktos na forum dpreview.com albo na takich brykach jak Northlight-Images wrzuci napis "****", to onanisci przed monitorami zaczna go glaskac![]()
Jak mówiłem, wg mnie taki obiektyw mógłby powstać tylko dla cropa 1.6x. Mało prawdopodobne, by był eLką, bo Canon jak na razie nie wypuścił żadnego szkła tej serii pod EFS-a...
... ale wypuścił jasny zoom standardowy - 17-55/2.8 IS USM, co pozwala mi sądzić, że mógłby zaserwować klientom także bardzo jasny szeroki kąt. Ach, marzenia... ;-)
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
wypuszczanie szkla ultra-szerokokatnego do cropa w takiej cenie (musialoby to kosztowac spokojnie 5k PLN) byloby strzalem w plecy dla 5D do ktorego mozna kupic 16-35/2.8 (nota bene w okolicach tych 5k PLN). jesli Canon ma do wyboru zachecac ludzi do cropa albo do FF to chyba latwo zgadnac jaki bedzie wynik.
a poza tym 10-22 jest, sprzedaje sie, ludzie nie narzekaja. po co psuc zarobki konstrukcji raz zaplaconej i teraz juz wylacznie dojonej finansowo?![]()
Ostatnio edytowane przez schabu ; 06-01-2007 o 01:08
Niestety logika faktów i działań marketingu Canona jest dokładnie taka jak pisze Akustyk.
Po za tym spójrz jeszcze krytycznie na ceny które są obok tych szkieł przecież (znając canona) to czysta fantazja.
np. 400 F/4 IS za 1400 Euro- Canon ef 200mm F/2.8 L USM IS -1000Eur
- Canon ef 400mm F/4 L USM IS -1400 Eur
- Canon ef 10-24 F/2.8 L USM - 1200Eur
- Canon ef 24-70 F/2.8 L USM IS - 1000Eur
- Canon ef 100-400 F/4 L USM IS(3) -1200Eur![]()
![]()
To pisał ktoś kto pojęcia nie ma o niczym właściwie ....
Co nie zmienia faktu, że nowości mogą być i zaczekać do marca warto.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner