Results 1 to 10 of 1895

Thread: Cos nowego na horyzoncie?

Hybrid View

Obertroll Kolekcjoner's Avatar

Quote Originally Posted by Tomasz Golinski View Post
    Ale po co taka opcja w aparacie? Zdjęcia pomniejszać można sobie w szopce i efekt będzie taki sam.
    Z tego co ja zrozumiałem jeśli chodzi o tą "idee" to klatka ma dalej obszar FF tylko piksele większe. Myślę że łatwiej by to sobie można wyobrazić w ten sposób że każdy piksel na tej matrycy można raz traktować jak cztery, a raz jak jeden. Nie wiem tylko jak musiałby wyglądać filtr Bayer'a na takiej matrycy.

Quote Originally Posted by mjastrzebski View Post
    Pytanie retoryczne bedzie: A od kiedy to Canon projektujac aparaty kieruje sie zdrowym rozsadkiem, tudziez tym czego my potrzebujemy??

Marcin

A co do terminu pojawienia się 40D to obawiam się że jesień. Tak wynika z canonowego kalendarza .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor MacGyver's Avatar

Quote Originally Posted by Kolekcjoner View Post
    A co do terminu pojawienia się 40D to obawiam się że jesień. Tak wynika z canonowego kalendarza .
    I tu pojawia się zasadnicze pytanie: czy warto czekać.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Kolekcjoner's Avatar

Quote Originally Posted by MacGyver View Post
    I tu pojawia się zasadnicze pytanie: czy warto czekać.
    Jeśli masz puszkę to warto jeśli nie to absolutnie nie warto .

Quote Originally Posted by Michu (Pentax) View Post
    A czy czegoś takiego nie ma obecnie w kompaktach? Tryb wysokiego ISO poprzez ograniczenie rozdzielczości.
    P.S.
    Stęskniłem się już za tym wątkiem
    Wierzę .
    Też coś słyszałem o kompaktach w tym kontekście.
    Last edited by Kolekcjoner; 14-12-2006 at 10:47 PM.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor MacGyver's Avatar

Jeśli masz puszkę to warto jeśli nie to absolutnie nie warto .
    Mój trabant nie ma jeszcze 10k przebiegu więc pewnie do jesieni dożyje bez naprawy sławetnego bolca, co się wyłamuje
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Tomasz Golinski's Avatar

Z tego co ja zrozumiałem jeśli chodzi o tą "idee" to klatka ma dalej obszar FF tylko piksele większe. Myślę że łatwiej by to sobie można wyobrazić w ten sposób że każdy piksel na tej matrycy można raz traktować jak cztery, a raz jak jeden. Nie wiem tylko jak musiałby wyglądać filtr Bayer'a na takiej matrycy.
    To dokładnie miałem na myśli. Uwaga o filtrze ciekawa. Albo filtr się zmienia (mało prawdopodobne), albo uśrednia po najbliższych pikselach tego samego koloru (zbyt odległe IMHO), albo uśrednia po demozaikowaniu... Ale wtedy szumy mogą się wzmacniać przez to, że sporo obliczeń jest po drodze...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC