Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
w praktyce w 30D jest gorszy af niz w 5D mam na mysli działanie w ciemnych miejscach i z TC. Tam gdzie 30D juz nie drgnie 5D jeszcze ustawia ostrość.
Chyba żartujesz?
Bierzemy używanego EOSa 300-500 (zrobi takie samo zdjęcie testowe jak 1V), usuwamy lustro, poprawiamy pilnikiem bagnet i cykamy.
Że droga zabawa? Po pierwsze może operacja nie jest całkowicie nieodwracalna i z tym EOSem da się jeszcze coś zrobić. Po drugie - wcale nie takie drogie - ileż kosztuje taka 300 lub 500tka? Po trzecie: te koszty to i tak ułamek tego ile trzeba zapłacić kompetentnej osobie za zrobienie takich testów i opracowanie wyników.
Nijak? Nie słyszałem o obiektywie, który dawał by lepsze rezultaty z matrycą niż z analogiem. Tak więc z cyfrą sprawują się nieco gorzej z powodu artefaktów generowanych przez matrycę (dyskretyzacja przestrzenna, problemy z telecentrycznością, itp.) O ile gorzej? – to mniej więcej wiadomo. Tak więc testy na analogu pozwalają dość dokładnie oszacować, czego możemy się spodziewać przy cyfrze. Przynajmniej „od góry”.
A zapodasz jakieś testy, które by to wykazały czy tylko to są takie opowieści?
Znam obiektywy które w analu sprawdzały się niemal identycznie, a w cyfrze dawały bardzo różne efekty także nie wiem czy tu jest takie jednoznaczne przełożenie?
Do czasu pojawienia się (jakieś 9 miesięcy) 40D może się jeszcze tyle namieszać na tym rynku, że nie byłbym taki pewien czy canon będzie mógł znów opędzlować tę puszkę odgrzewanymi kotletami na zasadzie przekładania bebechów z jednej do drugiej. Do niedawna też tak sądziłem ale mam wrażenie, że konkurenci naciskają coraz mocniej.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
czy ktos z Was ma wiecej informacji o tym aparacie ?
"Dopiero co" wyszedl 1D mark II N. Nowego jakis czas jeszcze nie bedzie. Jeszcze nie bylo nastepcy 1Ds mark II.
...