"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ależ proszę cię uprzemię ;-) Tym razem wytłuszczę sens twojej wypowiedzi, który w poprzednim cytacie skondensowałem:
Popieram cie w całej rozciągłości - może dać, albo może nie dać. Innej możliwości po prostu nie ma
Oczywiście, że czasami coś zupełnie bez sensu potrafi się okazać niegłupim koceptem, historia widziała takie przypadki ;-) Choćby anegdotowa autostrada dwupasmowa w Wąchocku - też wbrew logice powstała![]()
Panowie szanowni, możecie się skoncentrować na temacie dyskusji? Inaczej ta wymiana zdań wyląduje niebawem w pralni, a chyba nie o to nam wszystkim chodzi.
Jeszcze warto dodać do tych "rozważań", że nad tymi wysokimi czułościami (wymienionymi w tych wróżbach) przechodzimy do porządku dziennego, jakby to było coś oczywistego, a przy dotychczasowych matrycach może to być bardzo trudne do uzyskania.
Trzeba albo bardzo wzmocnić sygnał (co się wiąże z większym prądem w matrycy - z wiadomym skutkiem) albo zrobić czulsze fotodiody (krzem zdajsie jest już u kresu możliwości pod tym względem). Jest jeszcze trzecia metoda odszumianie (czyli użycie DIGIC III) co niesie ze sobą konsekwencje w postaci utraty szczegółów. Po za tym w Raw-ach to i tak wiele nie pomoże. No chyba że mają jakąś całkowicie nową technologię?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
po ostatnich postach widze ze z zakupem puszki musze poczekac do lutego.albo do kwietnia bo te stare w kwietniu bede jeszcze tansze niz w lutym a te nowe bede juz mniej nowe i rowniez troche tansze.uff...mam nadzieje ze juz w kwietniu kupie to body bo od roku odkladam decyzje o zakupie hehe![]()
moim zdaniem nie ma co czekać na rewelacje. Zmiany bedą tak zaawansowane jak miedzy 20d a 30d. Zbyt fajna puszka zeby cos zmieniać i z sukcesem pociągnie przez następne 1,5 roku. może jak dobrze bedzie to dodadzą czyścidło matrycy.
Czyscidlo to bedzie na 100%. A z reszty nie moga dac nic podobnie malego, bo spota juz ma i lcd wiekszy tezWszelkie inne zmiany beda albo w obrebie sensora albo gdzies w obrebie rzeczy "wiekszych", jak AF czy uszczelki.
Teraz sobie nie moga pozwolic na takie olanie, bo konkurencja zaczela przyciskac. Dzieki nim sa bajery w 400D.
Jak juz sobie tym 400D nagrabili to teraz musza wymienic 30D na cos uczciwego, bo nizszy model ma za duzo "bajerow" i nowosci ulotkowych w stosunku do modelu wyzej.
Jesli poprawia 30D, nie beda mogli sobie pozwolic na zostawienie tak kiepskiego 5D za tyle pieniedzy. Raz, ze to model juz "przestazaly" i swoje 18 miesiecy ma. Dwa, ze nie da sie tego sprzedac za tyle na sama matryce. Majac polke nizej modele znacznie lepiej wyposazone w gadzety ulotkowe (typu dmuchawki, af i mpix) za dosc spory kawalek mniej a wyzej jedynki nie moga zostawic takiego, nie ma co ukrywac, "badziewia"Sama dmuchawka moze by i przeszla w roku zmiany 20D na 30D, ale teraz to zbyt malo na ulotki.
Siedemdziesieciolecie bedzie! Trzeba to jakos uczcic i pokazac sonym i innym takim, ze jednak Canon to potegaKroi sie miedzy innymi nowa jedynka, wiec jest szansa ze czesc "starej i nedznej" technologii przejdzie nizej.
A 12800 nie bedzie, bo pierwszym prawem marketingu jest "dac jak najmniej". Najpierw bedzie tylko 6400Konkurencja i tak tyle nie ma, wiec beda na topie
![]()
...
IMO z matrycami nie poszaleją za bardzo w 3D, czy następcy 5D. Może dadzą te 16mpix a i to nie wiadomo. Dla większości potencjalnych kupców 5D już teraz był problem: "co z tego, że mają kasę na aparat, jak będą musieli wymienić wszystkie szkła"?
Zresztą na zdrowy rozsądek: kto z Was potrzebuje więcej niż te 13mpix?
Bo uczciwie przyznaję, że ja nie.
Jarek