Strona 25 z 190 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Oops, wróć poniewczasie zorientowałem się, że porównanie wyszło mi cokolwiek dwuznaczne Poważniej mówiąc: jeśli coś powiedział C.Westfall, to jest to bardzo mocna podstawa do stwierdzenia, że tak rzeczywiście jest ;-)
    Wiesz muflon ale ja też czytałem (niestety nie pamiętam już gdzie) wywiad z jednym z szefów marketingu Canona, gdzie powiedział bardzo wyraźnie, że nie ma takich planów co do tego, że miałby zostać tylko crop 1.6 i FF. Także tu jest pewna sprzeczność w wypowiedziach samych oficjeli canona. Nie sądzę też żeby zamykali sobie drogę do stosowania dowolnych cropów. A to czy dany crop ma sens czy nie to jest raczej dyskusja ideologiczna niż praktyczna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Wiesz muflon ale ja też czytałem (niestety nie pamiętam już gdzie) wywiad z jednym z szefów marketingu Canona, gdzie powiedział bardzo wyraźnie, że nie ma takich planów co do tego, że miałby zostać tylko crop 1.6 i FF. Także tu jest pewna sprzeczność w wypowiedziach samych oficjeli canona. Nie sądzę też żeby zamykali sobie drogę do stosowania dowolnych cropów. A to czy dany crop ma sens czy nie to jest raczej dyskusja ideologiczna niż praktyczna.
    otóż to...
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co do spotow. Spot w swiatlomierzach okresla sie tak naprawde za pomoca kata. Jednak jako ze obiektywy w dslr'ach sie zmienia (o zoomach nie wspominajac), z kazdym innym zmienia sie kat. Dlatego podawany jest spot w postaci procenta wizjera.

To ze 30D ma wiecej % spota jak jakas puszka FF nie znaczy ze kat przy tym samym obiektywie bedzie wiekszy i nie da sie zmierzyc czegos. Wszystko zalezy tez od rozmiaru wizjera zaleznego od cropa.

Poza tym mamy dslr'y. Spot to przezytek

W wiekszoscy sytuacji mozna by sie obejsc bez swiatlomierza. Jest podglad fot zaraz po zrobieniu, jest histogram... Dluzej schodzi jezdzic spotem po kadrze i kalkulowac jak rzucic okiem na histogram po focie testowej... Jak jest czas na spota to jest i czas na fote testowa.
    ...

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Max 1-2%. Wtedy można coś konkretnego zmierzyć.
    A tak dopisali do firmware żeby środkowy (prostokątny!) czujnik matrycy robił za "spota" i odfajkowali temat.
    Niewątpliwie 3.5% jest lepsze niż 9% ale do spota i to jeszcze "z prawdziwego zdarzenia", jak to kolega określił, to mu jeszcze sporo brakuje.
    ale teraz nawet 80 d Nikona ma 2.5 % więc (a oni zawsze się szsczycili 1 % )więc jaki teraz bęzdzie prwawdziwy spot 2.5 % tak jak to ma być w 80 d :wink: swoją drogą ostatnio się przekonałem ze i w 30 d spot to jest to czego potrzebje mimo ze ma 3 %

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Poza tym mamy dslr'y. Spot to przezytek

W wiekszoscy sytuacji mozna by sie obejsc bez swiatlomierza. Jest podglad fot zaraz po zrobieniu, jest histogram... Dluzej schodzi jezdzic spotem po kadrze i kalkulowac jak rzucic okiem na histogram po focie testowej... Jak jest czas na spota to jest i czas na fote testowa.
    nie.

sa ujecia, ktore mozna powtorzyc jak ekspozycja nie trafi. sa ujecia, ktore wymagaja trafienia za pierwszym i jedynym razem. i kazdy sposob ktory wtedy zwieksza szanse jest dobry, wlasciwy i porzadany. bezdyskusyjnie spot sie do tych sposobow zalicza, i upor Canona w traktowaniu go jako profesjonalnego ficzeru jest zenujacy i zalosny.

ale zupelnie inna kwestia jest, ze i spota trzeba uzywac z glowa i wcale nie jest powiedziane, ze majac 3% nie da sie zrobic tego co sie robi 1%. pewnie, ze czasem ten 1% moze sie wydawac wygodniejszy, ale tez czasem moze byc bardziej mylacy. krotko podsumowujac: spot ma byc taki, zeby dawal pomiar na waskim fragmencie kadru. gdzie "waskosc" jest juz pojeciem w pewnym stopniu zaleznym od preferencji.

a juz na marginesie mowiac: o wiele bardziej wk... w Canonie jest brak mozliwosci korekty ekspozycji o +3EV. nie wiem jak, k*, te Japonce przewidzialy zrobienie blokady ekspozycji przy foceniu sniegu w korpusach, ktore z przyslowiowym palcem w * mieszcza 6 dzialek ekspozycji...

ech... powtarzam sie jak zdarta plyta... a i tak nic sie nie zmieni, bo nowy 40D nie cholery nie bedzie mial normalnej drabinki korekty...
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    To 30D ma "pomiar punktowy z prawdziwego zdarzenia"?
    czepjając się to teraz nawet 80 d nie ma spota z prawdziwego zdarzenia 2.5 %, no ale oni napewno to w jakis sposób wytłumaczą

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To teraz ja KuchatKu powtórzę za alienem: "otóż to"!

Akustyk ale w 30D ten spot jest i działa i jak komuś potrzebny to go zastosuje. Ja wiem że Cię to wnerwia ;-) (mnie też np. w 20D wnerwiało) ale trzeba przynajmniej próbować zauważać jakieś pozytywy;-) .

I dodam jeszcze, że te trzy EV to rzeczywiście "curiosum". W nikonach jakoś Ci sami Japońce to dają.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-08-2006 o 02:31
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Jesli chodzi o szkla, to na rynku rumorsowym aktualnie
    najwyzsze notowania maja 50 f1.2L i 100-400 f4L
    Ten drugi, jesli bylby jakosci Nikona 200-400 f4VR, stalby sie
    dosc predko moja wlasnoscia :-)
    50 f1.2L kompletnie mnie nie interesuje, 50mm zawsze wydawalo
    mi sie nudna dlugoscia, na 5D 35mm jest o wiele fajniejsze.
    Jednak i tak najbardziej palaca potrzeba jest porzadny szeroki
    prime, a o czyms takim nic...
    No zobaczymy, w zasadzie mozna zaczac odliczanie - 5 dni do 24-tego...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Akustyk ale w 30D ten spot jest i działa i jak komuś potrzebny to go zastosuje. Ja wiem że Cię to wnerwia ;-) (mnie też np. w 20D wnerwiało) ale trzeba przynajmniej próbować zauważać jakieś pozytywy;-) .
    no coz... chyba nie pozostaje nic innego, jak bic w dzwony i oglaszac "kleske" urodzaju... no bo gdy boski Canon schodzi z piedestalu, i po 15 latach marudzenia uzytkownikow rozwiazuje problem debilnie zakopanego w menu MLU, a na dodatek przywraca spota w korpusie semi-pro... i kosztem tego wszystkiego jest tylko jeden guziczek DirectPrint 8)

nie no... zartuje sobie, ale generalnie prawda jest, ze Canon dopiero ostatnio zaczyna zauwazac, ze uzytkownicy jego sprzetu to nie tylko fotografowie sportu i akcji. i ze 4592 punktow AF + 1438 fps nie wszystkich wprawia w orgazm stulecia...

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    I dodam jeszcze, że te trzy EV to rzeczywiście "curiosum". W nikonnach jakoś Ci sami Japońce to dają.
    Canon tez mial niegdys w 6x0. moze za kolejne 15 lat to wroci do semi-pro
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To ja teraz przytoczę co dizisaj zauważyłem.
    Paru reporterów (nie tylko z wielkopolski ale i ogólnopolskich ) - do tele miało canona, a do szerokiego kąta nikona.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 25 z 190 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów