Strona 23 z 163 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Z tego co pamiętam, to ta informacja o cropie była w wywiadzie z Chuckiem Westfallem (niestety nie potrafię znaleźć linka). W praktyce to mniej więcej podobnie, jak informacje o produktach Microsoftu z ust Billa G. ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

W praktyce to mniej więcej podobnie, jak informacje o produktach Microsoftu z ust Billa G.
    otóż to...
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien
    otóż to...
    Oops, wróć poniewczasie zorientowałem się, że porównanie wyszło mi cokolwiek dwuznaczne Poważniej mówiąc: jeśli coś powiedział C.Westfall, to jest to bardzo mocna podstawa do stwierdzenia, że tak rzeczywiście jest ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Oops, wróć poniewczasie zorientowałem się, że porównanie wyszło mi cokolwiek dwuznaczne Poważniej mówiąc: jeśli coś powiedział C.Westfall, to jest to bardzo mocna podstawa do stwierdzenia, że tak rzeczywiście jest ;-)
    Wiesz muflon ale ja też czytałem (niestety nie pamiętam już gdzie) wywiad z jednym z szefów marketingu Canona, gdzie powiedział bardzo wyraźnie, że nie ma takich planów co do tego, że miałby zostać tylko crop 1.6 i FF. Także tu jest pewna sprzeczność w wypowiedziach samych oficjeli canona. Nie sądzę też żeby zamykali sobie drogę do stosowania dowolnych cropów. A to czy dany crop ma sens czy nie to jest raczej dyskusja ideologiczna niż praktyczna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Wiesz muflon ale ja też czytałem (niestety nie pamiętam już gdzie) wywiad z jednym z szefów marketingu Canona, gdzie powiedział bardzo wyraźnie, że nie ma takich planów co do tego, że miałby zostać tylko crop 1.6 i FF. Także tu jest pewna sprzeczność w wypowiedziach samych oficjeli canona. Nie sądzę też żeby zamykali sobie drogę do stosowania dowolnych cropów. A to czy dany crop ma sens czy nie to jest raczej dyskusja ideologiczna niż praktyczna.
    otóż to...
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co do spotow. Spot w swiatlomierzach okresla sie tak naprawde za pomoca kata. Jednak jako ze obiektywy w dslr'ach sie zmienia (o zoomach nie wspominajac), z kazdym innym zmienia sie kat. Dlatego podawany jest spot w postaci procenta wizjera.

To ze 30D ma wiecej % spota jak jakas puszka FF nie znaczy ze kat przy tym samym obiektywie bedzie wiekszy i nie da sie zmierzyc czegos. Wszystko zalezy tez od rozmiaru wizjera zaleznego od cropa.

Poza tym mamy dslr'y. Spot to przezytek

W wiekszoscy sytuacji mozna by sie obejsc bez swiatlomierza. Jest podglad fot zaraz po zrobieniu, jest histogram... Dluzej schodzi jezdzic spotem po kadrze i kalkulowac jak rzucic okiem na histogram po focie testowej... Jak jest czas na spota to jest i czas na fote testowa.
    ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Poza tym mamy dslr'y. Spot to przezytek

W wiekszoscy sytuacji mozna by sie obejsc bez swiatlomierza. Jest podglad fot zaraz po zrobieniu, jest histogram... Dluzej schodzi jezdzic spotem po kadrze i kalkulowac jak rzucic okiem na histogram po focie testowej... Jak jest czas na spota to jest i czas na fote testowa.
    nie.

sa ujecia, ktore mozna powtorzyc jak ekspozycja nie trafi. sa ujecia, ktore wymagaja trafienia za pierwszym i jedynym razem. i kazdy sposob ktory wtedy zwieksza szanse jest dobry, wlasciwy i porzadany. bezdyskusyjnie spot sie do tych sposobow zalicza, i upor Canona w traktowaniu go jako profesjonalnego ficzeru jest zenujacy i zalosny.

ale zupelnie inna kwestia jest, ze i spota trzeba uzywac z glowa i wcale nie jest powiedziane, ze majac 3% nie da sie zrobic tego co sie robi 1%. pewnie, ze czasem ten 1% moze sie wydawac wygodniejszy, ale tez czasem moze byc bardziej mylacy. krotko podsumowujac: spot ma byc taki, zeby dawal pomiar na waskim fragmencie kadru. gdzie "waskosc" jest juz pojeciem w pewnym stopniu zaleznym od preferencji.

a juz na marginesie mowiac: o wiele bardziej wk... w Canonie jest brak mozliwosci korekty ekspozycji o +3EV. nie wiem jak, k*, te Japonce przewidzialy zrobienie blokady ekspozycji przy foceniu sniegu w korpusach, ktore z przyslowiowym palcem w * mieszcza 6 dzialek ekspozycji...

ech... powtarzam sie jak zdarta plyta... a i tak nic sie nie zmieni, bo nowy 40D nie cholery nie bedzie mial normalnej drabinki korekty...
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    a juz na marginesie mowiac: o wiele bardziej wk... w Canonie jest brak mozliwosci korekty ekspozycji o +3EV.
    Dziwna sprawa... ja mam Canona i mnie nie wk... ten brak - bo dziwnym trafem ja mam +/- 3EV.

Moze po prostu masz niewlasciwy w stosunku do swoich potrzeb aparat? Albo niewlasciwe potrzeby w stosunku do swojego aparatu? ;-)

Cytat Zamieszczone przez adamek
    To ja teraz przytoczę co dizisaj zauważyłem.
    Paru reporterów (nie tylko z wielkopolski ale i ogólnopolskich ) - do tele miało canona, a do szerokiego kąta nikona.
    A co w tym dziwnego? Sam bym na taki zestaw postawil, gdyby mnie reportaz choc troche interesowal.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    Dziwna sprawa... ja mam Canona i mnie nie wk... ten brak - bo dziwnym trafem ja mam +/- 3EV.
    no i fajnie. ja zazdroszcze, bo bardzo by mi sie przydalo

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    Moze po prostu masz niewlasciwy w stosunku do swoich potrzeb aparat? Albo niewlasciwe potrzeby w stosunku do swojego aparatu? ;-)
    wiesz.... czasem jest tak, ze jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma. mnie generalnie Canon pasuje, tylko nie lubie przerazliwej powolnosci tej firmy we wprowadzaniu pewnych rozwiazan podyktowanych logika uzytkowania.

moim zdaniem Canon w zespole projektujacym korpusy powinien, obok inzynierow, miec jednak tez fotografow, ktorzy opstyrkiwali by aparaty w praktyce i oceniali ergonomie i przydatnosc ficzerow. w tym tez fotografow nie sportu i nie akcji, bo rynek uzytkownikow Canona rozszerza sie ostatnimi laty na inne dzialki tez. fajnie, gdyby potrzeby tych innych fotografow tez byly uwzgledniane.

banalny przyklad: jako landszafciarz 90% zdjec robie w Av. czasem, ze wzgledu na wygode potrzebuje przeskoczyc na M. dlaczego, do jasnej ciasnej, w M musze miec kolka zamienione miejscami? dlaczego w 1-kach jest C.Fn do ich zmiany, a w 10D/20D/30D Canon to olal?
    www albo tez flickr

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    moim zdaniem Canon w zespole projektujacym korpusy powinien, obok inzynierow, miec jednak tez fotografow, ktorzy opstyrkiwali by aparaty w praktyce i oceniali ergonomie i przydatnosc ficzerow.
    Przerabialiśmy to już przecież Ja jestem raczej pewny, że tam są fotografowie - ale ich zadanie jest dokładnie odwrotne Mianowicie podpowiadają działowi marketingu czego jeszcze nie zrobić w puszkach semi-pro, żeby nie podkopać sprzedaży najdroższego sprzętu

Strona 23 z 163 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów