Strona 79 z 190 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Kolekcjoner, co to jest kukułka?
    piast9 już wyjaśnił - wbudowana lampa błyskowa - mnie raczej tylko denerwuje swoją obecnością ale nie upieram się - możemy zostawić .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    DVK, o ile mnie pamiec nie myli, to mechanizm poswiadczajacy integralnosc ciagu bitow, czyli z polskiego na nasze: pozwalajacy wykrywac manipulacje przy plikach ze zdjeciami. nie ma nigdzie mowy o operatorze aparatu, a samo body pojawia sie posrednio

krypto ktore mi chodzi po glowie to podpis cyfrowy. majacy moc dowodowa w zakresie: kto, jakim body, jakie zdjecie wykonal.
    DVK wlasnie to ma umozliwiac. Zreszta chyba spelnia nawet jakis standard ISO w tym temacie, a przynajmniej Canon sie o to staral.

Skoro masz plik z puszki, mozesz udowodnic ze nie zostal zmodyfikowany ani jeden bit a w srodku jest zapisany numer seryjny indywidualny dla kazdego body to w czym problem z udowodnieniem ze to wlasnie ta puszka?

W/g zapisanego niezmodyfikowanego exifa mozesz tylko udowodnic "czym" i "kiedy".

Bez wbudowanej w body biometrii nie udowodnisz kto pociagnal za spust

Ale moze przejma kiedys nieco technologii przyszlosci planowanej dla broni. Choc tam taniej przyblokowac dostep rfid wbudowanym w obraczke na rece i czytnikiem w rekojesci jak za pomoca odczytu odciskow.

a to tylko pojedynczy przypadek, bo majac otwarty interfejs mozna zrobic wszystko.
    Nalezy zaczac od tego, ze "otwarty" u Canona raczej nie przejdzie.

Poza tym obsluga takich kart wymagala by czegos typu "system operacyjny" i mozliwosci wgrywania sterownikow, a to nie jest komora czy pda aby sobie na to mozna pozwolic. Rynek jest niestety nieco niestandardowy w tym temacie i narazie nawet wifi, ktore uzywalo by znacznie wiecej osob nie mozna sie dopatrzec za rozsadne pieniadze...

wlacznie z szyfrowaniem w biegu calych zdjec i uniemozliwieniem odczytu karty badz plikow przez nieupowazniona osobe.
    No to bedzie pewien problem.

Zacznij od tego, ze to wymaga mocy obliczeniowej ktora kosztuje energie, czas, miejsce w body i pieniadze za sprzet i opracowanie.

Malo kto tego potrzebuje aby implementowac to seryjnie przy brakach czysto programowych jak auto iso czy przyblokowanie czasu w Av. A liczac, ze bedzie to kosztowalo tez jakis uklad badz fragment digica "iles tam" lepiej zeby dali uszczelki.

Poza tym nie widze duzego sensu robienia takich operacji. Jak ktos bardzo bedzie chcial to i tak dorwie te zdjecia kradnac do kompletu puszke czy komputer.

W sumie to tez obecnie mozna zrobic. Wystarczy wysylac zdjecia z aparatu do komputera przewodem czy bezprzewodowo (laptopy sa dzisiaj na tyle male ze mozna wytrzymac kilo czy dwa w plecaku) i szyfrowac tuz po zrobieniu. Na wbudowane WIFI czy inny standard bezprzewodowy znajdzie sie wieksza ilosc chetnych jak szyfrowanie plikow na karte.

ale realnie to tego nie widze, zwlaszcza na polce potencjalnego 40D. za mala swiadomosc rynku, za malo szumu wokol tematu.
    To czego wymagal rynek juz jest. Mozna, podobnie jak za zelatynowych czasow i negatywow przedstawianych w sadzie, udowodnic ze fota zostala zrobiona przez posiadacza puszki. Na reszte nie widze zapotrzebowania. Nawet DVK nie jest popularne, wiec po co implementowac wiecej?

predzej rynek wymusi uzywanie jednolitego i ustandaryzowanego formatu RAW. a to pewnie tez nastapi nie predzej niz Nikony przestana szumiec. tak ze se jeszcze poczekamy...
    DNG jest juz w pentaxach, wiec mozna powiedziec, ze rynek juz wymusil standardowy RAW. Kwestia czasu az wszyscy sie do tego dostosuja.

A Nikon, oby szumial wiecznie, to nie wiem czy przestanie
    ...

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

koniecznie jeszcze trzeba by obsługę GPS dołaczyć (najlepiej na BT) - na wbudowany moduł sam bym chętnie dodatkowe 200-300 zł wyłożył

Początki nałogu

Domyślnie

I to wszystko koledzy w puszce za 4,5kzł z segmentu amatorskiego/semi -pro??? Wy chyba żyjecie w innym świecie. Albo zacznijcie robic zakupy w Erze. Jeżeli o tym wszystkim pisalibyście odnośnie serii 1 to znaczyłoby że jest o czym rozmawiać a tak to szkoda stukania w klawiaturę.

Pozdrówki
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez Paweł Grabowski ; 20-12-2006 o 18:09
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

martini
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Grabowski Zobacz posta
    I to wszystko koledzy w puszcze za 4,5kzł z segmentu amatorskiego/semi -pro??? Wy chyba żyjecie w innym świecie. Albo zacznijcie robic zakupy w Erze. Jeżeli o tym wszystkim pisalibyście odnośnie serii 1 to znaczyłoby że jest o czym rozmawiać a tak to szkoda stukania w klawiaturę.

Pozdrówki
    Paweł
    to bylo odnosnie nastepcy 400d ;-)

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Grabowski Zobacz posta
    I to wszystko koledzy w puszce za 4,5kzł z segmentu amatorskiego/semi -pro??? Wy chyba żyjecie w innym świecie. Albo zacznijcie robic zakupy w Erze. Jeżeli o tym wszystkim pisalibyście odnośnie serii 1 to znaczyłoby że jest o czym rozmawiać a tak to szkoda stukania w klawiaturę.

Pozdrówki
    Paweł
    Bardzo dużo z tych rzeczy (przynajmniej tego o czym ja pisałem, bo akustyk to raczej zachczył o SF ) w jedynkach już jest także nie ma czego chcieć w tym przypadku. Po za tym coś tam do tego 40D będą musieli wsadzić po za większą matrycą i śmieciarą .
    Z tym że na to jeszcze mają sporo czasu.
    Dla mnie ciekawsze będzie co na prawdę pokażą w lutym.

Czy ktoś może wie kiedy jest PMA w 2007 roku?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

8-11 marzec.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Dla nie zorientowanych w temacie: chodzi o możliwość zablokowania "minimalnego" czasu naświetlania w trybie AV, poniżej którego aparat albo podbija ISO, albo zmniejsza przysłonę, albo co tam jeszcze, żeby tylko utrzymać ekspozycję i nie ruszyć zdjęcia.
    coś nieco podobnego Canona ma - safe shift w Tv i Av.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    8-11 marzec.
    Dzięki .
    No to jeszcze cały styczeń, pewnie cały luty i coś się pojawi . Na tydzień przed powinno już coś być. Z plotek wynika że wreszcie powinien być następca 1Ds mkII.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-12-2006 o 21:57
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Skoro masz plik z puszki, mozesz udowodnic ze nie zostal zmodyfikowany ani jeden bit a w srodku jest zapisany numer seryjny indywidualny dla kazdego body to w czym problem z udowodnieniem ze to wlasnie ta puszka?
    jesli calosc spelnia standard ISO ktory traktuje o niepodrabialnosci takich informacji jak serial body (nie wiem czy tak jest - interpretuje na korzysc Canona) to wszystko OK. aczkolwiek osoby fotografa to nadal nie potwierdza

W/g zapisanego niezmodyfikowanego exifa mozesz tylko udowodnic "czym" i "kiedy".
    EXIF-a potrafi byle zdolny przedszkolak przerobic. to akurat nie ma zadnej mocy dowodowej

Bez wbudowanej w body biometrii nie udowodnisz kto pociagnal za spust
    niewazne. jak sie do e-banku logujesz to bank tez ma w d... czy to jestes Ty czy nie grunt ze ten co sie loguje zna haslo, ktorego utrzymanie w sekrecie jest broszka niejakiego Kuchatka, co ma zapisane w umowie

na podobnej zasadzie - fotograf ma na chipie w SD swoj klucz prywatny i to mu pozwala udowodnic autorstwo zdjecia. jego broszka jest, zeby tej karty SD nie zgubil

Ale moze przejma kiedys nieco technologii przyszlosci planowanej dla broni. Choc tam taniej przyblokowac dostep rfid wbudowanym w obraczke na rece i czytnikiem w rekojesci jak za pomoca odczytu odciskow.
    jesli dobrze rozumiem, to chyba przesadzasz. RFID to w zasadzie juz terazniejszosc i moze jeszcze nie jest dostepne "w kiosku na rogu", ale moze sie lada dzien pojawic

Nalezy zaczac od tego, ze "otwarty" u Canona raczej nie przejdzie.
    ugh... you nailed it

Zacznij od tego, ze to wymaga mocy obliczeniowej ktora kosztuje energie, czas, miejsce w body i pieniadze za sprzet i opracowanie.
    nie jest tak zle. dedykowany chip do DES-a czy AES-a to praktycznie polutowane druciki i inteligencji w tym nie ma. zuzycie mocy jest na poziomie tysiecznych tego co telewizor 2,5" krypto asymetryczne do podpisu (RSA, ElGamal) jest wyraznie drozsze, ale tez byloby mniej uzytkowane

Poza tym nie widze duzego sensu robienia takich operacji. Jak ktos bardzo bedzie chcial to i tak dorwie te zdjecia kradnac do kompletu puszke czy komputer.
    a tu sie nie zgodze. mozna taka kryptografie posadzic, ze kradziez aparatu i karty ze zdjeciami CF i krypto SD nic nie da. przypuscmy, ze odczyt zdjec wymagalby karty chipowej wpietej do kompa. takie karty chipowe w wersji USB w detalu kosztuja jakies 30$. w hurcie to bedzie raptem kilka zielonych

sek w tym, ze szans realnych na takie rzeczy nie ma. bo za maly rynek docelowy. moze w kolejnym 1Ds, ale to sie okaze

DNG jest juz w pentaxach, wiec mozna powiedziec, ze rynek juz wymusil standardowy RAW. Kwestia czasu az wszyscy sie do tego dostosuja.
    DNG to format Adobe. prywatnej firmy. niby jak popatrzyc na PDF (tez licencjonowany przez Adobe'a) to tak sie czlowiek nie boi tego formatu, ale cos w 100% otwartego i nielicencjonowanego, a juz co najmniej nie pojedynczej firmy a jakiegos konsorcjum, byloby lepsze.

aczkolwiek, lepszy rydz niz nic.
    www albo tez flickr

Strona 79 z 190 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów